Hababam Sınıfı Serüveni ve Hababam Sınıfı Müzesi

Hababam-Sinifi-Muzesi

Bir sınıf düşünün ki yediden yetmişe herkesin sevgilisi olmuş, öğrencilik anılarını canlandırmış, tüm ülkeyi her anında kahkahalarla güldürmüş, zaman zaman ise duygulandırıp ağlatmış... Türkiye'nin sınıfı olmuş "Hababam Sınıfı"...

Rıfat ILGAZ'ın "Dolmuş" dergisine yazdığı ufak öykülerle başlayan "Hababam Sınıfı" serüveni, kitaplar ve tiyatro oyunlarıyla birlikte büyük bir ilgi görmeye başlayınca dönemin ünlü film şirketi Arzu Film bu sınıfı beyaz perdeye taşımaya karar veriyor. 

Hababam Sınıfı'nın sinema macerası Arzu Film şirketinin bir gazete ilanı ile başlıyor. İlanda "Film Artisti Olmak İsteyenlere Büyük Fırsat" diyor... İşte Hababam Sınıfı bu ilanla bir efsaneye dönüşüyor.

Hababam-Sinifi-Gazete-ilani

Arzu Film'in İstiklal Caddesi'ndeki bürosuna 600'e yakın başvuru yapılıyor. Hababam Sınıfı'nın yıllarca gönlümüzde taht kuracak efsanevi kadrosu onlarca kişi arasından seçilen oyuncular ile kuruluyor.

Yönetmen Ertem EĞİLMEZ önceden belirlenmiş rolere uygun oyuncular ararken, bulunan yeni yüzlere uygun roller de üretiliyor.

Hababam-Sinifi-Seruveni
Hababam-Sinifi-Okul-Merdivenleri

Hababam Sınıfı, Özel Çamlıca Lisesi'nden bir türlü mezun olamayan bir grup haylaz öğrenciyi anlatıyor. Sürekli okuldan kaçan, sigara içmekten büyük keyif alan, futbol tutkunu, derslerine hiç çalışmayıp sürekli olarak kopya çekmeyi zevk haline getirmiş bir sınıf ve bu sınıfla mücadele eden Mahmut Hoca (Kel Mahmut) başta olmak üzere okulun öğretmenleri ile geçen diyaloglar konu alınıyor. Türk sinemasının en güçlü kadrolarından biri olan filmin samimiyeti, konusu ve unutulmaz esprileriyle günümüzde bile halen tekrar tekrar seyredilmesine rağmen güldürübilen ender filmlerden.

Hababam-Sinifi-Oyunculari

1975 yılında çekilen Hababam Sınıfı filmi çok yoğun bir ilgi görünce 1976 yılında kadroya yeni isimler katılarak ikinci film çekiliyor. Hababam Sınıfı 1975-1981 yılları arasında altı filmlik bir seri ile beyaz perdede Türk filmlerinin klasikleri arasına girerek yer yaştan sinema severin büyük beğenisini kazanmıştır.

Hababam Sınıfı Film Serisi :

Hababam Sınıfı (1975)
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976)
Hababam Sınıfı Uyanıyor (1977)
Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1978)
Hababam Sınıfı Tatilde (1978)
Hababam Sınıfı Güle Güle (1981)

Hababam-Sinifi-Film-Afisleri

2004 yılında yönetmen Ertem EĞİLMEZ'in oğlu Ferdi EĞİLMEZ bu efsaneyi yaşatmak için yepyeni bir kadroyla Hababam Sınıfı Merhaba filmini çekmiştir. Bu filmin devamında ise 2005 yılında Hababam Sınıfı Askerde ve 2006 yılında Hababam Sınıfı 3,5 adında Hababam filmleri çekilmiştir.


Hababam Sınıfı Müzesi (Adile Sultan Kasrı)

Hababam Sınıfı Nerede Çekildi?
Hababam Sınıfı filmleri senaryo gereği Özel Çamlıca Lisesi'nde geçse de gerçekte filmin çekildiği yer bir okul değildir. Bu bina Üsküdar'da bulunan Validebağ Korusu içerisinde bulunan Adile Sultan Kasrı'dır. 

Valide Sultan Kasrı günümüzde Öğretmen Evi olarak kullanılmasıyla birlikte 2014 yılında içerisindeki bir oda Hababam Sınıfı Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 

***

Hababam-Sinifi-Nerede-Cekildi

Hababam Sınıfı Müzesi gezimize ilk olarak Adile Sultan Kasrı'nın dış kısmını gezerek başlıyoruz. Burası binanın ön kısmı. Bu kısımda bahçede bir süs havuzu bulunuyor. Aslında bu cephe filmde hiç gösterilmediği için ilk görüşte biraz yabancı gelmesi çok doğal. 

Binanın arka kısmına dolandığımızda ise işte o okulun giriş kapısı gözümüzde canlanıyor. 

Adile-Sultan-Kasri-Hababam-Sinifi-Muzesi

İşte burası o okuldan kaçan Hababam Sınıfını bekleyen Mahmut Hocanın sınıfı karşıladığı meşhur merdivenler...

Hababm-Sinifi-Filmden-Sahneler
Hababm-Sinifi-Filmden-Sahneler
Hababm-Sinifi-Filmden-Sahneler

Bu merdivenlerden yukarı doğru çıktığınızda kendinizi Fenerbahçe'nin maçı için okuldan kaçmış bir Hababam öğrencisi gibi hissedebilirsiniz. Gözleriniz merdivenlerde bekleyen Mahmut hocayı arayabilir. Bu efsane sınıfın bu merdivenlerde geçen sahneleri gözlerinizin önüne gelebilir.

Hababm-Sinifi-Okul-Merdivenler
Habbam-Sinifi-Muzesi-Gezenti-Caner

Sıra geldi Hababam Sınıfı'na girmeye. Ana kapıdan içeri girdiğimizde karşımıza bir salon çıkıyor. Buradan sol tarafa döndüğümüzde ise bizleri Hababam Sınıfı'nın o meşhur merdivenleri karşılıyor.

Habbam-Sinifi-Merdivenler
Hababm-Sinifi-Muzesi-Merdivenler

Tam burada haklı bir eleştiri yapmak istiyorum. Filmde Hababam Sınıfı bu merdivenlerden çıkılınca üst kattaydı fakat maalesef ziyaretçilerin üst kata çıkmasına izin verilmiyor. Müze olarak düzenlenen sınıf ise alt katta buranın hemen sağ tarafında bulunuyor.

Hababm-Sinifi-6a-edebiyat

Sınıf girişindeki kısımdan 2 TL karşılığında bilet alıp sınıfı gezebiliyorsunuz. İçeriye en fazla 10 kişi alınıyor. İçeri girdiğinizde Hababam Sınıfı'nın tüm replikleri sanki kulağınızda çınlıyor. Bu kadar içimize işlemiş bir filmin çekildiği mekanda bulunmak gerçekten çok keyifli bir duygu. 

Hababam-Sinifi-Muzesi

Sınıfın içerisinde Hababam Sınıfı'nın film afişleri, filmlerin bazı sahnelerinden fotoğraflar ve ünlü repliklerin yazılı olduğu görseller var. Her sıra üzerinde ise oyuncu kadrosundan vefat eden oyuncuların fotoğrafları bulunuyor. 

En çok dikkat çeken objeler ise sınıf içerisinde bulunan 4 adet maket heykel (Hafize Ana, İnek Şaban, Kel Mahmut ve Güdük Necmi).

Hababm-Sinifi-Muzesi-Heykeller
Hababm-Sinifi-Muzesi-Heykeller

Hababm-Sinifi-Muzesi-HeykellerAçıkca söylemek gerekirse heykeller biraz başarısız olmuş. Gerçek karakterlere çok fazla benzetilememiş olsa da yine de yapanların emeğine teşekkür etmekten geri kalmayalım. 

Güdük Necmi'nin soba içerisinden kopya dağıtma girişimi olan sahnesi de müzede canlandırılmış. Bu kompozisyonu gördüğünüzde aklınıza o meşhur sahne geliyor ve yüzünüzde tatlı bir gülümseme oluşuyor :)

Hababm-Sinifi-Muzesi-Heykeller

Sınıfı gezdikten sonra kapıdaki görevliye filmdeki öğretmenler odası ve Mahmut hocanın müdür muavini odasının nerede olduğunu sorduğumda "onlar burada değil" yanıtını alıyorum. 

Tabiki bu filmin tek bir bina içerisinde çekildiğini bildiğim için bu yanıt bana pek inandırıcı gelmiyor. Üst kısımların ziyarete kapalı olması sebebiyle sadece bu sınıfı görmekle yetiniyoruz. 

Hababam Sınıfı Müzesi genel itibariyle "daha iyisi olabilirdi" dedirtecek bir çalışma olsa da böylesine güzel bir Türk sineması efsanesini yaşatmak için yapılan girişim bile güzel bir düşünce olmuş. Düşünenlerin ve bu sınıfı yaşatanların eline ve emeğine sağlık. 

Her kuşaktan insanların gitmesi, görmesi ve yaşaması gereken bir müze olmuş burası. 

Hababam Sınıfı Müzesi (Adile Sultan Kasrı) Nerede? Nasıl Gidilir? :

Adile Sultan Kasrı'na Üsküdar ve Kadıköy'den kalkan 14C, 12C, 11T ve 5 nolu otobüs hatları ile "Adile Sultan Kasrı" durağında inerek ulaşabilirsiniz.



Hababam Sınıfı Müzesi 
Ziyaretçi Günleri ve Giriş Ücreti :

Hababam Sınıfı Müzesi haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş Ücreti 2 TL olup Müzekart geçerli değildir.

Hababam Sınıfı Hakkında Pek Bilinmeyenler :

Yıllardır belki onlarca defa izlediğimiz Hababam Sınfı filmlerinin pek bilinmeyenleri ve film hakkında bazı ilginç bilgiler ile yazımıza yavaş yavaş son verelim... 

Sinemadan önce tiyatro uyarlaması yapılan eserin tiyatro versiyonunun başrollerinde Zeki Alasya ve Metin Akpınar yer alıyordu. Ancak film için masaya oturduklarında Ertem Eğilmez ile anlaşamadılar. Böylelikle Hababam Sınıfı oyuncularının çoğu yeni yüzlerden seçilerek çekildi.

Hababam-Sinifi-Tiyatro-Oyunu* Filmde Kurtuluş savaşı gazisi bir fizik öğretmenini canlandıran Sıtkı Akçatepe gerçekten bir İstiklal Gazisidir ve Halit Akçatepe'nin babasıdır.

Hababm-Sinifi-Sitki-Akcatepe

* Ertem Eğilmez'in oğlu gibi sevdiği TarıkAkan'ın filme Ferit karakterini canlandırmasının sebebi, erken yaşta kaybettiği oğlunun isminin de Ferit olmasıdır.

Habbam-Sinifi-Tarik-Akan-Damat-Ferit

* "Hababam Sınıfı Uyanıyor" filminde askerden izne gelerek sınıfı ziyaret eden Hayta İsmail'i canlandıran Ahmet Arıman, film çekimleri sırasında gerçekten askerdeydi.

hababam-sinifi-hayta-ismail

* Hababam sınıfının ilk filminde bilgi yarışmasının sunucusu Ayşen Gruda'nın Türk sinemasındaki ilk rolü bu olmuştur.

Hababam-Sinifi-Aysen-Gruda

* Birlikte pek çok filmde rol alan Şener Şen ve Kemal Sunal ikilisinin karşılıklı rol aldığı ilk film "Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı" olmuştur.

Habbam-Sinifi-Kemal-Sunal-Sener-Sen

* Filmde doğaçlama rol oynayan tek kişi İnek Şaban karakterindeki Kemal Sunal'dır. Ertem Eğilmez Kemal Sunal'a "sen sadece gül" demiştir. Ayrıca film repliklerinde Kemal Sunal'ı serbest bırakmıştır.

Hababam-Sinifi-Kemal-Sunal

* Filmde kendi ismiyle oynayan tek oyuncu Dilaver Gür'dür. Dilaver Gür gerçek hayatta bir mühendislik öğrencisidir. Filmdeki okuldan kaçış planındaki kusursuz resmi de tahtaya Dilaver Gür çizmiştir.

Hababm-Sinifi-Dilaver-Gur
Hababm-Sinifi-Okuldan-Kacis-Plani 

***

Bugün hepimizin hayatında çok önemli bir yeri olan Hababam Sınıfı'ndaydık... Hiç eskimeyen o güzel anılarla buluştuk. Bu güzel buluşmayı sizin de en kısa zamanda yapmanız ve 
Hababam Sınıfı'nı ziyaret etmeniz dileğiyle...

Hababam-Sinifi-Gezenti-Caner-Celik

Hababam Sınıfın'ndan Sevgilerle...
Hababam Güm Güm Güm!

Caner ÇELİK
03.10.2017

Fotoğraflar : Caner ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
baris-manco-evi-muzesi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Filmleri, Hababam Sınıfı Oyuncuları, Hababam Sınıfı Müzesi, Hababam Sınıfı Müzesi Ulaşım, Hababam Sınıfı Müzesi Nerede, Hababam Sınıfı Müzesi Nasıl Gidilir, Hababam Sınıfı Müzesi Giriş Ücreti, Hababam Sınıfı Müzesi Ziyaretçi Günleri ve Saatleri, Hababam Sınıfı Müzesi Gezi, Hababam Sınıfı Müzesi Gezisi, Hababam Sınıfı Müzesi Adile Sultan Kasrı, Adile Sultan Kasrı Nerede, Özel Çamlıca Lisesi, Özel Çamlıca Lisesi Nerede, Hababam Sınıfı Nerede Çekildi? konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

4 yorum:

  1. Caner bey çok güzel ve kapsamlı bir yazı olmuş. bilmediğimiz ne çok şey varmış hababm sınıfıyla ilgili. en kısa zamanda müzesini de görmeye gideceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Fatma hanım yazıyı beğenmenize sevindim. Gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

      Sil
  2. defalarca izlediğim doğrudur :) :) keşke daha kapsamlı bir müze olsaymış ama yine de şükretmek lazım... ayrıca bilmediğimiz detayları anlatmış olduğunuz için çok teşekkür ederim...inşallah canlı canlı da görmek nasip olur. emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Harika bir blogunuz var. Bloglar Yarışıyor kampanyası ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun, blogunuzu tanıtın, mansiyon ve promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı 2017 yılı içerisinde 4.kez düzenliyoruz yarışma bitimine doğru zaman daraldı. Katılım için detaylı bilgiyi web sitemizden öğrenebilirsiniz.
    İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler!


    Web : http://www.blogumharika.com/
    Mail: iletisim@blogumharika.com
    Tel : +90212 330 9707

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar