Yoros Kalesi - Anadolu Kavağı Gezisi

Yoros-Kalesi-Gezi

Yaklaşık 2 yıldır nereden geldiğini bilmediğim bir "Yoros Kalesi'ne Gitme İsteği" başlamıştı içimde. Defalarca plan, program yapmama rağmen anlamsız bir şekilde bir türlü gidememiştim. İşte bugün bu makus tarihi bir grup güzel insan ile yenmeyi başardık... :)

Evet sonunda... Güzel bir pazar gününde Yoros Kalesi'ndeyiz. Burayı size anlatmaya başlamadan ilk önce bu kalenin tarihinden biraz bahsedelim.

Yoros Kalesi'nin Tarihi

yoros-kalesi-bogaz

İstanbul Boğazı'nın karadeniz girişinin doğu yönündeki büyük tepe üzerine kurulu harika kaledir Yoros Kalesi. Bu kale boğaz geçişinin kontrolünü sağlamak amacıyla yapılmıştır. Bir Ceneviz Kalesi olarak bilinmesiyle birlikte aslında üzerinde bulunan Grekçe kitabeden 11.YY sonlarında yapılmış bir Doğu Roma (Bizans) yapısı olduğu anlaşılır. 

Yoros Kalesi adını bazı kaynaklarda "kutsal yer" anlamına gelen Hieron kelimesinden aldığı yazılsa da Yoros adının "dağ" anlamına gelen "Oros" kelimesinden geldiğini söylemek daha gerçekçi gibi duruyor. 

Kale 1305 yılında Şile Kalesi ile birlikte Türklerin eline geçmiş fakat 1348 yılında Karadeniz ticaretine hakim olan Cenevizliler tarafından geri alınmıştır. 14. YY'ın sonlarında İstanbul'un Fethi öncesi boğaza tamamen hakim olan Osmanlılar tarafından kale ele geçirilmiştir. 

Osmanlı'nın tüm kıyı kalelerine büyük önem vermesiyle bilinen Sultan II.Beyazid burayı da tamir ettirerek kalenin içerisine bir mescid ve hamam da yaptırmıştır. Fakat bu eserler maalesef günümüze ulaşamamıştır. 

Yoros Kalesi

yoros-kalesi-manzara

Kale Anadolu Kavağı'nın yukarısındaki tepede çok geniş bir alana kurulmuş. İstanbul Boğazı'na da çok hakim bir konumda. Buradaki boğaz manzarası da kesinlikle görülmeye değer. Özellikle İstanbul'un üçüncü köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de buradan çok net şekilde görülebiliyor. 

Yoros-Kalesi-Bogaz-Manzarasi

Kalenin ana giriş kapısı iki yuvarlak büyük burç arasında bulunuyor fakat kapı günümüzde taşlar ile örüldüğünden bu kapı kulanılmıyor. 

yoros-kalesi-kapisi

Yoros Kalesi karadenize paralel şekilde yaklaşık 500 metre boyunca uzanıyor. Ana kale haricinde dış kısımlar ile birlikte çok geniş bir alana yayılmış durumda. Kalenin giriş burçları haricinde denize dönük olarak yapılandırılmış 5 burcu daha bulunuyor. Bu burçlar diğerlerine göre daha harabe şekilde olsa da günümüze kadar ulaşabilmesi de sevindirici. Her ne kadar burçlar ve sur duvarları yapısı bozulmasa da kale maalesef bakımsız durumda. Kalenin iç kısmına da girişler kapatılmış ama surların arka kısmındaki yıkık bölümden girmeniz mümkün. Tabiki iç kısım için fazla bir beklentiniz olmasın ilgi çekici herhangi bir şey bulunmuyor. 

Yoros-Kalesi

Şüphesiz ki buranın en çekici kısmı manzarası. Buraya da bu manzara için gelinir doğrusu. Biz de bu manzaranın keyfini doya doya çıkarıyoruz. 

Yoros-Kalesi-Hatirasi
Yoros-Kalesi-Hatirasi

Hatıra fotoğraflarımızıçektikten sonra kalenin alt tarafına doğru iniyoruz.

Yoros-Kalesi-Hatirasi

Kalenin alt kısmında Yoros Cafe bulunuyor. Burada da boğazın diğer bir kısmı izlenebiliyor. Manzara harika. Burada boğaza karşı çayınızı, kahvenizi yudumlayabiliyorsunuz. Ayrıca güzel bir pazar kahvaltısı için de gelinebilir. İşletmede yemek servisi de veriliyor, fiyatlar da makul diyebiliriz. Ayrıca çocuklu aileler için çocuk oyun parkı da bulunuyor. 

Yoros-Kafe
Yoros-Cafe
Yoros-Kafe

Yoros Kalesi Nerede? Yoros Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Yoros Kalesi'ne arabayla gelmek isterseniz Anadolu Kavağı'ndan Tuna caddesini takip ederek kaleye çıkabilirsiniz. Kalenin yakınında araba park edecek bir otopark mevcut. 

Eğer aracınız yoksa Anadolu Kavağı'ndan Cafer Baba Yokuşu ve Tuna Caddesi'ni takip ederek çıkabilirsiniz. Yokuş biraz dik ve yorucu olsa da yukarıya doğru çıktıkça gördüğünüz harika manzara buna değer. Yoros Kalesi'ne yaya olarak çıkacaksanız kafelerin olduğu merdivenleri kullanarak kestirme yoldan kaleye ulaşabilirsiniz.

Yokuştan yukarıdoğru çıkarken "Yoros Kalesi" tabelaları sizi zaten yönlendiriyor.

Yoros-Kalesi-Kafeler


Anadolu Kavağı

Yoros Kalesi'nin yokuşundan aşağıya doğru indiğinizde İstanbul Boğazı'nın sevimli semti Anadolu Kavağı'na gelirsiniz. Burası son derece sakin ve şirin bir sahil semti. Ormanın içerisinde, boğazın tam kenarında bir doğa harikası. Balıkçıları, midyecileri ve sevimli kafeleri ile meşhur. Sanki Ege'nin bir sahil kasabasında gibi bir ruh haline girmeniz mümkün burada. 

Anadolu-Kavagi
Anadolukavagi-Gezi-iskele



Ufacık iskelesi, mis gibi deniz kokan havası ile harika bir yer Anadıolu Kavağı. İskele meydanında bulunan balık lokantalarında tarifi mümkün olmayan bir lezzet ve müthiş bir manzara bulabilirsiniz.

Anadolu Kavağı'nı İstanbul gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz ve özel aracınız yoksa otobüsü ya da son vapuru kesinlikle kaçırmamalısınız.

Bu güzel günde sizlere İstanbul'un en güzel masasından veda edelim. Bu masaya oturup denizi ve martıları seyretmek inanılmaz keyifli. 

Anadolu-Kavagi

Anadolu Kavağı'ndan Sevgilerle...



Caner ÇELİK
21.01.2018

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Yoros Kalesi, Yoros kalesi Gezi, Yoros Kalesi Nerede, Yoros Kalesi Ulaşım, Yoros Kalesi Hakkında Bilgi, Yoros Kalesi Tarihi, Anadolu Kavağı Gezi, Anadolu Kavağı Hakkında Bilgi, Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler, Anadolu Kavağı Ulaşım, Anadolu Kavağı Toplu Taşıma, Anadolu Kavağı Vapur Saatleri  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Bütün Gezi Yazılarım

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. yine şahane ekibinizle şahane bir pazar günü geçirmişsiniz caner bey...yoros kalesınden izlenen manzara harika ama anadolu kavağı daha bir harikaymış... canlı canlı gidebilmek nasip olur diye ümit ediyorum :) paylaşımınız için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Harika bir yazı olmuş Caner. Kalemine, yüreğine sağlık.
    Emin Mete Siverek

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar