İlk Defa Kamp Yapacaklara Tavsiyeler



Güneşin nimetlerinden bolca faydalandığımız bahar ve yaz dönemlerinde kamp hayatına gönül verenler için hareketli zamanlar başlıyor demektir. Doğa ile iç içe olma tutkusunun insanda bağımlılık yaptığını çok net bir şekilde söyleyebilirim.


İyi bir kampçı olmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey doğa ile barışık olmaktır. Eğer daha önce hiç kamp yapmadıysanız kafanızda birçok soru işareti ve çekindiğiniz şeyler olabilir. Kamp hayatına yeni atılmış 'çiçeği burnunda ben' sizlere bu maceraya daha kolay başlayabilmeniz için bu yazıyı hazırladım. Umarım beğenirsiniz :)

Tabiki bu maceranın başlangıç noktası ilk olarak kendinize iyi bir çadır almak olmalıdır. Unutmayın ki çadırınız ne kadar geniş ve konforlu olursa kamp hayatından o kadar fazla zevk alırsınız. Bunun için bu konuda biraz bonkör olmanızı tavsiye ederim. Çadır tercihlerinizi minimum 3 kişilik olarak yapmanız da rahatlık açısından uygun olacaktır. Aynı zamanda çadırınızın mevsimsel özelliklerini de iyi araştırmanız gerekir. 


1.İlk Kampınıza Bu Konuda Tecrübeli Bir Kişi İle Gidin


Doğayla iç içe olmak, ateş etrafında toplanmak, kuş sesleriyle uyanmak güzel şeyler fakat kampçılığın zor yanları da tabiki yok değil. Bunun için ilk kampınıza bu konuda tecrübeli bir kişi ya da grupla gidin. Unutmayın ki çadırın nasıl kurulduğunu bilmezseniz, ateşi yakmayı başaramazsanız ve kampçılık konusunda pratik bilgilere sahip değilseniz bu aktivite sizin için bir eziyete dönüşebilir. 

Bu yazıyı ne kadar okursanız okuyun unutmayın ki pratik bilgi her zaman teorik bilgiden daha önemlidir. İlk kamp maceranızı riske atmayın. Tecrübeli arkadaşlarınızın pratik bilgi ve tavsiyelerinden yararlanın.

2.Hava Durumuna Mutlaka Bakın


Kamp yapmayı planladığınız günlerde önceden hava durumunu takip etmenizi öneririm. Yoksa kamp keyfi sizin için bir kamp eziyetine dönüşebilir ve hatta bu maceranızı yarıda kesmek zorunda kalabilirsiniz. Çadırınız ne kadar yağmura dayanıklı olursa olsun o evinizin penceresinden yağan yağmuru izlemek kadar keyifli olmayabilir.

3.Detaylı Bir Alışveriş Listesi Yapın


Her ne kadar evdeki hesap çarşıya uymasa da alışveriş planlaması kampta çok önemlidir. Burada önemli olan neye ihtiyacınız olduğunu iyi belirlemek ve ihtiyaçlarınıza yönelik bir alışveriş yapmaktır. İhtiyacınızdan fazlasını aldığınızda o malzemeleri yanınızda boşuna taşımış olursunuz. Eksiklerde ise kamp ortamında zorluk yaşayabilirsiniz. Kalacağınız gün sayınızı önceden belirlemek de bu aşamada çok çok önemlidir. 

4.Bunları Götürmeyi Unutmayın


Çadırınızı aldıktan sonra çadır içerisinde kullanacağınız ekipmanları da tamamlamanız gerekir. Çadır içerisine zemin için kesinlikle bir mat almalısınız. Rahatınıza biraz daha düşkün iseniz şişme yataklardan da alabilirsiniz. Matlara göre taşıma sıkıntısı ve kapladığı alan biraz daha fazla olsa da gece rahat bir uyku uyumanız için şişme yatak önemlidir.

Unutmayın ki battaniye asla yeterli olmuyor. Yaz aylarında bile olsanız gece doğada sıcaklık bi hayli düşüyor. Bu yüzden yazlık bir uyku tulumu almanızı öneriyorum.

Çadırınızın içerisinde aydınlatma amaçlı kullanmanız için kamp lambası da önemli. Gece çadır dışarısındaki ihtiyaçlarınızı gidermek için bir kafa lambası da gerek duyulabilecek malzemeler arasında sayılabilir.

Özellikle bazı bölgelerde sivrisineklerden korunmak için vücuda sürülen sinek kovuculardan almanızda da fayda var. Aksi halde sinekler sizi oldukça rahatsız edebilir. Bir de ateş yakmak için kömüre de ihtiyacınız olacak.

Kamping alanlarında genelde elektrik hizmeti de verilir. Fakat doğada kamp yapmak istediğinizde elektriğiniz olmayacaktır. Bu yüzden cep telefonu, tablet gibi cihazlarınız için powerbank edinmeniz sizin için kurtarıcı bir hareket olacaktır.

Son olarak yiyecek ve içecek hazırlamak için kullanacağınız mutfak ekipmanlarından bahsedelim. Bunlar sizin ne yiyip içmeyi planladığınıza göre değişebilir. Ama asıl önemli olan mümkün olduğunca hafif ve portatif ürünleri tercih etmenizde fayda var.

5.En Büyük Sorun Tuvalet ve Duş


Geldik en hassas konuya. Bazılarına göre "bana her yer tuvalet" olsa da bazıları için bu konu tamamen titizlikle düşünülen bir konu olabiliyor. Eğer ortak tuvalet kullanabileceğiniz bir kamp alanında kalıyorsanız sorun bir kısıma kadar yok diyebiliriz fakat doğada kamp halinde iseniz bu konuda sorun yaşamanız mümkün. 

Bunun için tasarlanmış bazı pratik ürünler alabilirsiniz. Bu ürünler titiz kampçılara büyük kolaylık sağlayacaktır.

6.Çadırınızın Fermuarını Kesinlikle Açık Bırakmayın


Unutmayın ki çadırınızın fermuarını kapalı tuttuğunuz sürece içeri hiçbir böcek, sinek ve haşere giremez. Ama siz çadırın fermuarını açık bırakırsanız bu sizin ne kadar misafirperver olduğunuzu gösterir ki özellikle sivri sinekler bu misafirperver insanlara bayılırlar :)

Yukarıdaki fotoğrafı gördüğünüzde korkmanıza gerek yok. Böyle bir şeyin olması neredeyse imkansız. O sevimli ayıcığı sadece espri olsun diye koydum :) 

7.Enerji Verici Şeyler Atıştırın


Alışveriş listenizde mutlaka enerji veren atıştırmalıklar olsun. Tatlı bisküviler, fındıklı & fıstıklı barlar, gofretler, çikolatalar, fındık ezmeleri gibi şeyler olabilir. Ayrıca akşam mangal yakarsanız mutlaka yemeğin üzerine marshmallow kızartın. Tadı kazandibi gibi oluyor ve yemesi oldukça keyifli.

8.Kıyafet Seçiminize Dikkat Edin


Kamp yaparken kıyafet seçiminiz de çok önemli. Bu konuda kesinlikle mevsimlere aldanmayın. Gündüz sıcağına aldanarak kıyafet seçimi yaparsanız akşamınız o kadar keyifli geçmeyebilir. Yaz akşamlarında belki ince bir hırka işinizi görebilir fakat bahar dönemlerinde kesinlikle yanınızda bir polar götürün.

Ayrıca kampa giderken çok sevdiğiniz giyeceklerinizi götürmemenizi tavsiye eder kıyafet seçimlerinizi biraz daha eski ve gözden çıkarabileceğiniz kıyafetler olmasına özen göstermenizi öneririm. Çünkü doğada her şey olabilir. Toz olur, çamur olur, ateş yakarken kıvılcım sıçrar, mangal dumanının isi üzerine siner ya da bir ağaç dalına takılabilirsiniz.

Doğada kimse ile şıklık yarışına girmeyeceğiniz için başına bir şey geldiğinde sizi derinden yaralamayacağını düşündüğünüz kıyafetleri tercih etmenizde fayda var.

***

Kamp için gerekli olan tüm malzemelerinizi Decathlon'un ana markası Quechua'dan temin edebilirsiniz. Quechua müşterilerine kalite ve fiyat dengesinin çok başarılı olduğu geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.


Bu maddeler kampçılığın ana konularıdır. Bunları uyguladığınız sürece kamp için çekinmenize ya da panik yapmanıza asla gerek yok. İlk kampınıza gittikten sonra zaten ufak tefek kendi ihtiyaçlarınızı görecek ve bir sonraki kamplarınızda bu eksikliklerinizi gidereceksiniz.

Haydi bakalım daha fazla vakit kaybetmeden koşun çadırlarınızı almaya. Doğanın tüm güzellikleri sizleri bekliyor...

Caner ÇELİK






Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  İlk defa kamp yapacaklara tavsiyeler, Kamp yapacaklara ipuçları, kamp ipuçları, yen, başlayan kampçılara tavsiyeler, kamp ipuçları, kamp nasıl yapılır, kamp yapmak için neler gerekli, kamp malzemeleri  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

En Çok Okunanlar