Dünyanın En Güzel Sahili 'Ölüdeniz - Kelebekler Vadisi'

Gezenti-Caner-Fethiye-Oludeniz

Doğanın tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran güzel ülkemiz tüm dünyayı kıskandıracak şekilde birleşen yeşili ve mavisi ile bilinir. Ülke olarak turizm sektöründe çok hakettiğimiz bir noktada olamasak da her yiğidin gönlünde yatan bir aslandır Türkiye...

Ülkemizi ziyaret eden yabancı turistlerde hep olumlu etkiler bırakmış, ülkemizi ziyaret etme planı yapanlar için de sürekli olarak ilgi uyandırmış ve merak konusu olmuştur güzel ülkemiz.

2006 yılında yapılan uluslararası bir ankette "Dünyanın en güzel sahili sizce hangisidir?" sorusuna %82'lik bir oranla "Ölüdeniz Sahili" cevabı verilmiştir.

Türkiye'yi yakından ve uzaktan tanıyan yabancı turistler, Ölüdeniz'i ülkemizin en önemli sembollerinden biri olarak benimsemiştir. Bugün Türkiye kıyı turizmi ve tanıtımı için çok önemli bir noktadayız. Burası Dünyanın En Güzel Sahili "Ölüdeniz!"

Oludeniz-Fethiye

***

Fethiye'ye defalarca gelmeme rağmen iş yoğunluğundan dolayı detaylı geziler yapmak mümkün olmadı. Takip edenler bilirler; geçen yaz Fethiye'de çok uzun zamandır yapmak istediğim 12 Adalar Tekne Turu'nu yapmıştım. Bu gelişimde ise Ölüdeniz, Belcekız ve Kelebekler Vadisi'ne manzara  fotoğrafı ağırlıklı bir gezi yaptım.

Önümüzdeki dönemlerde Fethiye ve çevresine çok daha fazla vakit ayırarak geniş bir gezi yapmayı planlıyorum. Bu planlar arasında Likya Yolu Yürüyüşü ve Babadağ'dan Yamaç Paraşütü de var. Fakat bugün o gün değil, yaptığımda da zaten haberiniz olacak :)

Ölüdeniz Nerededir? Nasıl Gidilir?

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Fethiye'ye 12 km uzaklıkta dik bir yokuş ile inilen harika bir yolun sonunda bulunan enfes bir noktadır. Fethiye'den çıkıp Ovacık mevkisinden devam ederek yolun sonuna kadar aşağıya indiğinizde Ölüdeniz'e ulaşırsınız.

Ölüdeniz ismini muhteşem bir plajın dalgakıran biri önüne serildiği ve bu yüzden içeride kıpırdamadan duran büyülü bir denizden alır. Bu yüzden buraya Ölüdeniz denilmiştir.


Ölüdeniz'in sahilindeki plaj çoğu kişi tarafından Ölüdeniz Plajı olarak biliniyor fakat buranın asıl ismi Belcekız Plajı'dır.

Ölüdeniz Tabiat Parkı

Belcekız Plajı'nın yarısı Ölüdeniz Tabiat Parkı sınırları içerisinde kalıyor. Bunun için de içeriye giriş, şezlong ve şemsiyeler de ücretli.

Ölüdeniz Tabiat Parkı Giriş Ücretleri :

Kişibaşı giriş ücreti : 7 TL, Öğrenci 3,5 TL
Şezlong Ücreti : 10 TL
Şemsiye Ücreti : 10 TL

Ölüdeniz Tabiat Parkı Araç Giriş Ücretleri :

Motorsiklet : 7 TL
Otomobil : 25 TL
Küçük Minibüs : 45 TL
Büyük Minibüs : 90 TL
Küçük Otobüs (Midi) : 150 TL
Otobüs : 210 TL


Ölüdeniz Tabiat Parkı içerisinde uzanan sahilin en uç kısmına Kumburnu deniliyor. Bu bölgenin turkuaz denizi etrafındaki çam ormanlarıyla çevrilmesiyle cennet gibi bir tablo çıkarıyor ortaya. Denizin dibinde bulunan bembeyaz kumu ile Maldivler'i aratmıyor sanki..


Ölüdeniz plajı yüzme bilmeyenler için de ideal bir plaj. Yaklaşık olarak 20 metre boyunca su boyunuzu geçmiyor. Bu bölge plajın diğer kısımlarına göre de daha sakin. Kumburnu'nda Ölüdeniz'in keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz...


Belcekız Plajı'nın Ölüdeniz Tabiat parkı içerisinde bulunmayan kısmına da ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. Fakat burada da şezlong ve şemsiye ücreti ödemeniz gerekiyor.

Ölüdeniz Belcekız Plajı'ndan kalkan tekneler ile de bu bölgede günübirlik tekne turu yapmanız mümkün. Eğer tatilinizi burada geçiriyorsanız ve bu bölgenin birbirinden harika koylarını görmek istiyorsanız kesinlikle kaçırmayın.

Günübirlik Ölüdeniz Tekne Turu rotaları genelde Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, St.Nicholas Adası, Akvaryum Koyu, Soğuksu Koyu ve develi Plajı'ndan oluşuyor. Sizlere Ölüdeniz Tekne Turu yapmanız için Volkan 4 isimli tekneyi önerebilirim.


Ölüdeniz Çarşı

Ölüdeniz'e geldiğinizde çarşısında da bir tur atmanızı tavsiye ederim. Bu sevimli çarşıda bolca turistik hediyelik eşyacılar, restoranlar, cafeler ve dövmeciler görmeniz mümkün. Ölüdeniz'den sevdiklerinize küçük hediyeler de götürebilirsiniz.

Ölüdeniz'de Konaklama

Ölüdeniz ve civarında büyük otellerden, pansiyonlara kadar bütçenize ve zevkinize uygun konaklama işletmeleri bulabilirsiniz. Fakat Ölüdeniz ve Fethiye'nin otel olarak sevimsiz bir handikabı var. Bu bölgedeki çoğu otel maalesef ki denize sıfır değiller. Denize sıfır olanlar ise diğerlerine nazaran çok daha pahalı fiyatlarda. Ölüdeniz'e yakın olan Ovacık ve Hisarönü mevkileri de sahil şeridinde olmasalar bile otel turistik otellerin yoğun olduğu bölgeler. Bu bölgelerde bulunan oteller Ölüdeniz'e servis hizmeti sağlayarak müşterilerini deniz ile buluşturuyorlar. Bu yüzden tatilinizde önceliğiniz "deniz" ise bu bölgede otel seçiminize dikkat etmenizi öneririm.

Ölüdeniz'de Yamaç Paraşütü

Şüphesiz ki Ölüdeniz'e geldiğinizde yapmanız gereken aktivitelerin en başında Babadağ'da Yamaç Paraşütü geliyor.

Bu kimileri için korkunç, kimileri için tehlikeli olsa da Yamaç Paraşütü etkinliğinin tarifsiz bir zevk olduğu kesin.


Babadağ'da yamaç paraşütü yapmak için Ölüdeniz'deki seyahat acente ofislerinden detaylı ilgi alabilirsiniz.

Yamaç paraşütü için rezervasyon yaptığınızda otelinizden alınıyor ve araçlar ile Babadağ'a çıkıyorsunuz. Burada gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından konusunda deneyimli pilotlarınız ile birlikte 1969 metre yükseklikteki Babadağ'dan aşağıya süzülerek Ölüdeniz Plajına kadar iniş yapıyorsunuz. Bu harika aktivite yaklaşık olarak 25-30 dakika sürüyor. Yamaç paraşütü sırasında çekilen fotoğraf ve videolarınızı ise pilotlarınızdan ekstra bir ücret karşılığında edinebiliyorsunuz. Aktivitenin tamamı ortalama size 450-500 TL gibi bir rakama geliyor.

Bana "Peki sen hiç yamaç paraşütü yaptın mı?" diye soracak olursanız, bu olayı ballandıra ballandıra anlatsam bile "maalesef yapmadım" cevabını vereceğim. Aslında bu güne kadar buna pek vakit bulamadım. Fakat 2019 yaz sezonunda kesinlikle burada bu atlayışı yapacağım.. O zaman tecrübelerimi daha detaylı anlatırım.. :)

Ölüdeniz'e kadar gelmişken yine çoktandır yapmayı planladığım "Kelebekler Vadisi'ni Tepeden Fotoğraflama" aktivitesini de yapayım dedim. Böylece yapılacaklar listeme bir çizik daha atmış oldum.. :)


Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi denilen harika yere aslında kara yolu ile ulaşmak mümkün değil. Ölüdeniz'den 8 km boyunca virajlı ve bir o kadar da harika bir manzaraya sahip bir yoldan tepeden görüyorsunuz burayı. Kelebekler Vadisi'ne dağdan inebilmeniz mümkün fakat bu çok tehlikeli olduğu için yeterli tecrübe ve ekipmana sahip olmadan böyle bir riske girmemeniz gerekiyor. Zira her sezon maalesef burada birçok ölüm vakası gerçekleşiyor.

Aracınızla yol kenarındaki çeşmeyi gördüğünüz yerde durarak yukarıdan harika bir Kelebekler Vadisi fotoğrafı çekebilirsiniz.


Burada karşınızdaki harika manzarayı ve aşağıdaki Kelebekler Vadisi'ni fotoğraflayabileceğiniz güzel noktalar var. Bu noktalar güzel olduğu kadar bir o kadar da tehlikeli. Ayrıca burada kayaların bir hayli kesici olması, bazı taşların bastığınızda oynaması ve taşlar arasında bulunan toprağın da kaygan olması dikkat etmeniz gereken tehlikeler.

Tabiki ne kadar tehlikeyi göze alırsanız o kadar iddialı fotoğraflar çekebilirsiniz. Fakat önceliğin "güvenlik" olduğunu lütfen unutmayın ve olabildiğinizce dikkatli olun.

İşte bu harika tepeden birkaç fotoğraf sizlerle...

Kelebekler-Vadisi-Manzara-Fotograf
Kelebekler-Vadisi-Manzara-Fotograf
Kelebekler-Vadisi-Manzara-Fotograf
Kelebekler-Vadisi-Manzara-Fotograf
Kelebekler-Vadisi-Manzara-Fotograf

Fotoğrafları çektiğimiz noktadan aracımızla biraz daha ilerlediğinizde Faralya Köyü'ne varırız. Faralya Kelebekler Vadisi'ne en yakın yerleşim merkezi. Burada butik oteller ve pansiyonlar bulmanız mümkün. Ayrıca burada kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcut.

Kelebekler Vadisi'ne inmenin tehlikeli olduğunu yukarıda söylemiştim. Kelebekler Vadisi'nin plaj kısmına daha güvenli şekilde ulaşmak isteyenler deniz yolunu tercih edebilirler. Ölüdeniz'den kalkan günübirlik tekne turları Kelebekler Vadisi'ne uğruyor ve yaklaşık 1 saatlik mola veriyorlar. Mola esnasında burada yüzmenin keyfini çıkarabilir ya da çevreyi gezebilirsiniz.

Buraya "Kelebekler Vadisi" denilmesinin sebebi tabiki vadide bulunan sevimlik kelebeklerdir. Vadinin iç kısımlarına girdikçe kelebeklere rastlayabilirsiniz. Ayrıca vadi içerisindeki şelaleye de yine yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi'ni bugün tepeden ziyaret ettik. Bir sonraki gelişimde aşağıya inip şelaleye ulaşmayı ve kelebekler ile fotoğraflar çekilmeyi planlıyorum. Şimdi de sizlere yukarıdaki heyecanlı, keyifli ve adrenalin dolu anlarımızdan küçük bir kesit sunalım.


Hep güzel şeylerden bahsettik. Biraz da halkımızın üzücü duyarsızlığına parmak basalım. Kelebekler Vadisi ve Ölüdeniz'in özellikle tepe kısımlarında çok fazla çöp bırakılmış. Buralara gidenlerin yaptıkları manzara keyfinin ardından çöplerini yanlarında götürerek gördükleri en yakın çöp kutusuna atmalarını rica ediyorum. Unutmayın ki bu güzellikleri korumak ve yaşatmak zorundayız.

Fethiye-Sevgilerle-Hatira

Bu konuda daha fazla duyarlı olmamız dileğiyle. 
Fethiye'den sevgilerle...

Fotoğraflar : Caner ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Fethiye gezilecek yerler, Fethiye Görülecek yerler, Fethiye gezi rehberi, Fethiye rehberi, Fethiye gezi notları, Fethiye gezisi, Ölüdeniz gezilecek yerler, Ölüdeniz görülecek yerler, Ölüdeniz gezi rehberi, Ölüdeniz rehberi, Ölüdeniz gezi notları, Ölüdeniz gezisi, Ölüdeniz Tabiat Parkı giriş ücreti, Ölüdeniz araç giriş ücreti, Kelebekler vadisi, Kelebekler vadisi nerede, Kelebekler vadisi nasıl gidilir, Kelebekler vadisi kamp konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar