Altın Renkli Kumu ile 'Sedir Adası - Cleopatra Plajı'

Sedir-Adasi-Gezenti-Caner-Cleopatra-Plaji 

Bugün Gökova Körfezi'nin parlayan güneşi Sedir Adası ve adanın içerisinde bulunan dünyaca ünlü altın renkli kumu ve turkuaz deniziyle Cleopatra Plajı'ndayız.. Marmaris, Akyaka, Gökova ve Bodrum bölgesinin en önemli turizm noktalarından biri olan Sedir Adası, bu bölgede görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Sedir Adası

Sedir Adası günümüzde üzerinde yerleşim bulunmayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ören yeri olarak belirlenmiş bir adadır. İçerisinde bulundurduğu Cleopatra Plajı ve adanın üst kısmındaki "Cedrai" antik kenti ile yaz sezonunda her gün binlerce turistin ilgi odağı olmaktadır. 

Sedir-Adasi-Fotoraf                               
Bildiğiniz gibi ülkemizde ören yerlerine giriş ücretleri bulunmaktadır. Sedir Adasına giriş de ücretlidir. Ada girişindeki gişeye 20 TL ödeyerek biletle giriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Müzekart sahibiyseniz adaya ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.

Sedir-Adasi-Girisi                             
Ada girişindeki gişeyi geçip tahta parkur üzerinde yaklaşık 50 metre yürüdüğünüzde Sedir Adası'nın en önemli noktası olan Cleopatra Plajını görürsünüz.

Cleopatra Plajı

Cleopatra-Plaji                             
Sedir Adası'na ilk defa gelenler ilk olarak burada tanışırlar bu eşsiz kumsalla. Buradaki denizin turkuazlığını ve kumun altın rengini görünce kimse gizleyemez şaşkınlığını..

Ege denizi'nin bu güzel ve küçük kumsalı bir aşk hikayesine konu olmuştur tarihten;

Günlerden birgün Mısır Kraliçesi güzeller güzeli Cleopatra ile sevgilisi büyük kumandan Romalı Antoius'un yolları bu adaya düşmüş. Burada bol bol denize girip aşklarını tazelemişler. Fakat bu muhteşem adada tek şey eksikmiş; bir kumsal.. 

Bnun üzerine Cleopatra bu durumu sevgilisi Antonius'a anlatmış. Antonius ise Mısır'dan tam 60 gemiyle kum getirtip sevgilisinin  ayaklarına sermiş bu güzel kumsalı.. Böylece Bu güzel ada, güzel bir plaja sahip olmuş..

İnsanlara böyle turistik noktalarda bu tarz hikayeler anlatmak adettendir. Bu hikaye de Cleopatra Plajı ile birlikte yıllarca anılmaktadır. Bu hikaye aynı zamanda bu kumsala "Cleopatra Plajı" adının verilmesine sebep olmuştur. Hatta birçok yerde turistlere (özellikle ruslara) burası "Cleopatra Adası" olarak sunulmaktadır. 

Not 1: Ruslar "Cleopatra" ile anılan bir yer duyduklarında kendilerinden geçerler :) Bkz: Cleopatra Plajı, Cleopatra Hamamı, Cleopatra Çeşmesi, Cleopatra falanı, filanı...

Not 2: Bu hikayeyi buraya yıllarca getirdiğimiz Türk misafirlerine anlattığımızda birçok aile kavgasına sebep olduk. Antonius'un hikayedeki jestini ciddiye alan ablalarımız, teyzelerimiz, yengelerimiz eşlerine ortalama 30 dakika türen tripler attılar.. "Faruk bak duy duy elin oğlu Cleopatra'ya 60 gemiyle kum getirsin, sen bana bir çiçek dahi alma, Öküz!" gibi cümleleri çok defa duyduk :) Tabi biz bu hikayenin uydurma olduğunu anlatmaya çalıştıysak da hikaye kana karıştı bi defa kurtuluş yok.. :)

Evet dönelim tekrar Cleopatra plajına...

Cleopatra-Plaji-KumuBurası hikayesiyle ünlü olduğu kadar kumu ve kumunun kimyasal özelliği ile de çok ünlenen bir plaj. Kumu avucunuza aldığınızda birbirinin aynı boyutta ve yuvarlak renkte olduğunu görürsünüz. Ayrıca kumun kendi kendine üreme özelliğinin olması da şaşırtıcı bir özellik. Kumun en belirgin özelliklerinden biri de yanıcı özelliğe sahip olması. Çakmağı kuma çaktığınızda çıtır çıtır yandığını duyacaksınız. Karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşan bu kumların denize kattığı mükemmel renk görülmeğe değer.

Ve en önemlisi bu kumun Türkiye'de eşi benzeri nin olmayışı.. Dünyada ise sadece burası hariç tek yerde bulunuyor o da Mısır'ın İskenderiye şehrinde.. Tabi bu kadar önemli bir kum küçücük bir alanda büyük bir titizlikle korunuyor.

Hemde öyle bir korunuyor ki kumsalın olduğu asıl kısma girmeniz yasak.. Kumsal, önüne çekilmiş ipten bir şeritle denizden ayrılmış. Bu kısıma girdiğinizde kuma dokunabiliyorsunuz, elinize alabiliyorsunuz fakat ipi diğer kısmına geçip kumun üzerine yayılıp yatamıyorsunuz, kumun üzerinde yürüyemiyorsunuz. Hatta bu plaja ayakkabı, terlik, şezlong, havlu gibi şeyleri kesinlikle sokamıyorsunuz. Burada sadece plajın ön kısmında oturup denizde yüzebiliyorsunuz.

                                  
Buradan çıkarken de bazı kurallar var. Çıkarken kesinlikle bu kumu yanınızda götüremiyorsunuz. Ayrıca üzerinize yapışan kum taneleri bile düşünülmüş. Plajın iki tarafındaki duşlara girip üzerinizdeki kum tanelerini de döküp orada bırakmak zorundasınız. Peki bunların yaptırımını kim sağlıyor diyeceksiniz? Cleopatra Plajı'nın yanında güvenlik kulübesinde gün boyunca nöbet tutan güvenlikler sağlıyor. Ağzındaki düdük orada bütün gün duruyorlar. Siz biraz kuma doğru yaklaşın, hemen ofsayta düşmüş gibi hemen düdük sesi geliyor :)


Plajda şezlong, şemsiye yasak olduğundan, plajın arka kısmında bulunan taş setlerin arkasındaki alanda bulunan şezlonglarda ücretsiz olarak güneşlenebilmeniz mümkün. Ayrıca şemsiyeleri de ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. 

Sedir Adasında plajın arkasında bulunan ufak bir büfeden burada olduğunuz süre boyunca bazı ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Büfede tost, çay, meyve suyu, bisküvi, kraker gibi ürünleri bulmanız mümkün. Fakat sigara tiryakilerine buraya gelmeden yanlarında sigaralarını unutmamalarını tavsiye ediyoruz, çünkü büfede sigara satılmıyor..

Cleopatra-Plaji-Sezlonglar

Kedrai (Cedrai) Antik Kenti

Sedir Adasında yapabilecekleriniz sadece deniz, kum, güneş ile sınırlı değil. Eğer tarihten  ve antik kentlerden hoşlanıyorsanız ada üzerinde Cleopatra Plajından yaklaşık olarak 200 metre uzaklıkta bulunan Kedrai Antik kentini de gezebilirsiniz. Antik kentte Agora (şehir merkezi), antik tiyatro, nekropol (mezarlık), Apollon kutsal alanı, sur duvarları, su sarnıçları, büyük kilise ve küçük kilise kalıntıları günümüze ulaşmış olup bunları görmeniz ve fotoğraflamanız mümkündür. 

Cedrai, latince anlamı Sedir'dir. Adanın ismi de buradan gelmektedir. Fakat adada bir tane bile sedir ağacı bulunmamaktadır. Adanın tamamı zeytin ağaçları ile kaplıdır. 

Buraya ilk yerleşenler Dor'lardır. Daha sonra Grek, Pers, Helen, Roma ve Bizans çağlarında kesintisiz yerleşim görülmüştür. Kent, M.Ö. 400'lü yıllarda Karia birliğine katılmıştır. Antik çağda adanın kara ve deniz ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle Karia bölgesinin en  önemli şehirlerinden biri olmuştur. Atina-Sparta savaşında Atina birliği içerisinde bulunan şehir, savaşta Atinalıların yenilmesi üzerine Spartalı askerler tarafından yağmalanıp halkı esir pazarında satılmıştır. Bu tarihten sonra şehir tüm ticari işlevini kaybedip küçük bir yerleşim haline dönmüştür.

Yerleşimler adanın doğusundaki küçük ve yuvarlak tepe üzerinde olmuştur. Denize açılan batı tarafında hemen hiç yerleşim yoktur. Doğudaki yerleşim düzgün kesme taşlarla örülmüş ve çok sayıda kule ile destekli güçlü bir surla korunmaktadır. 

Adanın en çekici kısmı olan kuzey yamaçtaki tiyatro iyi korunmuş durumdadır. Ada yerleşimine oranla büyük sayılabilecek bu tiyatroda çeşitli toplantılar, tiyatro ve spor müsabakaları yapıldığı ele geçen Dor kitabelerinde görülmektedir.

Sedir-Adasi-Antik-Tiyatro
Sedir-Adasi-Antik-Tiyatro
Sedir-Adasi-Antik-Tiyatro

Apollon kutsal alanının olduğu bölgede bulunan birçok bulguda yılan figürlerine rastlandığı için buranın Apollon için yaptırıldığı düşünülmektedir. Yılan figürü antik çağ boyunca Apollon ile ilişkilendirilmiştir.

Sedir-Adasi-Kalp-Seklindeki-Kayalar

Kalp şeklinde bu kayalar Apollon tapınağının dört ayrı köşesinde bulunduğu söyleniyor. Üç tanesini tapınak içerisinde görmek mümkün fakat sonuncusu kayıp. Bu kayalar sevgiyi ifade ediyor ve buraya gelen ziyaretçilere üzerinde oturup dilek dilediğinizde kabul olacağına inanılıyor. Bu durum tabiki bu kayaları adanın en ilgi çekici objelerinden biri haline getiriyor. Bayılırız değil mi böyle şeylere? :)

Sedir-Adasi-Manzara
Sedir-Adasi-Su-Sarniclari

Su sarnıçlarında yağmur suları biriktiriliyor ve ada halkının kullanımı için muhafaza ediliyordu. 

Sedir Adasını tamamiyle gezmek isterseniz aşağıdaki ada plan size yardımcı olacaktır.

İskele - Cleopatra Plajı - Agora - Tiyatro, Nekropol - Apollon Kutsal Alanı - Şehir Surları ve Su Sarnıçları güzergahında gezmenizi tavsiye ederim. Geri dönüşte ise Büyük Kilise ve Küçük Klise'yi görebilirsiniz.

Sedir-Adasi-Ada-Gezi-Plani

Antik kenti gezerken sandalet ya da yürüyüş ayakkabıları giymenizi tavsiye ederim. Terlikle gezerken zorlanabilirsiniz.

Sedir Adasına Nasıl Ulaşılır?

Sedir Adasına gitmenin iki yolu vardır. 

- İlki Çamlı iskelesinden kalkan tur tekneleri ve dolmuş teknelerdir. Çamlı iskelesinden sürekli olarak Sedir adasına ulaşabileceğiniz dolmuş tekneler mevcuttur. Dolmuş teknelerin ücretleri ise 5 TL'dir (ücretler 2014 yaz sezonu ücretidir). Ayrıca yine Çamlı limanından saat 10.30 civarında kalkan gezi tekneleriyle de Gökova'da gün boyunca tekne turu yapıp turun bir kısmında Sedir Adası'na uğrama şansınız bulunmaktadır. Marmaris'ten Çamlı Limanına yaz sezonunda yarım saatte bir minibüsler mevcuttur.

- Sedir Adasına gitmenin ikinci yolu ise Akyaka'dır. Akyaka'dan kalkan gezi tekneleri de gün boyunca Gökova'da turlar yapmakta ve turun bir kısmında Sedir Adası'na uğramaktadırlar. Akyaka'dan kalkan günlük tur teknelerini tercih ederseniz Gökovalı Gezi Tekneleri'ni tavsiye ederim. Gökovalı gezi tekneleri sahipleri Dağlar bey ve Mustafa Kemal bey işlerini çok iyi yapmaktadırlar. Gittiğinizde selamımı da söylerseniz sevinirim :)

Sedir-Adasi-Nasil-Gidilir-Nasil-Ulasilir

Ayrıca Marmaris'ten kalkan turlarla otelinizden alınarak Gökova Körfezindeki tekne turlarına katılma ve Sedir Adasını görme şansına sahipsiniz. Bu turlara katılmak için benimle iletişime geçebilirsiniz. Aşağıdaki bannerı bulunan web sitesinde Marmaris Çevre Gezileri hizmetini bizzat vermekteyim. Sitede bulunan Cleopatra Tekne Turunu inceleyebilirsiniz. 

                               
Sedir-Adasi-Fotograf

Sedir Adasından sevgilerle...

Caner ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
hisaronu-tekne-turu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz İnstagram Hesabımı takip edebilirsiniz. Ayrıca Facebook Sayfamdan da paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım. Beğendiğiniz yazıları lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşınız. Teşekkürler :)

Bu yazıda Sedir Adası, Cleopatra Plajı, Sedir Adasına Nasıl Gidilir, Sedir Adasına Nereden Gidilir, Sedir Adası Giriş Ücretleri, Cleopatra Plajı Nerede, Cleopatra Plajı Nasıl Gidilir, Gökova Tekne Turu, Akyaka Tekne Turu, Sedir Adası Tekne Turu konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.  

Bütün Gezi Yazılarım

Takip İçin
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

6 yorum:

  1. Sedir adasina tavsiyeniz üzere gokovali gezi teknelerinden gokovali 6 ile ciktim. cok memnun kaldim tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun kaldığınıza çok sevindim Fikret bey ne mutlu bize.. :)

      Sil
  2. Bu turu marmaris çıkışlı organize ediyoruz. Bir dahaki sefere musafirimiz olun.

    http://tr.marmaris.info/project/kleopatra-tekne-turu/

    YanıtlaSil
  3. Nazik davetiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. şahane bir yazı olmuş...kumlara gösterilen özel ilgi şahane...keşke tüm doğaya aynı incelikle temiz bir şekilde bakılabilse :) emeğiniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Çadır kurabiliyor muyuz

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar