Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi



Herkese merhabalar.. Bugün sizlerle Türk milletinin Sanat Güneşi merhum Zeki Müren'in hayatının son dönemlerini geçirdiği Bodrum'daki evini gezeceğiz. Burası 8 Temmuz 2000 tarihinde Zeki Müren Sanat Müzesi olarak ziyarete açılmış ve Bodrum'a gelen herkesin ilgisini çekerek Bodrum'da gezilecek yerler listesinde yer almaya başlamıştır.

Hayatını müziğe adamış Klasik Türk müziğinin gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından biri olan Zeki Müren, 6 Aralık 1931'de Bursa'da dünyaya gelmiş, 24 Eylül 1999'da İzmir TRT Stüdyolarında adına düzenlenen gecede geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etmiştir. Bu evde çok güzel anıları olan bu büyük sanatçının anılarına ve yaşanmışlıklarına şahit olmak ziyaretçiler için çok heyecan verici...

Başlıyoruz..

***

Zeki Müren Sanat Müzesi Bodrum'un İçmeler mevkiinde Zeki Müren Caddesi üzerinde yer alır. Meşhur Halikarnas Gece Kulübü'nün 50 metre ilerisindedir.

Zeki Müren Sanat Müzesi Giriş Ücreti (2016) : 10 TL Müzekart Geçerlidir.


Evin girişinde sizi ilk olarak Manolya çiçekleri karşılar. Zeki Müren'in en sevdiği çiçeklerden olan manolya evinin bahçesinde bolca bulunuyor..

Eve girdiğimizde arka fonda çalan Zeki Müren şarkıları sizi bir anda bambaşka yerlere götürmeye başlıyor... İnsanın rakı tüketesi geliyor.. :)

Girişte bizi güzel bir antre karşılıyor. Son derece zarif ve sade bu antrenin hemen sağ tarafından ilk olarak evin oturma odasına giriyoruz.


Sanatçının renkli ve hareketli yaşantısının aksine evinde gösterişten uzak ve sade bir yaşantı tercih etmiş olması dikkat çekiyor. Zeki Müren bu odada genellikle gazete okuyarak ve şiir yazarak vaktinin büyük bir kısmını geçirirmiş. Evine gelen konuklarını bu odada ağırlar ve sanat üzerine söyleşiler yaparmış. Ayrıca sanatçı nazara çok inandığı için oturma odasında birçok nazar boncuğu bulundururmuş. Özellikle hayranlarından ve dostlarından gelen hediyeler de evin birçok yerinde sergileniyor. 

Sanatçının Mustafa Kemal Atatürk hayranlığını da birçok Atatürk portresi ile anlamak mümkün. 

Bugün gezimizi değerli arkadaşlarım Fatih Durkaya ve Tuğba Korkmaz ile yapıyoruz ve bu güzel mekanda Zeki Müren ile bir selfie çekmemekte olmaz diye düşünüyoruz.. :)


Oturma odasının yan tarafında ise sanatçının yatak odası bulunuyor. Yatak odası takımı ve yatağı sanatçının İstanbul'daki evinden getirilmiş. Diğer sergilenen tüm eşyalar sanatçının kullandığı orjinal kişisel eşyalarıymış.





Yatak odasının ardından üst kata çıkmak için mutfaktan geçiyoruz. Sanatçının mutfağı da son derece sade ve gösterişten uzak.



Mutfağın ilerisindeki merdivenlerden çıkarak evin ikinci katına geçiyoruz. İkinci katta ise sanatçının hayranlarından gelen mektuplar, kişisel ve sahne fotoğrafları, sahne kıyafetleri ve sanat hayatı boyunca kazandığı bazı ödüller sergileniyor.

Aynı zamanda ikinci katta mükemmel bir manzaraya sahip güzel bir balkon var fakat burası ziyaretçiler için açık tutulmuyor.

Bu bölümde en çok dikkatinizi çekecek objeler şüphesiz ki Zeki Müren'in kendine has renkli ve şatafatlı sahne kıyafetleri olacaktır. Özellikle sahnede giydiği çizmeler ve takıları görülmeğe değer...












Evin ikinci katını gezdikten sonra aşağıya inip evin bahçesine çıkıyoruz. Burada Zeki Müren'in Regal marka kırmızı arabası bir camekan içerisinde sergileniyor.




Evin güzel bahçesinde bir de Zeki Müren heykeli dikilmiş. Evinin bahçesinden hala sanki hayranlarını selamlıyor.. Bu heykel ile de bir hatıra fotoğrafı çektirip Zeki Müren Sanat Müzesi gezimizi tamamlıyoruz.

Ruhun şad olsun Zeki Müren.. Seni ve eserlerini asla unutmayacağız.. Bazen radyoda çalan bir şarkıda, bazen bir rakı masasında, bazen ise dertler derya olduğunda hep aramızda olacaksın...

"Dertli Gönüllere Giren Büyük Zeki Müren"


Bodrum'dan Sevgilerle...

Caner ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Bodrum Çevre Gezileri,  Bodrum Gezilecek Yerler, Bodrum Görülecek Yerler, Bodrum Gezi Rehberi, Bodrum Zeki Müren Evi, Bodrum Zeki Müren Müzesi, Zeki Müren Evi Nerede?, Zeki Müren Müzesi Nerede?, Bodrumda Nereler Gezilir?   konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. çok güzel... zeki müren müzesi yaşanmışlıklar fotoğraflar ve hayranlarının mektupları muazzam...emeğine sağlık caner...

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar