37.İstanbul Maratonu

Tercüman Gazetesi tarafından 1973 yılında gündeme getirilen Asya'dan Avrupa'ya koşma fikri, 1979 yılında bir grup Alman turistin girişimiyle gerçekleşebildi. 1 Nisan'da yapılan ilk maratonu görenler, bunun bir 'şaka' olduğunu düşünmüşlerdi. Yıldan yıla gelişen İstanbul Maratonu'nun zirveye taşınması ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonlarıyla sağlandı.



Böyle başladı İstanbul Maratonu'nun hikayesi.. Asya-Avrupa Koşusu olarak başlayan maratonun adı sonraki yıllarda Avrasya Maratonu olarak değiştirildi. 2013 yılında ise Avrasya Maratonu'nun adı tüm dünyada olduğu gibi, şehrin tanıtımı ve adını ön plana çıkarmak amacı ile İstanbul Maratonu olarak değiştirildi.

İstanbul Maratonu 42 km, 15 km, 10 km ve Halk Yürüyüşü (8 km) koşularını kapsamaktadır. Maraton tarihinde daha önce 6 defa Halk Yürüyüşü organizasyonuna katılmıştım. Bu yıl ise sevgili Şehmus Kayran hocamın tavsiyesi ile 15 km koşmayı kararlaştırdık. 

Halk Yürüyüşü organizasyonlarına alışık biri olarak 15 km koşma fikri ilk başta biraz zor gelse de antreman yapdıkça imkansız birşey olmadığını görebiliyorsunuz. Antreman programlarını iyi ayarladığınız, doğru koşu temponuzu yakaladığınız, beslenme düzeninizi ve dinlenme programınızı doğru uyguladığınız sürece gayet rahat koşabilirsiniz.

***

İstanbul Maratonu bu şehrinde farklı bir heyecan yaratıyor. Hergün binlerce aracın Asya ve Avrupa kıtaları arasında geçişini sağlayan İstanbul'un simgesi Boğaziçi Köprüsü'nün 364 gün boyunca yaya trafiğine kapalı olması İstanbul Maratonu organizasyonuna farklı bir boyut kazandırıyor; Asya'dan Avrupa'ya koşmak!


Her yıl bu organizasyon çok renkli görüntülere sahne oluyor. Bir çok kurum, kuruluş, dernek, sivil toplum örgütü ve her yaştan, her cinsiyetten İstanbul'lu nun katıldığı maratonda Asya'dan Avrupa'ya koşmak büyük keyif veriyor..

Özellikle engelli sporcuların azim ve gayretlerini, engelli vatandaşlarımızın ne kadar "engelsiz" olduğunu gösteren yardımsever insanları görmek ise beni gururlandırıyor. Bu ülkede böyle güzel insanların yaşadığını görmek gelecek için beni umutlandırıyor.



Her zaman olduğu gibi renkli görüntülerle başlayan 15 km koşumuz Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 200 mtre gerisinden başlıyor. Boğaziçi köprüsü - Yıldız - Beşiktaş - Kabataş - Eminönü istikametinde devam ediyor. Eminönü galata göprüsünden Balat yönüne devam eden koşu parkuru, balat iskelesinden geri dönerek tekrar Eminönü İstanbul Ticaret Odası önünde son buluyor.


İstanbul'un muhteşem manzaraları, tarihi ve güzel insanlarının eşliğiyle devam eden koşumuz Finish noktasını görünce son buluyor. Güzel bir İstanbul Maratonu organizasyonun daha sonuna geliyoruz. Şehrimizde böyle güzel bir organizasyonun varlığı ve bu organizasyonun iki kıta arasında geçen tek maraton organizasyonu olması bizim hayatımızda hoş bir anı olarak kalıyor. Bu güzel günün anısına madalyalarımızı da boynumuza takıyoruz :)



Bu şehirde yaşayan  ya da yakın şehirlerde yaşayıp bu organizasyona katılabiliecek herkesin hayatında en az bir defa bu keyfi yaşamasını tavsiye ediyorum. İstanbul Maratonu bünyesinde özellikle engelli kişilere el uzatan yardımsever dostları da ayrıca tebrik ediyorum. 

Spor için koşun, sağlıklı yaşamak için koşun, keyif almak için koşun ve en önemlisi;

"İyilik peşinde koşun"

Caner ÇELİK

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu yazıda İstanbul Maratonu, İstanbul maratonu tarihi, İstanbul maratonu nerede, İstanbul maratonu ne zaman, İstanbul maratonuna kasıl koşulur, İstanbul maratonu halk koşusu, konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 
Lütfen yazıya yorum yapınız ve eğer beğendiyseniz paylaşınız. Teşekkürler :)
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar