Ülkemizin En İlginç Su Birikintisi 'Tuz Gölü'

tuz-golu-gezenti-caner-celik

Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin bereketli Anadolu topraklarında her yörede farklı bir zenginlik, farklı bir kültür, farklı özellikler vardır. Böyle güzel bir ülkede yaşıyoruz ne mutlu bize. 

Denizlerimiz, göllerimiz ve daha nice doğa harikalarımız mevcut bu topraklarda. Kapadokya gezimizin dönüşünde Anadolu'nun tam ortasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğini taşıyan Tuz Gölü'ne uğruyoruz bugün. Tuz Gölü diğer göllerimize pek benzemeyen ilginç bir göl. Gelin biraz Tuz Gölü Hakkında Bilgi verelim sizlere.



Tuz Gölü Hakkında Bilgiler


Tuz Gölü 1665km2 alanı ile Türkiye'nin en büyük ikinci gölüdür. Yaz aylarında %90'a varan su çekilmesiyle büyük kısmının beyaz bir çöle dönüştüğü bu gölün yüzölçümü de bu yüzden farklı bir tartışma konusu olmaktadır. Aynı zamanda Türkiye'nin en az derinliğe sahip olan gölü olması da buranın en belirgin özelliklerinden biridir. Tuz Gölü 905 rakıma sahiptir.

Tuz Gölü'nün Konumu

Konya, Ankara ve Aksaray şehirlerinin birleşme noktasında Anadolu'nun kalbinde bulunan göl ülkemizin İçanadolu bölgesinde yer almaktadır. Ankara'ya 120, Aksaray'a 110 km mesafededir.



Tuz Gölü'nün Özellikleri

Dağlardan süzülen suların Konya havzasının en çukur kısmına birikmesiyle oluşan Tuz Gölü ülkemizin en sığ gölüdür. En derin kısmı kış aylarında 2 metreyi geçmez. Yaz aylarında ise gölün neredeyse tamamına yakın kısmı kuruyarak zemindeki tuzlar ortaya çıkar. Gün geçtikçe küçülen Tuz Gölü, sıcaklıkların artıp, yağışların azalmasıyla birlikte maalesef yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Gölün yaz aylarında kurumasıyla birlikte burada tuz hasadı yapılır. Bu hasat mevsimi yaklaşık olarak 3 ay sürmektedir. Bu dönemde gölün çok az bölümündeki sularla kaplı kısmında tuzluluk oranı %33'a kadar çıkar. Dünyada tuzluluk oranı bakımından da Lut Gölü'nden sonra ikinci sıradadır. Tuz Gölü'nde üretilen tuz sofra tuzu yani sodyum klorür tarzı bir tuzdur.

Tuz Gölü'nden elde edilen tuzların çoğunluğu gölün biraz ilerisinde bulunan Şereflikoçhisar'daki fabrikalarda işlenmektedir. Buradan elde edilen tuzlar ülkemizin tuz ihtiyacının %40-45'ini karşılamaktadır. Yani sofralarımızda kullandığımız o tuzların hemen hemen yarısı Tuz Gölü'nden çıkarılmaktadır.

Gölün özellikle güneybatısında bulunan bazı bölümleri suların azaldığı bahar dönemlerde kırmızı renge dönüşmektedir. Bunun sebebi ise tuz gölü bünyesinde bulunan "Duanaliella Salina" adı verilen kırmızı renkteki bir çeşit yosun türüdür. 1995 yılında başlatılan araştırmalar sonucu incelenerek bu sonuca ulaşılmıştır. Tuz gölü öyle bir göldür ki; kimi zaman mavi, kimi zaman beyaz, kimi zaman ise kırmızı olarak çıkar karşınıza...

tuz-golu-kirmizi

Tuz gölü doğal yaşam olarak da çok zengin bir göldür. Tuz oranı sebebiyle bitkisel yaşamın neredeyse sıfır olmasının yanı sıra birçok kuş türünün görüldüğü bir bölgedir burası. Özellikle Türkiye'deki Flamingo kuşlarının en büyük kuluçka ve yaşam alanlarıdır. Ne kadar harika değil mi?

tuz-golu-flamingo

Tuz Gölü'nün en gezilebilir kısmı Ankara-Aksaray karayolu üzerinde (Ankara şehir sınırı içerisinde) Acıkuyu sapağında bulunan Tuz Gölü Restoran'ın olduğu bölümdür. Hatta buraya bir Tuz Müzesi tabelası da koymuşlar fakat ortada müze falan yok. Hatta insanları maddi anlamda ürkütmemek için "Ücretsiz Giriş" ibaresiyle de yüreklere su serpmişler.


Tuz Müzesi sıfatıyla işletilen tesis aslında hediyelik eşya ve tuz ürünlerinin satıldığı ufak pazar gibi bir yer. Tuz ile yapılan bazı kozmetik ürünleri ilginizi çekebilir.

tuz-golu-urun-satis

Buradan ileri doğru geçerek Tuz Gölü'ne giriş yapma imkanı da bulabiliyorsunuz. Göl özellikle yaz aylarında yok olurcasına çekilmesiyle birlikte bahar ve kış aylarında ise suyu tesisin yakınlarına kadar ulaşıyor. Neyse ki biz Nisan ayında ziyaret ederek kuru haline değil sıvı halini yakalayabildik.

tuz-golu-girisi

Burada "Göl üzerinde yürüme turizmi" başlamış. Yaz aylarında bembeyaz tuzların üzerinde yürüyen insanlar sosyal medya aracılığıyla buradan fotoğraflar paylaştıkça da daha çok ilgi çekiyor ve popüler hale geliyor Tuz Gölü.

Tuz-Golu-Uzerinde-Yurumek

Göle girerken ayakkabılarınızı kesinlikle çıkarın. Yoksa ayakkabılarınızı gölden çıktığınızda tanıyamayabilirsiniz. Ayrıca gölde tuz oranının çok yüksek olması sebebiyle kıyafetlerinize sıçrayacak sular leke yapabilir. Bu yüzden o günlük kirlenmesini göze alabileceğiniz şekilde göle girmenizi tavsiye ederim.

Gölün sulu kısmının en dibinde çamurumsu bir tabaka bulunuyor. Gölün çekilmesiyle birlikte bu çamur tabakası yok olarak yerini içindeki tuzlara bırakıyor. Gölün içerisinde biraz ilerlediğinizde çamurların yerini dipte daha fazla tuz taneleri alıyor. Çıplak ayakla yürüdüğünüzde harika bir ayak masajı tedavisi oluyor tavsiye ederim :)

Sıra geldi artık gölden çıkmaya. Ben dipten biraz tuz almak için elimi daldırmıştım. Elim kuruduktan beş dakika sonra bu hale geldi. Bu fotoğraftan gölün ne kadar ciddi bir oranda tuzlu olduğunu anlayabilirsiniz.

tuz-golu-ne-kadar-tuzlu-gezenti-caner

Gölden çıktığınızda suyla temas eden ayaklarınızı ve bacaklarınızı yıkamanız gerekiyor. Yoksa benim elime olan benzer durumla karşılaşarak yoğun tuzdan rahatsız olabilirsiniz. Tesiste 1 TL karşılığında tuzdan arınabileceğiniz ayak yıkama lavaboları ve tuvalet alanları bulunuyor.

Tuz Gölü ile yakından tanışmak isteyenlerin yolu buraya düşerse yol üzerindeki Tuz Gölü Restoran'a uğrayıp bu anları yaşamanızı tavsiye ediyorum. Biraz tuzlanmak herkese iyi gelebilir :)

Uyarı: Ayağınızda ya da bacağınızda yaralar bulunuyorsa tuzun yaranızı yakabileceğini unutmayın. Bu tip bir durumda biraz canınız yanabilir. Dikkat etmekte fayda var.




Tuz Gölü'nden Sevgilerle...


Teşekkürler



Fotoğraflar : Caner ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Tuz Gölü, Tuz Gölü Nerededir, Tuz Gölü Nerede, Tuz Gölü Hangi Şehirde, Tuz Gölü Restaurant, Tuz Gölü Restoran, Tuz Gölü Giriş Ücreti, Tuz Müzesi, Tuz Gölü Gezi, Tuz Gölü Gezilecek Yerler, Tuz Gölü Gezi Rehberi, Tuz Gölü Gezi Notları, Tuz Gölü Hakkında Bilgiler, Tuz Gölü Özellikleri, Tuz Gölü Oluşumu, Tuz Gölü Türkiye'nin Kaçıncı Gölüdür, Tuz Gölü Yüzölçümü, Tuz Gölü Büyüklüğü, Tuz Gölü Derinliği, Ankara Gezilecek Yerler, Ankara Gezi, Ankara Gezi Notlarıi Ankara Gezi Rehberi, Türkiye'nin Gölleri, Türkiye'nin En Büyük Gölleri, Üzerinde Yürünen Göl   konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar