Bir Liman Kenti "Bodrum - Halikarnas"

Gezenti-Caner-Bodrum-Gezi-Yazisi

Bodrum'dan herkese merhaba... Bu yaz Bodrum bölgesinde çalışmaya başlayınca fırsat buldukça buraları da gezip yazılar yazmaya çalışıyorum. Daha önce hatırlarsanız Bodrum'da bir Bodrum Tekne Turu yapmıştık. Bugün ise Bodrum'un tarihinde bir yolculuğa çıkacağız.

***


Yokus-Basina-Geldiginde-Bodrumu-Goreceksin


Yokuş başına geldiğinde Bodrum'u göreceksin,
Sanma ki geldiğin gibi gideceksin,
Senden öncekiler de böyleydiler,
Akıllarını Bodrum'da bırakıp gittiler.

Bodrum aşığı meşhur Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) böyle anlatmış Bodrum'u.. Haksız da değil aslında, yokuşun başından Bodrum'u gördüğünüz anda farklı bir dünyaya geliyorsunuz sanki. Bodrum Kalesi uzaktan size selam veriyor, buranın güneşi sanki bir başka parlıyor...

 Bodrum

Başlıyoruz...

Bodrum, günümüzde Ege bölgesinin turizm başkenti olmakla birlikte büyük şehirlerden bıkmış pek çok kişinin yerleştiği ve yerleşme hayali kurduğu yerlerden biri. Türkiye'nin yanı sıra dünyaca ünlü bir tatil beldesi. Meşhur beyaz beyaz evleriyle, değirmenleriyle ünlü bu şirin tatil beldesi, her geçen yıl şirinliğini kaybederek biraz daha şehirleşmeye doğru yol alsa da buranın asla değişmeyen tatilci müdavimleri var. 

Bodrum Tarihi - Halikarnassos Şehri

Günümüzde Bodrum'un yerleşik olduğu nokta Halikarnas (Halikarnassos) antik şehridir. Halikarnas, Karia'nın en büyük liman şehirlerinden biridir. Ünlü tarihçi ve yazar Herodot (Heredotos) bir Halikarnaslı'dır.

Halikarnassos

Şehir MÖ. 370 yılları civarında Karia'nın başkentiydi ve çevresi surlarla çevrili, kamu binalarına sahip, gizli bir tersanesi ve kanalı olan bir şehirdi. Bu dönemde şehir nüfusunun oldukça artmasıyla birlikte şehrin popülerliği de arttı. Dönemin kralı Mousolos öldüğünde mozolesi Dünyanın 7 Harikasından biri oldu (Maussoleion).


Bodrum Kalesi

 bodrum-kalesi

Gezimize ilk olarak Bodrum Kalesi ile başlıyoruz. Türkiye'de bulunan en büyük kalelerden biri olan Bodrum Kalesi aynı zamanda Bodrum'un da simgesi haline gelmiş. Antik çağda bir ada olan bu alan daha sonraları şehre bağlanarak bir yarımada haline getirilmiş.

1406 - 1523 yılları arasında inşa edilen kale, eskiden Saint Peter Kalesi olarak anılırmış. 180 x 185 ölçülerindeki kale, kare planlı olarak yapılmış.

***

Bodrum Kalesi aynı zamanda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak da kullanılıyor. Burası dünyanın en büyük Sualtı Arkeoloji Müzesi olma özelliğine sahip. Kalenin hemen girişinde ünlü Bodrum aşığı Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) bir heykeli karşılıyor bizleri.




Kalenin girişinde ufak bir yokuşa tırmanarak gezimize başlıyoruz. Dış bedenler kaleye sonradan eklenmiş ve 7 adet kapıdan geçerek iç kaleye ulaşabiliyoruz.








Burası iç kaleye girmeden önce bizi karşılayan harika bir manzara. Bu manzarayı biraz izledikten sonra iç kale kısmına geçiyoruz.




İç kaleye girdiğimizde hemen  sol tarafta Halikarnassos şehrinin tarihi gravürleri ve Bodrum'un simgesi haline gelmiş şarap testileri sergileniyor. Avlunun hemen sağ tarafında ise kalenin şapeli (kilisesi) mevcut. 1406 yılında inşa edilen şapel, 1523 yılında kalenin Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonra buraya bir minare eklenerek camiye çevrilmiş fakat ibadete açılmamıştır. 1.Dünya Savaşı sırasında Fransız Duplex zırhlısının ağır bombardımanı sonucu 26 Mayıs 1915 yılında minare yıkılmıştır. 1997 yılında ise aslına uygun şekilde yeniden yapılmıştır.

Şapel'de günümüzde Yassıada Batığında bulunan bir gemi ve kalıntıları sergilenmektedir.

Bodrum Kalesi'ni gezerken şüphesiz ki en çok dikkatinizi çeken şeyler kalenin etrafında uçuşan kuşlar olacaktır. Bu kuşlar sürekli olarak kalenin etrafında uçarlar ve bu kaleden asla ayrılmazlar. Bir başka deyişle artık kalenin yerlileri olmuşlardır.

Kalenin her tarafında göreceğiniz Tavus kuşlarına da asla şaşırmayın. Bu sevimli hayvanlar da Bodrum Kalesi'nin maskotlarıdır. Ayrıca kalenin eski dönemlerinde Şahin, Baykuş, Kumru, Güvercin ve Ördek gibi hayvanlar kalede yaşamıştır. Hatta bu hayvanlar kutsal olarak bilinmektedirler.

 

Kalenin üst kısımlarına doğru çıktığımızda sağ tarafımızda kalede bulunan cam eserlerin sergilendiği Cam Bölümü'nü gezebilirsiniz. Burada çeşitli cam kaplar, bardaklar ve cam objeler sergileniyor.



Bodrum Kalesi gezimiz sırasında bize kırmızı ve yeşil oklar yardımcı oluyor. Uzun Tur ve Kısa Tur olarak kaleye gelen ziyaretçilerin gezi rotalarını belirlemelerine yardımcı olan bu oklardan biz tabiki kırmızı olanını (Uzun Tur) tercih ediyoruz. Eee daha genciz uzun tur yapacağız tabiki.. :)




Kalenin en üst kısmındaki avluya ulaştığımızda yine oklar eşliğinde İtalyan, Fransız, İngiliz, Alman kulelerini, Karyalı Prenses Salonunu, Yılanlı Kuleyi, Genç Tunç Çağı Batıklarını ve Zindanı gezebilirsiniz.

Biraz ilerlediğimizde yine Türk usulü bir hastalık gözüme çarpıyor. Hastalığın ismi "gördüğün her yere isim yazmak". Kalenin kaktüslerinin neredeyse tamamının üzerinde isimler yazılı. İşin komik kısmı 1 tane bile yabancı isim yok hepsi Türkçe.. :)



Türkler olarak bir diğer milli hastalığımız ise "kafası olmayan heykellerden kafa çıkarmak".. Bu alışkanlığa bende ayak uyduruyorum tabiki.. :)



Sağ taraftan yukarıya doğru ilerlediğimizde kalenin Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonraki Namazgah olarak kullanılan kısmını görüyoruz.



Namazgahın olduğu kısımdan içeri girdiğimizde sağ tarafta Sikke ve Takılar Salonu, sol tarafta ise Karialı Prenses Salonu'nu geziyoruz. Özellikle Karialı Prenses Ada Salonu ilginçtir. 1989 yılında Bodrum'un bir temel kazısı sırasında çıkan bir lahitin Kraliçe Ada'ya ait olduğu belirlenmiş. Kraliçeye ait kemikler, takılar ve tacı bu odada sergilenmektedir. Ayrıca dna'sından oluşturulan maketi de bu odada  sergilenmektedir.

 

Bu bölümün devamı yine güzel bir manzaraya açılır. Bu bölümde MÖ. 355 yılına ait bir adet Sfenks'te mevcuttur.




Bu noktada sağ tarafta Komutan Kulesi ve Hamamları, sol tarafta ise İngiliz, Fransız ve İtalyan Kulelerini gezip muhteşem bir manzara eşliğinde fotoğraflar çekebilirsiniz. Kulelerin her birinin içlerinde kuleyle ilişkili eserler sergilenmektedir.





İngiliz Kulesinden çıktığınızda hemen karşıda sol alt kısımda Tunç Çağı Batıkları bölümünü göreceksiniz. Burası da batık gemilerden çıkarılan birçok eserin sergilendiği bir nokta. Ayrıca video odalarında batıkların çıkarılış videolarını da izlemeniz mümkün.





Aynı güzergahta biraz daha ilerlediğimizde Fransız ve Alman Kulelerini görebiliriz. 



Alman Kulesi'nin hemen yanında Yılanlı Kule bulunur. Birçok kişi bu ismi duyduğunda kuleye yaklaşmaktan çekinse de kulenin Yılanlı Kule adını alması içerisinde yılan olduğundan dolayı değil, girişinde bir yılan kabartması bulunmasından dolayıdır.

Tabi biz buraya böyle yazdık diye oradan çıkabilecek olası yılan ya da yılanlardan sorumlu değiliz. Yarın birgün size güvendik oraya gittik yılan çıktı demeyin... :)





Bodrum Kalesi gezimizdeki son durağımız ise kalenin zindanı. Burayı bulmakta biraz zorluk çekebilirsiniz ama ben yine sizlere yardımcı olayım.

Alman Kulesi'nin yan tarafından aşağıya doğru inen merdivenler var. Buradan aşağıya doğru indiğinizde kalenin en dip noktasına ulaşıyorsunuz ve zindan sağ tarafınızda kalıyor. Küçük bir kapının ardında karşınıza aşağı doğru ilerleyen merdivenler çıkıyor. Bu görüntü insanı biraz ürkütebilir ama biz sizin için gözümüzü bile kırpmadan dalıyoruz aşağıya doğru.. :)






















Aşağıya indiğimizde gerçekten korkunç bir zindana ulaşıyorsunuz. Çok fazla korku film izleyen insanlar burada aklınıza yukarıdaki kapının kendi kendine kapanma ihtimali gelebilir. Hatta geri dönüşte bu ihtimali düşünerek merdivenleri ikişer, üçer çıkmaya başlayabilirsiniz.. :)



Kale gezimiz zindan ile sona eriyor. Bodrum Kalesi'nden ayrılırken kalenin en üst noktasında dalgalanan ve Bodrum'un her noktasından görünen şanlı Türk bayrağımız ile de bir hatıra pozu vermeden dönmüyoruz...



Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Ziyaretçi Günleri ve Saatleri (2016) : 08:30 - 18:30 (Yaz), 08:30 - 16:30 (Kış). Pazartesi hariç her gün ziyarete açıktır. 

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti (2016) : 30 TL. Müzekart geçerlidir.

                                                         Herkesin bir Müzekart'ı olmalı :)

***

Bodrum Kalesi'nden çıktığımızda Halikarnas'ın tarihi ile bütünleşmek için sıradaki durağımız Halikarnas Mozolesi olacak. Kaleden yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüşle buraya ulaşıyoruz.


Halikarnas Mozolesi - Mosselium



Halikarnas Mozolesi (Mosselium), kral Mousolos adına karısı ve kızı tarafından kralın ölümünden sonra Halikarnassos şehrinde yaptırılmışır. Yapılışından sonra dünyanın 7 harikasından biri olmuştur. Kolon yapısıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısı ile de Mısır mimarisini birleştirilerek yapılmıştır. Oldukça büyük bir boyutta yapılan bu mezardan sonra, aynı stildeki tüm mezar yapılarına mozole denmiştir.

***

Bugün ise Dünyanın yedi harikasından biri olan bu büyük yapıyı görme hayali ile oraya gidiyorsanız çok büyük bir hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü o görkemli yapıdan şu an sadece boş bir arazi kalmış. Fakat yine de gözlerinizi kapatıp hayal ettiğinizde bu muhteşem yapının bir zamanlar o alanda yükseldiğini düşünmek bile heyecan verici olabilir.







Halikarnas Mozolesi bugün ortalama bir otopark büyüklüğünde bir alandan ibarettir. İçeride kapalı sergi alanını, mezar odası kısmını, helenistik mozaikleri ve adak yerini görebilirsiniz. Tarihi seviyor iseniz burayı 30 dakika da burayı gezebilirsiniz. Fakat tarih ile fazla içli dışlı değilseniz girdikten 2 dakika sonra çıkma olasılığınız da yüksek.

Halikarnas Mozolesi Ziyaretçi Gün ve Saatleri (2016) : Pazartesi hariç haftanın her günü 10:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Halikarnas Mozolesi Giriş Ücretleri : 10 TL. Müzekart geçerlidir.

Herkesin bir Müzekart'ı olmalı :)

***

Halikarnas Mozolesi sonrası sıradaki durağımız Antik Tiyatro. Buraya yürüyerek 5 dakikada ulaşabilirsiniz. 


Bodrum (Halikarnassos) Antik Tiyatrosu


Burası Halikarnassos Antik şehrinden günümüze ulaşan çok sınırlı yapıların en büyüğü ve en iyi korunarak gelebilen yapıdır. Bodrum'un ortasındaki Göktepe Dağının eteklerine yapılmış ve Bodrum Limanı'na hakim bir noktadadır. 1960 yıllında restorasyon yapılan tiyatroda bugün birçok etkinlik, konser ve organizasyon yapılmaktadır. Tiyatro 13.000 kişi kapasitelidir.



***

Sırada bugünkü gezimizin son noktası olan Myndos Kapısı var. Myndos Kapısı, bu günkü Gümbet mevkiinde yer alıyor. Antik Tiyatro önünden Gümbet yönüne geçen bütün minibüsler ile Gümbet Sapağı'nda inip 5 dakika yürüyerek Myndos Kapısı'na ulaşabilirsiniz.


MyndosKapısı



Halikarnassos şehrini çevreleyen surların çeşitli kapıları mevcuttur. Halikarnassos'a en yakın şehirlerden biri olan Myndos'a (Gümüşlük) açılan kapısına ise Myndos Kapısı (Mindos Kapı) adı verilir. Burası Halikarnass şehir surlarından günümüze kalmış tek bölümdür.

Surların önünde savunma amacıyla açılan hendekler vardır. Kapının batı kısmında ise Roma dönemine ait mezarlar (nekropol) bulunur. 




Bugünkü tarihi Bodrum - Halikarnossos gezimiz Gümbet'te sona eriyor. Bodrum bölgesinde yapacağımız diğer gezilerde ve yazacağımız yazılarda görüşmek üzere...


Bugün Nereleri Gezdik?

Bodrum - Hlikarnas Gezisi Rotamız

Powered by Wikiloc
Not : Bugünkü gezi güzergahımızı yürüyerek tamamlamanız mümkün. Eğer özel araçla yapmak isterseniz özellikle Kale ve Mozole bölgesinde otoparkları kullanmanızı tavsiye ederim.

Caner-Celik-Bodrum

Bodrum'dan Sevgilerle...

17.08.2016
Caner ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Bodrum Çevre Gezileri, Gümbet Çevre Gezileri, Bodrum Gezilecek Yerler, Gümbet Gezilecek Yerler, Bodrum Görülecek Yerler, Gümbet Görülecek Yerler, Bodrum Kalesi, Bodrum Kalesi Nerede, Bodrum Kalesi Nasıl Gidilir, Bodrum Kalesi Giriş Ücretleri, Halikarnas Antik Kenti, Halikarnas Tarihi, Halikarnassos Tarihi, Halikarnas MOzolesi Nerede, Halikarnassos Mouselium, Bodrum Antik Tiyatro, Bodrum Antik Tiyatro Nerede, Bodrum Antik Tiyatro Konserleri, Myndos Kapısı Nerede, Mindos Kapısı Nerede, Mindos Kapısı Tarihi, Myndos Kapısı Tarihi, Myndos Antik Kenti konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. tüm detayları ile bodrum kalesini anlatmış olduğun için teşekkür ederim özellikle zindan kısmını es geçmediğin için :) tarihimizi süper anlatıyorsun emeğine sağlık caner bey :)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar