Fatih'in İstanbul'a Girdiği Yer 'Fetihkapı'

"Konstantiniyye elbet Feth olunacaktır. Onu Feth eden kumandan ne güzel kumandan, onu Feth eden asker ne güzel askerdir".

Peygamber efendimiz Hz.Muhammed (SAV) yüz yıllar önce İstanbul'un fethini hadis-i şeriflerinde müjdelemiştir. Bir gün feth edilecek olan bu şehir yıllarca Fatih'ini beklemiştir. Şehrin  surları defalarca kuşatılmış fakat aşılamamıştır..

7. Osmanlı Padişahı II.Mehmet (Fatih Sultan Mehmet Han) yaklaşık 250.000 kişilik ordusuyla 6 Nisan 1453'te İstanbul'u kuşatmış, 1 ay, 3 hafta, 2 gün sonunda 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u Fethederek şehre giriş yapmıştır. Peki Fatih'in İstanbul'a nereden girdiğini aramızdan kaç kişi biliyor?

Evet bugün o günlere gittik ve Fatih'in İstanbul'a girdiği yerdeydik; Fetihkapı..

Fatihin-istanbula-girdigi-yer-fetihkapi

Fetihkapı (Romanos)

Fetihkapı'nın Bizans dönemindeki ismi Romanos kapısıdır. Fetih sonrasında Fatih Sultan Mehmet'in lalası Akşemseddin ile birlikte bu kapıdan girmesiyle birlikte halk arasında Fetihkapı olarak anılmaya başlamıştır. Belki İstanbul'un en özel tarihi noktalarından biri olması gereken bu kapı günümüzde hakkettiği ilgiyi maalesef ki göremiyor ve bu şehirde yaşayan insanlar tarafından yeterince bilinmiyor..

Merak ettim orada yaşayan esnafa sordum "bu kapının özelliğini biliyor musunuz?" diye.. Oradan metrobüse gidiliyor cevabını aldım.. 

Aslında bu ilgisizlik ve bilgisizlik sadece bu kapıya mahsus değil.. İstanbul'un birçok kapısı bu bölgenin Dünya Miras Alanı olarak belirlenmesine rağmen gerekli restorasyon ve koruma maalesef ki yapılmıyor.. turizme açılmıyor.. 

Her gün yüzlerce insan bu kapıdan geçiyor ve o büyük fethin en büyük şahidi burada hak ettiği değeri bulamıyor.. 







                 
Fetihkapı Nerede? Fetihkapı'ya Nasıl Gidilir?

Fetihkapı, Topkapı-Edirnekapı arasında bulunuyor. Topkapı'dan yürüyerek 5 dakika mesafede. Topkapı Alt Geçit otobüs durağının üst kısmında kalıyor. Ayrıca Topkapı-Habipler tramvay hattının 'Fetihkapı' durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Fetihkapı'dan sonra Topkapı'ya kadar gelmişken İstanbul'un Fethi'nin anlatıldığı Panorama 1453 Müzesini de gezip yazmak istedim. Burası Fetihkapı'dan yürüyerek 5 dakika mesafede.

Panorama 1453 Müzesi (Fetih Müzesi)

2009 yılında açılan ve büyük fethin yaşandığı yerde Topkapı Kültür Parkı bünyesinde kurulu olan harika bir müze burası. İsminden de anlaşıldığı gibi İstanbul'un fethini anlatan harika bir panarama salonu hazırlanmış. Bu salonda verilen ses efekti ve gerçeğe çok yakın 3 boyutlu olarak hazırlanmış ortamda kendinizi fethin tam içindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Alt katta ise fetih ile ilgili bilgilerin yer aldığı panolar mevcut.

Bu müzeyi yerinde yaşamanızı tavsiye ediyor, bu yüzden detaylı fotoğraflar koymuyorum. Sadece bir anı fotoğrafı yeterli.. :)



Bu müzeyi ziyaret etmek isteyenler için önemli bir hatırlatma, burada Müzekart geçmiyor. Giriş ücretleri ise şu şekilde;

Panorama 1453 Müzesi Giriş Ücretleri
Yabancı uyruklu ziyaretçiler : 10 TL
Türk uyruklu yetişkin ziyaretçiler : 5 TL
Öğrenci, öğretmen ve askeri personel : 3 TL

İstanbul'un fethinin tüm heyecanını yaşamak isteyenleri burayı ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum..



Bugün burayı tek başıma gezdiğim için yanıma selfie çubuğumu da aldım ve kendi fotoğrafımı selfie çubuğum ile çekerken yanıma "o nasıl iiştir öyle yeaaa, havayı mı çekiyon sen?" diye yanıma gelen bir yurdum insanıyla hoş bir diyalog yaşadık.. Kendisine selfie çubuğunun amacını anlattıktan sonra bu anı ölümsüzleştirmek için de birlikte selfie çekildik.. :)



Tokatlı Burhan abiyle birlikte Topkapı'dan Sevgilerle..

Caner ÇELİK
23.12.2015


Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
istanbul-yedikule-gezilecek-yerlerbuyuk-valide-han
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda İstanbul TopkapıTopkapı gezilecek yerlerTopkapı kültür parkıTopkağı Fetihkapı, Fetihkapı nerede, Topkapı panaroma 1453, Panaroma 1453 müzesi, Panaroma 1453 müzesi nerede, Panaroma 1453 müzesi giriş ücreti, topkapı müzeleri, istanbul müzeleri, istanbul tarihi yerler konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

12 yorum:

  1. çok güzel bir yazı olmuş caner bey... özellikle fetih kapısının önemini vurgulaman çok güzel bir detay olmuş... emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. ata yadigarı yerler istanbulda bakımsızlıktan çürümekte .sadece isparktan alınan paralar kullanılsa gül bahçesine döner.

    YanıtlaSil
  3. https://ilanrehberi.net - Sahibinden satılık, kiralık, ikinci el, otomobil, emlak ve her türlü ürün - Türkiye'nin İkinci Büyük ücretsiz ilan ve online alışveriş sitesi.

    YanıtlaSil
  4. Anlatımını beğendim halk dilinde ve anlaşılır

    YanıtlaSil
  5. fatih sultan mehmet istanbula edirne kapıdan girmiştir

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar