Bir Peri Masalı 'Kapadokya' 2 : Uçhisar - Paşabağı - Avanos


Kapadokya gezimizin ikinci gününden herkese merhabalar... Bugün gezimize Uçhisar, Göreme, Paşabağı ve Avanos bölgesinde devam edeceğiz. İlk olarak Uçhisar ile başlıyoruz.

Uçhisar

Uçhisar 'Çekirdek Kapadokya' olarak bilinen Göreme Milli Parkı'nın ucunda kurulu bir yerleşim merkezidir. Tarihi sokakları, taş evleri ve Uçhisar Kalesi ile ünlüdür.


Uçhisar Kalesi Kapadokya bölgesinin en büyük oluşumu ve en büyük kalesidir. kalenin en tepesinden harika bir görüntü olduğu söyleniyor fakat ben buraya da maalesef çıkacak zaman bulamadım. Ama birdahaki sefere çıkacağız buralara da... Bu seferlik aşağıdan bakmakla yetiniyoruz...


Kalenin eteklerinde bulunan evlerin yanı sıra bir de kale altı denilen bir bölge var. Burada da çok güzel fotoğraf çekebileceğiniz kısımlar mevcut. Ayrıca Kapadokya'nın birçok yerinde olduğun gibi hediyelik eşyalar alabileceğiniz alanlar var.

Bu arada nerede şanlı Türk bayrağımızı görsem dayanamayıp fotoğraf çekiliyorum. Bu manzaraya çok ayrı bir anlam katıyor bayrağım. 


Uçhisar'da görmeniz gereken bir diğer harika yer ise Güvercinlik Vadisi. 

Güvercinlik Vadisi (Güvercinler Vadisi)

Güvercinlerin mesken tuttuğu bu güzel vadiye tepeden bakmak gerçekten çok keyifli. Buradan Kapadokya ile özdeşleşen rengarek balonları izleyerek Kapadokya anılarınıza renk katabilirsiniz. Fakat bunun için sabahın erken saatlerinde burada olmanız gerekecek. Çünkü balonlar çok erken saatlerde havalanarak yaklaşık bir saat havada kalıyorlar.


Bu sevimli hayvanların Kapadokya tarihinde önemi büyük. Bu güzel manzarayı seyrederken karşı tarafta bazı oyuklar dikkatinizi çekecektir. Bu oyuklar insanlar tarafından güvercin yetiştiriciliği amacıyla yapılmıştır. İnsanlar çok uzun bir süre buradaki güvercinlerin gübrelerinden faydalanmışlar. Üzüm bağlarına iyi gelen güvercin gübrelerinin yanı sıra güvercin yumurtaları da kilise, şapel gibi ibadethanelerde kullanılırmış. Kilise içlerine çizilen fresk denilen sahneler (duvar resimleri) günümüze kadar güvercin yumurtaları sayesinde gelebilmiştir. 

Güvercinlik vadisi aynı zamanda doğa yürüyüşü tutkunları için de harika bir parkurdur. 4 km uzunluğundaki yürüyüş parkuruna umarım bir gün yürüyüş için tekrar geleceğiz. 


Sol tarafımda dallarına çömleklerin asıldığı bir ağaç görüyorsunuz. Kapadokya çömlek yapımında da çok ünlü bir bölge. Şimdi ise çömlek yapımı hakkında bilgi alacağımız ve hatta çömlek yapımını canlı olarak göreceğimiz Hisarönü Seramik Art Galeri çömlek yapım atölyesine gidiyoruz. 

Sevgili öğrencilerimiz ile yaptığımız çömlek deneyimimizi buyrun hep birlikte izleyelim. 35 yıllı çömlek ustası sevgili Cemil ustamıza bu harika sunum için teşekkür ediyoruz. 


Cemil abimizin ustalığını anlatıp Bade'nin performansını da alkışlamamak olmaz. Harikaydın Bade :)
Çömlek atölyemizden sonra gezimize Paşa Pağları ile devam ediyoruz...

Paşa Bağları

Adından da anlaşılacağı gibi eskiden burada paşaların özel bağları bulunurmuş. Daha önceleri ise Azizlerin inzivaya çekildiği en özel yerlerden biri olmasıyla ünlüymüş Paşa Bağları. Burası Kapadokya bölgesinin en net şekilde görebileceğiniz şapkalı peri bacalarının olduğu bölge. 


Göreme Milli Parkı içerisindeki gezimizde bugünkü son uğrak yerimiz ise Zelve Açıkhava Müzesi olacak. 

Zelve Açıkhava Müzesi (Dervent Vadisi)

Zelve Açıkhava Müzesi halk arasında Dervent Vadisi olarak da biliniyor.  hatta hayaller vadisi olarak bilenler de çoğunlukta. Bu bölgedeki en büyük özellik ise her kayanın farklı açılardan farklı farklı şekillere benzetilebilmesidir. Zaten "hayallar vadisi" yakıştırması da buradan geliyor. Herkes hayal gücüne göre farklı benzetmeler yapabiliyor.

Buradaki en meşhur kaya ise şüphesiz herkesin deveye benzettiği "deve kayası"


Burası gerçekten çok büyüleyici bir yer. Kayaları tek tek inceleyerek farklı açılardan çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Tabi biraz aksiyon arayanlar için kayaların üzerine tırmanmak da diğer bir seçenek. Fakat yukarılara tırmanırken burada biraz dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü kayaların aralarındaki kumlar çok kaygan. 

Kapadokya hatıralarınızın arasında düşme hikayeleriniz de olsun istemiyorsanız dikkat etmekte fayda var.. :)


İkinci günümüzün son bölümünde ise Avanos bölgesine doğru hareket ediyoruz. 

Avanos

Avanos, Göreme Milli Parkı'nın kuzeyinde kalan bir bölge. Burada peri bacaları ve şekilli kayalar çok seyrek bulunuyor fakat buranın da kendine has bazı özellikle var. Örneğin Avanos harika şarapları ile meşhur bir bölge. Yine hlıcılık ve çanakçılık konusunda da ünü sınırlarımızı aşmış.


Avanos'un tam ortasından geçen 1.355 km ile ülkemizin en uzun üçüncü akarsuyu olan Kızılırmak ise bu şirin beldenin en güzel motifi olarak süslüyor burayı...

Sallanan Köprü olarak bilinen asma köprü, ziyaretçilerine heyecanlı ve keyifli anlar yaşatıyor. Bu yüzden de çok ilgi çekiyor. 1973 yılında sadece yaya geçişi için kullanılan bu köprü 180 metre uzunluğunda olup bu şirin beldenin de sembolü haline gelmiştir. 


Biraz da Avanos'u canlı canlı yaşayalım ve sallanan köptü üzerinden hep birlikte karşıya bir geçiş yapalım...


Avanos'un bir diğer renkleri ise dondurmacıları. Buranın dondurmasını yemeden de gitmeyin derim.


2.Gün Gezi Parkuru : Uçhisar - Paşabağı - Avanos

Kapadokya gezimizde ikinci günün de sonuna geldik. Kapadokya'daki üçüncü ve son günümüzde Ihlara ve Derinkuyu bölgelerini gezeceğiz. Aşağıdan Kapadokya yazı dizisinin devamını okuyabilirsiniz. 


Fotoğraflar : Caner ÇELİK
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Kapadokya Gezilecek Yerler, Kapadokya Gezi Rehberi, Kapadokya Gezi Notları, Kapadokya Gezisi, Kapadokya Gezi Rotası, Kapadokya Otelleri, Kapadokya Konaklama, Kapadokya Turları,  Uçhisar Gezilecek Yerler, Uçhisar Gezi Rehberi, Uçhisar Gezisi, Uçhisar Gezi Rotası, Uçhisar Otelleri, Uçhisar Konaklama, Uçhisar Turları, Avanos Gezilecek Yerler, Avanos Gezi Rehberi, Avanos Gezi Notları, Avanos Gezisi, Avanos Gezi Rotası, Avanos Otelleri, Avanos Konaklama, Avanos Turları konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. yine şahane bir anlatımla muhteşem bir yazı olmuş caner... minyatür mantarlara benzetiyorum özellikle her an bir yerlerden şirinler çıkıcakmış gibi :) :) avanosa bayıldım... en yakın zamanda gidebilmeyi ümit ediyorum :) emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. O güzel manzarayı izlesem şimdi.. Hayaller güvercinlik vadisi hayatlar Maslak malesef :) Yüreğine sağlık Canercim.

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar