İstanbul'un Saklı Tarihi Şerefiye Sarnıcı


Yüzlerce yıllık geçmişiyle sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bu güzel şehir. Tarihiyle, kültürüyle, doğal güzelliğiyle tüm dünyanın göz bebeği güzel İstanbul...

Bu kadar güzel bir şehirde yaşadığımız için bizler biraz şanslı olabiliriz. Her köşesinde milyonlarca kişinin ilgisini çeken güzelliklerin yanı başında olduğumuzun da farkındayız. Bunun yanı sıra belki keşfedilmemiş bir çok değerin de üzerinde yaşıyoruz habersiz bir şekilde... 


İstanbul şehri sarayları, camileri, surları, hanları, hamamları ve sarnıçlarıyla ünlü. Yıllara meydan okuyan bu eserler şehrin tarihine ışık tutarak, ziyaretçilerine tarihte yolculuk yapma imkanı sağlıyor. İstanbul'da tarihi yolculuk yapmak, bu şehrin geçmişini hissetmek gerçekten harika ve benim gibi düşünenleri heyecanlandıracak yeni bir eser daha eklendi bu güzel şehre... 

Bu hafta sonu 8 yıl süren uzun bir restorasyon sürecinin ardından tekrar ziyarete açılan Şerefiye Sarnıcı'nı ziyaret ettim. Bu gizemli ve harika ziyareti de sizlerle paylaşmak istedim. Buyrun bakalım başlıyoruz.

Şerefiye Sarnıcı

Şerefiye Sarnıcı, 443 yılında Bizans İmparatoru II.Theodosius'un emriyle Bozdoğan Kemeri'nden su depolayabilme amacıyla 15 yıl süren bir çalışma ile yapılmıştır. İstanbul'un en bilinen iki sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı ve Bindirdirek Sarnıcı olsa da aslında Şerefiye Sarnıcı bu iki sarnıçtan ve hatta Ayasofya'dan bile daha eskidir. Aynı zamanda bu sarnıcın Binbirdirek ve Yerebatan sarnıçları ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. 


Sarnıçın dış yapısı özel bir cam ve çelik konstrüksiyon ile kaplanarak korunaklı hale getirilmiş. Ayrıca görsel açıdan da gayet güzel görünüyor. İçeriye girdiğinizde ise sizleri sarnıca ait ufak bir sergi alanı ve danışma bölümü karşılıyor. 

Sarnıcı ziyaret etmeden önce ufak bir araştırma yapmıştım. Burayı anlatan birçok kaynakta sarnıç giriş ücretinin 10 TL olarak bilgi verildiğini görmüştüm. Fakat buraya geldiğimde girişin ücretsiz olduğunu öğrenmek beni şaşırttı.

Burada şunu anlıyoruz ki her kaynağa güvenmeyeceğiz ve gitmediği yere farklı kaynaklardan kopyala-yapıştır yaparak oraya gitmiş gibi gezi yazısı yazan (yazdığını iddia eden) bloglara itibar etmeyeceğiz. 

Şerefiye Sarnıcı Giriş Ücreti : Ücretsiz (2018).
Şerefiye Sarnıcı Ziyaret Saatleri : Haftanın her günü 09:00-18:30 arasında ziyarete açık (2018)




Sarnıcın içerisine girdiğimizde bizleri serin bir havayla birlikte harika bir atmosfer karşılıyor. Tabi ilk olarak dik merdivenlerden aşağıya inmek gerekiyor. Hatta bu merdivenleri kullanamayan kişiler için de asansör sistemi kurulmuş. Gerçekten çok mantıklı ve harika bir düşünce.


Aşağıda bizleri her biri 9 metre yüksellikte olan 32 adet sütun karşılıyor. Ayrıca içeride çalınan müzik de mekana inanılmaz bir atmosfer aşılıyor. 

Sarnıçta bu günlerde iranlı sanatçı Ahmet Nejat'ın "Hiç Hali" adlı sergisi ziyaretçilerle buluşuyor. Gerçekten harika...


Burada sizlere "Hiç Hali" sergisi içerisinde beni etkileyen birkaç eseri paylaşacağım. Tamamını görmek ve bu büyülü mekanı yaşamak isteyenler en kısa zamanda Şerefiye Sarnıcı'nı kesinlikle ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum. İstanbul gezilecek yerler listenize Şerefiye Sarnıcı'nı eklemeyi unutmayın...


Şerefiye Sarnıcı Nerededir? Nasıl Gidilir?

Fatih'in Binbirdirek Mahallesi'nde bulunan Şerefiye Sarnıcı Sultanahmet bölgesine yürüyüş mesafesindedir. Toplu taşıma ile en kolay tramvay ile ulaşabilirsiniz. Çemberlitaş tramvay durağına 1 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.



Gelin biraz da bu büyülü mekana geliş imkanı olmayanlar için sizlere yaşatmaya çalışalım. Ama yine de canlı canlı görmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.


Şerefiye Sarnıcı'ndan Sevgilerle...

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Gül KARAKUŞ.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
İSTANBUL - Beyazıt & Eminönü - GalataİSTANBUL - Sultanahmet & Sarayburnu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  İstanbul gezilecek yerler, İstanbul tarihi yerler, İstanbul'un sarnıçları, İstanbul'da tarihi gezi, Şerefiye Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı nerede, Şerefiye Sarnıcı nasıl gidilir, Şerefiye Sarnıcı giriş ücreti, Şerefiye Sarnıcı ziyaretçi günleri, Şerefiye Sarnıcı tarihi, İstanbul'da yeni açılan sarnıç, istanbul'da yeni bulunan sarnıç, İstanbul'un en eski tarihi eseri hangisidir konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar