İstanbul'un Karşı Yakası "Kadıköy - Moda"


Bir başkadır İstanbul'un Kadıköy'ü... İskelesine yanaşan vapurları, karşısında Haydarpaşa'sı, simitçileri, çiçekçileri, cıvıl cıvıl insanları... Her köşesi farklı güzel bu şehrin ama burası ayrı bir güzel sanki.

Günün her saatini yaşar Kadıköy. Günüz meydanında koşturan, boğaza karşı çayını yudumlayan insanları, vapurlarla birlikte bir oradan bir oraya uçuşan martılarıyla güzeldir. Gece ise Balık Pazarı'nda içilen rakılar, barlar sokağında eğlenen insanları vardır. 

Kadıköy'ün Tarihi

Kadıköy'ün tarihi M.Ö 670'lere kadar dayanıyor. Bu bölgede rumlar ve ermeniler çok uzun bir zaman yaşamışlar. İstanbul'un fethi öncesi Khalkedon adıyla bilinen Kadıköy, fetih sonrasında yönetiminin İstanbul Kadısına verilmesiyle birlikte Kadıköy olarak anılmış. Kadıköy Osmanlı tarihinde önemli bir rol oynamayınca osmanlı eserleri de azınlıkta kalmıştır. Osmanlı'nın son dönemlerinde camiler yapılmıştır. Kadıköy'de tarihi kiliseler daha çok ön plandadır ve günümüze de ulaşmışlardır. Birazdan en ünlülerini gezeceğiz.



Konstantinapolis'i kuranlar Khalkedon'u "körler şehri" olarak tanımlamışlardır. Haliç'in güzelliğine bu kadar yakınken o bölgede bir şehir kurdukları için. Halbuki Konstantinapolis'in arkasından batan güneşin izlenebildiği tek noktadır burası. Bunu Konstantinapolis'liler hiç bilmemiştir. 


Günümüzde de böyledir. Kadıköy, İstanbul şehri içinde farklı bir şehir gibidir. Buraya geldiğinizde bambaşka bir şehre gelmiş gibi hissedersiniz. Sultanahmet'e karşı gün batımı izlemenin keyfi de tarih boyunca hiç değişmemiştir.


***

Gezimize başlıyoruz...

Haydarpaşa Garı

Kadıköy'ün en ünlü silüeti meşhur Haydarpaşa Garı'dır. 1908 yılında İstanbul-Bağdat demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiştir. Uzun yıllar tren garı olarak hizmet vermiş ve İstanbul'un en önemli şehir silüetleri arasında yerini almıştır. 

2010 yılında meydana gelen yangın sonrası kullanılamaz hale gelmiş ve maalesef restorasyona alınmak zorunda kalmıştır. Bugün Haydarpaşa kendisi için çizilecek yeni kaderini bekliyoruz sessiz ve sakin bir şekilde...


Sultan III.Mustafa "İskele Camii"

Kadıköy sahilinde iskelenin tam karşısında bulunan Sultan III.Mustafa Camii ile gezimize devam ediyoruz. Bu camii 1761 yılında Sultan III.Mustafa tarafından yaptırılmış. 1859 yılında ise Sultan Abdülmecit döneminde onarım görmüştür. Kapısında Abdülmecit tuğralı 1859 tarihli bir onarım yazıtı bulunuyor.


İskele'nin karşısında bulunmasından dolayı zaman içerisinde burası İskele Camii olarak bilinmeye başlamış. Kadıköy'ün bu küçük mütevazi camii son olarak 1975 yılında yeniden onarılmış. Caminin kubbesi 15 metre yüksekliğinde olup kurşun  kaplamadır ve tek şerefesi bulunuyor. 

İskele Camii'nden çarşı kısmına doğru giriyoruz. Mühürdar Caddesi üzerinde Ayia Efmia ve Surp Takavor Kiliseleri var.

Ayia Efmia Kilisesi

Kadıköy meydanında bulunan Rum Ortodoks kilisesidir. Khalkedon'lu zengin bir ailenin kızı olan Azize Euphemia'ya ithaf edilmiştir. Yan tarafında taştan yapılmış bir çan kulesi bulunuyor.


Surp Takavor Kilisesi

Aynı cadde üzerinde bulunan Ermeni kilisesidir. 1722 yılında Surp Asdvadzadzin adıyla bilinen kilise yıkılmış, 1814 yılında yerine günümüzdeki kilise yapılmış. 1858 yılında ise Surp Takavor adı verilmiş. Kiliseye 2007 yılında çan kulesi eklenmiş. 



Tellalzade Sokak (Antikacılar Sokağı)

Çarşıda yürümeye devam ettiğimizde Tellalzade Sokağı'na da girmenizi tavsiye ediyorum. Burası çevre halkı olarak Antikacılar Sokağı olarak da biliniyor. Adından da anlaşılacağı gibi sokak boyunca antikacılar dizilmiş.

Antikaya merakı olanlar için son derece keyifli bir sokak burası. Birçok antika eşya, eski plak, kaset, afiş, biblo gibi bir çok şeyi bulabileceğiniz dükkanlar bulunuyor. 


Bu arada bu sokağın bir özelliği daha var. Bazı antikacı dükkanları sokağa halı sererek hoş bir görüntü yaratmışlar.


Sokakta öyle serilmiş halı görünce dayanamayıp oturuyorum. Ne demişler; "yemek buldun mu ye, dayak buldun mu kaç, halı buldun mu otur..." :)


Osman Ağa Camii


Osman Ağa Camii, Kadıköy'ün merkezinde bulunan en ünlü camidir. I.Ahmet döneminde 1612 yılında Babüssaade Ağalarının başı Osman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Mimari belli değildir. Caminin kubbesi yoktur ve tek şerefesi mevcuttur. 

Osman Ağa Camii'nden yukarı doğru çıktığımızda Boğa Heykeli'ne geliyoruz.

Boğa Heykeli


Altıyol'da bulunan Boğa Heykeli Kadıköy'ün simgesi haline gelmiştir. Kadıköy'de buluşacak kişilerin buluşma noktası haline gelmiştir. Ayrıca her gün yüzlerce insanın Boğa ile fotoğraf çekilmesi heykelin ününe ün katmıştır. Heykelin Kadıköy ile buluşması 1987 yılına uzanır.

Aslında Boğa heykelinin Kadıköy'e gelişinin çok uzun bir öyküsü vardır. Heykel yapımından tam 123 yıl sonra Kadıköy'e gelmiştir!

Boğa Heykeli Yapım Öyküsü

Boğa, dünyada hep gücün ve zaferin simgesi olarak görülmüştür. Özellikle İspanya kültüründe boğanın büyük bir önemi vardır. 

1864 yılında heykeltıraş Bonhevr boğa heykelini Paris'te yapmıştır. Fransız - Alman mücadelesi sırasında Fransızlar, Almanlara karşı güçlerini bu heykel ile ispatlamaya çalışsalar da yine de Almanya'ya boyun eğmişlerdir. 1871 yılında heykel için Almanya serüveni başlamıştır. 

Osmanlı - Alman yakınlaşması ve ittifakı ile heykel Sultan 2.Abdulhamit'e armağan edilmiştir. Boğa heykeli uzunca bir süre Yıldız Sarayı bahçesinde sergilendikten sonra İstanbul'un çeşitli yerlerini dolaşmıştır. Gazi Ahmet Muhtar Paşa Köşkü ve Mermer Köşk serüvenlerinden sonra Harbiye Lütfü Kırdar ve son olarak 1987 yılında Kadıköy Altıyol'a getirilmiştir. 

Boğa heykeli bugün Kadıköy'ün bir parçası olmuştur. Tüm İstanbul halkı onu sahiplenmiş ve çok sevmiştir. Hatta bazıları bu sevgiyi çok abartmışlardır... :)



Her gün üzerine çıkanlar, boynuzunu çekenler, üzerine yazı yazanlar, boyayanlar... Ne çektin be boğa kardeş :)

Boğa heykeli özellikle Fenerbahçe camiasının da simgesi haline gelmiştir. Özel günlerde boğaya Fenerbahçe forması giydirilir.


Boğa Heykeli'nin bulunduğu Altıyol 4 cadde ve 2 sokağın birleştirir. Bu yüzden Altıyol adı verilmiştir. Bu caddelerden biri de Bahariye Caddesi'dir.

Bahariye Caddesi

Bahariye Caddesi, Kadıköy - Moda arasında uzanan caddedir. Burası için minyatür bir İstiklal Caddesi diyebiliriz. İstiklal Caddesi'ne olan en yakın benzerliği ise ortasından geçen Kadıköy-Moda tramvayıdır. Bu tramvay Kadıköy'den Moda yönüne doğru tek yönde ring sisteminde ilerliyor. 


Bahariye Caddesi boyunca yürüyüş yapabilir, birçok markaların bir araya geldiği bu ünlü caddede alışveriş yapabilirsiniz.


Bahariye Caddesi aynı zamanda birçok kültür sanat etkinlikleri, sokak müzisyenleri ve halk etkinliklerinin de merkezi haline gelmiştir. 


Cadde'nin Surp Levon Kilisesi yanındaki sokak (Ali Suavi Sokağı) Sanatçılar Sokağı olarak bilinir.

Sanatçılar Sokağı


Bu sokağın asıl adı Ali Suavi Sokağı'dır. Sokağın girişinde Ali Suavi'nin büstü yer alır. Sokak boyunca küçük, sevimli entelektüel cafeler bulunuyor. Bunun yanı sıra sokakta birçok sanatsal faaliyetler mevcut. Bu yüzden burası halk arasında Sanat Sokağı olarak da biliniyor. 


Sokakta aynı zamanda Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ni de görmeniz gerekiyor. Kütüphane, kitabevi ve çay bahçesi olarak hizmet veriliyor. 


Bahariye Caddesi üzerinde Moda yönüne doğru ilerlediğimizde mağazaların arasında tarihi bir kalıntı dikkati çekiyor. Belki her gün yüzlerce insanın geçtiği bu caddede bu eserin neye ait olduğunu bilmeyen çoğunluktadır eminim. 


Bahariye Caddesi Üzerindeki Tarihi Kalıntı Nedir?

Bu kalıntı tarihi Köçeoğlu Hamamı'nın avlu kapısı ve duvar kalıntısıdır. Köçeoğlu Hamamı I.Abdülmecit döneminde 1840 yılında saray sarrafı Agop Köçeyan adına yaptırılmıştır. 

Kadıköy Aya Triada Kilisesi

Bahariye caddesi üzerinde Moda yönüne ilerlerken sağ tarafta karşımıza bir kilise daha çıkıyor. Burası Aya Triada Kilisesi. İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde aynı isimde bir kilise daha bulunuyor. Kadıköy'deki kilise 1902 yılında III.Yoakim ve Kadıköy Metropoliti Yermenos tarafından inşa ettirilmiş. Aynı zamanda Yermenos'un mezarı da kilisenin bahçesinde bulunuyor. 


Mehmet Ayvalıtaş Meydanı'na geldiğimizde Bahariye Caddesi'nin de sonuna geliyoruz. Burada tramvaylar Moda sokaklarından ilerleyerek Kadıköy yönüne devam ediyorlar. Biz ise Moda'nın o güzel sokaklarına doğru giriyoruz...

Moda demişken milyonların sevgilisi büyük sanatçı rahmetli Barış Manço'nun da bir Moda'lı olduğunu ve uzun yıllar burada yaşadığını bir çok kişi bilir. Manço ailesinin yıllarca yaşadığı o ev Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye çevrilmiş. Biz de ziyaret ediyoruz.

Barış Manço Evi Müzesi

9 Haziran 2010 tarihinde Kadıköy Belediyesi tarafından açılan Barış Manço Müzesi'nde değerli sanatçı'nın tüm hayatı, yaşanmışlıkları, anıları, eşyaları sergilenerek ölümsüzleştiriliyor. Uzun yıllar boyunca Manço ailesinin yaşadığı bu ev, sanatçının o en güzel şarkılarını yazdığı, bestelediği ev olduğu için manevi değeri bi hayli yüksek. 


Sevenleri Barış Manço'nun hayatına çok güzel bir yolculuk yapma fırsatı buluyor burada. Bizler bu müzeyi gezerken çocukluğumuz ve Barış Manço'ya duyduğumuz sevgiyi çok net bir şekilde hissediyoruz. Her şey o kadar güzel düzenlenmiş ki sanki Barış Manço birazdan çıkıp gelecekmiş gibi hissediyorsunuz.

Barış Manço Müzesi hakkındaki detaylı yazıma bu linkten ulaşabilirsiniz.



Barış Manço Evi Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri : Pazartesi hariç haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arası ziyarete açıktır. 

Barış Manço Evi Müzesi Giriş Ücretleri : Tam Ücret 6 TL, İndirimli 4 TL (Müzekart Geçerli Değildir)

Giriş ücretleri ve ziyaret şartları dönemsel olarak değişiklik göstermektedir. 

Barış Manço Evi Müzesi Ziyaret Nerede? : Barış Manço Evi Kadıköy Moda Mahallesi Yusuf Kamil Paşa Sokak No:5 adresinde bulunuyor. Kadıköy rıhtımından yürüyerek gelinebilir yakınlıktadır. 

***

Moda semti küçük şirin cafeleriyle meşhurdur. Özellikle genç kesimin tercih ettiği bu mekanlar kendine has konseptleriyle hizmet veriyorlar.

Moda'ya geldiğinizde özellikle uğramanız gereken bir mekan var. Burası Kemal Usta Waffles. Kemal Usta'nın enfes Waffle'ları 1999 yılında Moda'da açılan ilk dükkan ile bir anda ünlenmiş. İşler iyi gidince Kemal usta dükkanına 30 metre aralıkla 2 dükkan daha açarak işleri büyütmüş. Bir sokakta 3 dükkan açmak herkesin harcı değildir.




Waffle'ların tadına baktığınızda bu başarının tesadüf olmadığını anlayacaksınız.


Moda'da waffle'larımızı da yedikten sonra artık üzerine güzel bir manzarada çay içme ve günümüzü noktalama vakti geliyor. Moda sahiline doğru inip Moda Çay Bahçesi'ne geliyoruz. Bu harika manzarada gün batımını izleyerek bu keyifli günü noktalıyoruz. 


Bugünkü gezimizi yengem Münevver KOZ ve kuzenim Gizem KOZ ile birlikte tamamladık. Kendilerine bugün bana eşlik ettikleri için teşekkür ediyorum.

Kadıköy - Moda Gezi Yürüyüşü Rotası

Powered by Wikiloc


Moda'dan Sevgilerle

Caner ÇELİK 22.11.2016 

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Gizem KOZ

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
istiklal-caddesi-gezibuyuk-valide-han
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Kadıköy Gezilecek Yerler, Kadıköy Görülecek Yerler, Kadıköy Rehberi, Kadıköy Mekanları, Kadıköy Kiliseleri, Moda Gezilecek Yerler, Moda Görülecek Yerler, Moda Rehberi, Moda Mekanları, Moda Kiliseleri, Kadıköy Moda, Kadıköy Sanatçılar Sokağı Nerede, Bahariye Caddesindeki Tarihi Kalıntı Nedir?, Barış Manço Müzesi Nerede konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. çok güzel olmuş ama en çok etkileyen Barış Manço müzesi oldu...özellikle çektiğin fotoğrafta baya selfie yapmışınız gibi çıkmış :) gezentilere devam :)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar