Miniklerle Başkent Gezisi - Ankara Gezi Rehberi

Miniklerle-Ankara-Gezi-rehberi

Bugün miniklerimiz ile başkentimiz Ankara'yı gezeceğiz. Bu gezi onlara milli bilinç aşılamak, milli duyguları hissettirebilmek açısından çok önemli. Bunun farkındalığıyla birlikte İstanbul'dan Ankara'ya doğru çıkıyoruz yola...

Ankara'nın tarihi ve manevi güzelliklerinin yanı sıra eğlenceli bir gezi olacak gibi. Haydi başlıyoruz...

1.GÜN        


Anıtkabir

Ankara'ya ayak basar basmaz Atamıza koşuyoruz.. İlk durağımız Anıtkabir. Burada küçük arkadaşlarımıza Anıtkabir'in özelliklerini anlatıyoruz. Anıtkabir ziyaretimizde törene katılarak Atamızın huzuruna çıkıyor ve manevi bir huzura kavuşuyoruz.

(Anıtkabir ile ilgili detaylı bilgi için daha önce yazdığım 'Ulusumuzun Kalbinin Attığı Yer Anıtkabir' isimli yazımı okuyabilirsiniz)

* Anıtkabir her gün saat 09:00-17:00 saatleri arası ziyarete açıktır. 

Anitkabir-Toren

Törenimizin ardından Anıtkabir Müzesini gezip Atamızı miniklerimize anlatıyor ve içlerindeki Mustafa Kemal Atatürk sevgisini daha da anlamlı hale getiriyoruz. Atatürk bilincini ve sevgisini onların kalplerinde silinmez bir hale getirmek bir nevi bizim görevimiz..

Önemli Not : Çocuklarla bu tarz geziler yapmak hem çok eğlenceli hem de çok zordur. Bununla beraber büyük bir sorumluluk gerektirir. Unutmayın ki çocukların dünyası, düşünce ve algı yapıları yetişkinlerden çok farklıdır. Bu yüzden onlara doğru ve akılda kalır bilgiler verilmeli, kolay öğrenebilmeleri için onlara uygun eğitim programı şeklinde geziler yapılmalıdır. Biz de bu bilinçle  çocuklarımıza uygun şekilde hazırladığımız programımız ile gezilerimizi yapmaktayız.

Anıtkabir gezimizin ardından bir sonraki durağımız Etnografya Müzesi..

Etnografya Müzesi

Ankara-Etnografya-Muzesi

Etnografya Müzesi, Türk Milli karakterini, yaşam tarzını, örf ve adetlerinin sergilendiği bunun yanı sıra Cumhuriyet döneminde müze olarak planlanan ve yapılan ilk devlet müzesidir. Ayrıca müzenin en önemli özeliklerinden birisi de Atatürk'ün vefatının ardından Atamızın naaşı özel bir koruma yapıldıktan sonra 21.10.1938-10.10.1953 yılları arasında geçici olarak burada bekletilmiştir ve askerler Atamızın başında nöbet tutmuştur. 

İşte tam da burada...

Ankara-Etnografya-Muzesi-Ataturkun-Gecici-Mezari

Etnografya Müzesi'nin girişinde bulunan bu alanın sağ tarafındaki koridordan başlayarak müzeyi gezebilirsiniz. 

İlk salonda geleneksel Türk kıyafetlerinin sergilendiği kısmı göreceksiniz. Burada birçok yöreden kıyafet gelenekleri sergileniyor. 

Koridordan devam edip ikinci salona devam ettiğinizde ise Türk gelenek ve göreneklerinin olduğu kısıma geliyorsunuz. Burada düğünler, sünnet geleneği, dokumacılık ve bakırcılık gibi birçok Türk adetini görmek mümkün.

Ankara-Etnografya-Muzesi-Yoresel-Kiyafetler

Sol tarafta kalan salonda ise Türklere özgü çini, cam, ahşap ve taş eserler, silahlar ve  takılar sergileniyor. Müzenin çıkış kısmında ise ufak bir de hediyelik eşya alabileceğiniz bir stand mevcut.

Etnografya Müzesi'nin giriş kapısında bir hatıra fotoğrafı çekildikten sonra otelimize doğru ilerliyoruz..

Etnografya-Muzesi-Hatira
             
* Etnografya Müzesi pazartesi hariç her gün 08:30-12:30 / 13:30-17:30 saatleri arası ziyarete açıktır.
Etnografya Müzesi giriş ücreti 10 TL olup, Müzekart geçerlidir.


***

2.GÜN

Ertesi gün uyanıp kahvaltımızı yaptıktan hemen sonra Başkent gezimize devam ediyoruz. Bugünkü ilk durağımız Ankara Kalesi'nin eteklerinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi - Ankara Kalesi



Anadolu-Medeniyetleri-Müzesi-Balmumu-HeykellerAnadolu Medeniyetleri Müzesi, adından da anlaşılacağı gibi farklı dönemlerde Anadolu'da yaşayan tüm medeniyetlerin gelişimi ve günümüze bıraktığı eserlerin sergilendiği harika bir müzedir. Müze dönem dönem olarak salonlara ayrılmış ve her geçtiğiniz salonda hayretler içinde kalacağınız eserler mevcut. Özellikle bal mumundan heykellere bayılacaksınız. Çocukların da en fazla dikkatini çeken şeyler bunlar.. Heykellerin gerçek olup olmadığını anlamak için ağzına, burnuna parmak sokmak da yaşınız kaç olursa olsun eğlenceli.. :)

Salonun ilk bölümde Anadolu'da yaşanan çağlar anlatılıyor. Paleolitik dönem, Neolitik dönem, Kalkolitik dönem, Eski tunç dönemi bölümlerinde genellikle bu dönemlere ait bulunan yazıtlar, figürler ve kullanılan eşyalar sergilenmekte..

Salonun diğer kısımlarında ise Anadolu'da yaşayan uygarlıklardan kalma eserler sergileniyor. Asur Ticaret Koloniler, Eski Hitit, Hitit İmparatorluğu, Geç Hititler, Frigler, Urartular ve Lidyalılar...


Anadolu-Medeniyetleri-Muzesi

Ben müzelerden çok fazla fotoğraf paylaşmak istemiyorum, çünkü buralardaki eserlerin canlı olarak görülmesinden yanayım. Bir de birçok müze de fotoğraf çekmek yasak olduğu için kuralcı davranıyor da olabilirim.. :)

* Anadolu Medeniyetleri Müzesi haftanın her günü 08:30-17:30 saatleri arası ziyarete açıktır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti 30 TL olup, Müzekart geçerlidir.

Eski Meclis (Kurtuluş Savaşı Müzesi)

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin ardından Türk ulusunun kurtuluş mücadelesine şahitlik etmiş, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği için en önemli ve kritik kararların alındığı ilk meclise gidiyoruz. Burası 23 Nisan 1920 yılında açılan ilk meclis. 9 oda ve 1 salondan oluşan bu küçük, mütevazi ve gösterişten uzak meclis, 18 Ekim 1924'e kadar hizmet vermiştir. Günümüzde ise Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak ziyarete açık durumdadır.

Ankara-Eski-Meclis-Kurtulus-Savasi-Muzesi
Kurtulus-Savasi-Muzesi-Salon

Yeni Meclis (Cumhuriyet Müzesi)

Eski Meclis'in 50 metre aşağısında bulunmaktadır. 18 Ekim 1924 yılından itibaren bu meclis kullanılmıştır. Türk siyasi tarihine çok önemli kararlara tanıklık etmiş ve 36 yıl boyunca hizmet vermiş bir meclis binasıdır. Bu bina günümüzde Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Ankara-Yeni-Meclis-Cumhuriyet-Müzesi
Ankara-Cumhuriyet-Muzesi

Burada Atatürk'ün meclis önündeki çok bildiğimiz bir fotoğrafı geliyor hafızalarımıza. 

Ataturk-Mecliste-Ankara


Mta Tabiat Tarihi Müzesi

             
Meclisleri de gezdikten sonra sıra geldi Ankara'daki son noktamız olan MTA Tabiat Tarihi Müzesi'ne.. Burası çocukların çok seveceği bir müze.. 

Şöyle ki;2 gün boyunca 10 yaş grubu çocuklarla Ankara'yı geziyoruz ve onların her sıkıldığı anda "bakın sizi dinazorlara götüreceğiz" gibi sözlerle oyalıyoruz ve sonunda geliyoruz dinazorlara.. :)

Buraya geldiğimizde yorgunluktan ölen çocuklar birden canlanıveriyor müze girişindeki dev dinazor maketlerini görünce.. :)


Güneş sistemi içerisindeki gezegenler, bu sistemde dünyanın yeri ve özellikleri, dünyanın oluşumu ve tarihsel gelişimi, bu gelişim sürecince dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların anlatıldığı eğlenceli bir müze burası. Çocukları ise burada zaptetmek çok zor.. :)

* MTA Tabiat Tarihi Müzesi her gün 09:00-16:00 saatleri arası ziyarete açıktır ve girişi de ücretsizdir.






Müzede kocaman iskeletler, maketler, heykeller ve fotoğraflar görüyoruz. Tabiatın tarihi burada gerçekten çok güzel görsellerle anlatılmış. Çocuklar için tam bir cennet burası. 

Bu eğlenceli müzenin ardından çocukları zor da olsa toparlıyor ve İstanbul'a dönüş yoluna geçiyoruz. Mta Tabiat Tarihi Müzesi'nde benim de en az çocuklar kadar eğlendiğim doğrudur.. :)
            Gezenti-Caner-Ankara

Ankara'dan Sevgilerle...

Caner ÇELİK

Ankara Gezi Rotamız (15,7 Km)
Parkur Detayı İçin Tıklayınız


Powered by Wikiloc

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda Ankara gezi rehberi, Ankara gezilecek yerler, Ankara görülecek yerler, Ankara tarihi yerler, Ankara gezi notları, Ankara seyahat rehberi, Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Mta Tabiat Tarihi Müzesi,  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. şahane bir gezi olmuş.özellikle Anıtkabire küçük yaşta gitmiş olmaları onlar için süper bir anı olarak hafızalarında kalacaktır. gezilere devam :)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar