Türkiye'nin En Büyük Gölleri


Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz verimli Anadolu toprakları üzerine kurulmuştur. Coğrafi açıdan nice doğal güzellikleri bünyesinde bulunduran güzel Türkiyemiz dağları, denizleri, ovaları, yaylaları ve gölleri ile tüm dünyanın ilgisini çeker. 

Bu yazımızda güzel ülkemiz içerisinde bulunan en büyük gölleri anlatacağım sizlere. Hem bu güzellikleri daha yakından tanımak hem de genel kültür açısından hafızalarımızda bulunsun diye...


O zaman başlıyoruz ülkemizin en büyük göllerini anlatmaya. Coğrafya bilginiz eğer çok kötü değilse muhtemelen Türkiye'nin en büyük gölü hangisidir? sorusuna hemen hepimiz doğru cevap verebilirsiniz. Van Gölü ile başlıyoruz... 


1.Van Gölü

Van-Golu

Van Gölü, 3713 km² yüzölçümü ile ülkemizin en büyük gölüdür. Aynı zamanda 451 metreye ulaşan derinliğiyle de yine ülkemizin en derin gölü olma özelliğini taşıyor. Hatta gölün büyüklüğünden dolayı yöre halkı tarafından "Van Denizi" olarak bile adlandırılıyor. Van Gölü olarak bilinse de gölün yarısı Bitlis şehrinin sınırları içerisinde yer alıyor. Van Gölü'nün suyu sodalı su olarak biliniyor.

Gölün ortasında bulunan Akdamar Adası'nın tepesinde bulunan Akdamar (Ahtamara) Kilisesi ise hem gölün hem de van şehrinin simgesi haline gelerek bölgedeki turizm faaliyetlerini canlandırmaktadır. Gevaş'tan kalkan teknelerle Akdamar Adası'na ulaşabiliyorsunuz. 

2013 yılında Van şehrine yapıtığım gezinin yazısını buradan okuyabilirsiniz. 

2.Tuz Gölü

Tuz-Golu

Tuz Gölü, 1665 km² yüzölçümü ile Van Gölü'nden sonra ülkemizin en büyük ikinci gölüdür. Gölün yaz aylarında %90'lara varan çekilmesiyle birlikte küçülmesi gölün değişken  yüzölçümü ile ilgili de farklı görüşlere sebep oluyor. Hatta bazı otoriteler Türkiye'nin en büyük ikinci gölünün Beyşehir Gölü olduğunu savunuyor. 

Tuz Gölü Ankara, Aksaray ve Konya şehirlerinin birleşme noktasında bulunuyor. Yani gölün bu üç şehire de kıyısı var. Aynı zamanda adından da anlaşılacağı gibi ülkemizin en önemli Tuz üretim noktası olarak biliniyor. %33'e varan tuzluluk oranı ile ülkemizin en tuzlu gölü olurken, bir başka özelliğiyle de dikkat çekiyor. Tuz gölü en derin noktası bile 2 metreye ulaşmayan ülkemizin en sığ gölü. 

Tuz Gölü hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler 2018 yılında buraya yaptığım gezinin yazısını buradan okuyabilirsiniz. 


3.Beyşehir Gölü

Beysehir-Golu

Beyşehir Gölü, 656 km² yüzölçümü ile ülkemizin en büyük üçüncü gölüdür. Konya ve Isparta şehirleri içerisinde bulunan gölün derinliği ortalama 10 metre civarındadır. Gölün içerisinde farklı büyüklükte 23 adet ada bulunuyor. Bunlardan en büyüğü olan gölün kuzeybatısında bulunan Mada Adası üzerinde de ufak bir yerleşim mevcut. Beyşehir Gölü'nün suyu tatlı su olarak  bilinmektedir.

4.Eğirdir Gölü

Egirdir-Golu

Eğirdir Gölü, 482 km² yüzölçümü ile ülkemizin dördüncü büyük gölüdür. Isparta şehri sınırları içerisinde yer alan göl ortalama 14 metre derinliğe sahiptir.

Eğirdir Gölü'nün güney kısmında bulunan Eğirdir yerleşim merkezi bu göle adını verir. Gölün içerisine doğru uzanan ince bir burunun üzerinde de Eğirdir Kalesi bulunur. Harika bir manzara eşliğinde göl kenarındaki harika restoranlarda balık yiyebilirsiniz. Eğirdir Gölü'nün suyu tatlı su olarak  bilinmektedir.

5.İznik Gölü

iznik-Golu

İznik Gölü, 308 km² yüzölçümü ile ülkemizin beşinci büyük gölüdür. Derinliği ise ortalama 80 metredir. Bursa şehri sınırları içerisinde yer alan gölün çevresindeki yeşil alanlar burayı çok önemli bir cazibe merkezi haline getiriyor. 

İznik Gölü çevresinde bulunan antik kentlerin yoğunluğu da çağlar boyunca buranın ne kadar önemli bir bölge olduğunu gösteriyor. Burası mitolojide bolluk, bereket, şarap ve toprak tanrısı Dionissos'un yıkandığı yer olarak anlatılıyor.


İznik Gölü'nün suyu tatlı su olarak bilinmektedir.

6.Burdur Gölü

Burdur-Golu

Burdur Gölü, 200 km² yüzölçümü ile ülkemizin en büyük göllerinden biridir. Burdur ve Isparta şehirleri sınırları içerisinde yer alır. Ortalama 110 metre derinliğe sahiptir.  Ülkemizin tuz oranının en yüksek göllerinden biridir.

Göl doğal hayatı ile ünlüdür ve yüze yakın kuş türünü bünyesinde barındırarak dünyada nesli tükenmek üzere olan dikkuyruk ördeklerinin %70'ine de ev sahipliği yapmaktadır. Burdur Gölü'nün suyu acı su olarak  bilinmektedir.

7.Manyas Gölü (Kuş Gölü)

Manyas-Golu-Kuscenneti

Manyas Gölü, 160 km² yüzölçümü ile ülkemizin en büyük göllerinden biridir. Balıkesir şehir sınırları içerisinde yer alır. Ortalama 1-2 metre derinliğe sahiptir. En derin kısımları 5 metreyi geçmez. 

Manyas Gölü, Manyas Kuş Cenneti olarak da bilinir. Doğaseverlerin yoğun ilgisine sahip olan bu göl aynı zamanda ülkemizin en küçük milli parkı olarak bilinir. İçerisindeki 266 farklı kuş türü ve doğal yaşantısı ile bölge turizminin en önemli cazibe merkezlerinden biridir. Manyas Gölünde kuş türlerini en yoğun şekilde görebileceğiniz dönem ise Nisan, Mayıs, Haziran aylarıdır. Bu dönem aynı zamanda Manyas Gölü'nün en çok ziyaretçi çektiği dönemdir. Manyas Gölü'nün suyu tatlı su olarak  bilinmektedir.

8.Uluabat Gölü

Uluabat-Golu

Uluabat Gölü, 136 km² yüzölçümü ile ülkemizin orta büyüklükteki göllerinden biridir. Bursa şehir sınırları içerisinde yer alır. Ortalama 1-2 metre derinliğe sahiptir. Balık ve suda yaşayan cannlılar açısından ülkemizin en zengin göllerinden biridir. 

Uluabat Gölü ülkemizin en geniş nilüfer yataklarına sahiptir. Ayrıca sucul bitkiler yönünden de ülkemizin en zengin sulak alanlarından biridir. Gölün hemen hemen bütün kıyıları geniş sazlıklarla, sığ kesimleri ise su içi bitkileri ile kaplıdır. Uluabat Gölü'nün suyu tatlı su olarak  bilinmektedir.

9.Çıldır Gölü

Cildir-Golu-Fotograf-Ardahan-Kars

Çıldır Gölü, 123 km² yüzölçümü ile ülkemizin orta büyüklükteki göllerinden biridir. Ardahan ve Kars şehirleri sınırları içerisinde yer alır. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin kısmı 42 metre olarak ölçülmüştür.

Yılın 6 ayı tamamen donarak buz ile kaplanan göl son yıllarda özellikle Doğu Ekspresi seyahati furyasıyla birlikte popüler hale gelmiş ve bölgede turizm faaliyetleri bir hayli gelişmiştir. Buz ile kaplanan göl üzerinde yürümek, ata binmek ve kızaklar ile gezmek Çıldır Gölü'nde yapılacak en yaygın aktivitelerdir. 

Çıldır Gölü'nün çevresinde çok sınırlı bir bitki örtüsü olmasına rağmen baharaylarında gölün etrafının çiçek tarlasına dönmesi de harika görüntülere sahne olmaktadır. Çıldır Gölü'nün suyu tatlı su olarak  bilinmektedir.

10.Acıgöl

Acigol-Golu-Afyon-Denizli

Acıgöl, 100 km² yüzölçümü ile ülkemizin orta büyüklükteki göllerinden biridir. Afyon ve Denizli şehirleri sınırları içerisinde yer alır. Deniz seviyesinden 836 metre yükseklikte bulunan gölün en derin kısmı 38 metre olarak ölçülmüştür.

Söğüt dağlarından gelen akarsular ile beslenen bir göldür. Acısu Gölü'nün suyu adından da anlaşılacağı gibi acı su (sülfatlı) olarak  bilinmektedir.




Bu göller haricinde ülkemizde yeteri kadar büyük olmayan fakat çok ünlüolan göllerimiz de mevcuttur. Örneğin Abant Gölü (Bolu), Yedigöller (Bolu), Salda Gölü (Burdur), Uzungöl (Trabzon), Sapanca Gölü (Sakarya-Kocaeli) ülke turizmine büyük katlı sağlayan göllerimizdir.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
 tuz-golu-hakkinda-bilgiler
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Türkiye'nin en büyük gölleri, Ülkemizin en büyük gölleri, Türkiye'nin en büyük 10 gölü, Türkiye'nin en büyük gölü hangisidir?, Türkiye'nin ikinci büyük gölü hangisidir?, Türkiye'nin üçüncü büyük gölü hangisidir?, Türkiye'nin dördüncü büyük gölü hangisidir?, Türkiye'nin beşinci büyük gölü hangisidir? Türkiye gölleri, Türkiye'deki göller, Türkiye'deki göllerin yüzölçümleri, Türkiye'deki göllerin büyüklükleri konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. Merhaba,
    Şimdi siz de düzenlenmekte olan web etkinliğine katılabilirsiniz. Blogum Harika kampanyası ile websiteniz veya blogunuzla kazanmaya aday olun, websitenizi tanıtın, promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı 2018 yılı içerisinde yeniden düzenliyoruz. Katılım için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    Web : http://www.blogumharika.com/
    Mail: iletisim@blogumharika.com


    YanıtlaSil
  2. muhteşem olmuş caner emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar