Taşı Toprağı Cumhuriyet Kokan Şehir "İzmir"

Gezenti-Caner-Celik-izmir-Gezi-Yazisi

"İzmir, tatlı ve sevgili şehrim benim. Birgün şayet senden uzakta ölürsem; beni sana getirsinler. Fakat mezarıma götürürken öldü demesinler. Uyuyor desinler, koynunda tatlı İzmir'im..."

İşte bir şehir sevgisi ancak bu kadar güzel anlatılabilir. İzmir aşığı merhum sanatçı Dario Moreno böyle anlatmış bu şehri. Haksız da değil hani, bambaşka bir havası var buranın. Taşı, toprağı ve insanı çok başka...
Bugün kardeşim Uğur ÇELİK ile birlikte İzmir'de güzel bir gezinti yapacağız. İzmir'in bu güzel havasını da sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Caner-Celik-Ugur-Celik-izmir

Gezimize İzmir'in en ünlü değerlerinden biri olan Tarihi Asansör ile başlıyoruz.


İzmir halkı içerisinde ciddi bir musevi nüfusu mevcuttur. İzmir'in tarihi boyunca köklü musevi aileleri bu kentin kültürel ve ekonomik yapısında büyük rol üstlenmişlerdir. Özellikle bazı bölgelerde yaşayan yoğun şekilde yaşayan musevi aileler şehrin kültürel yapısını önemli ölçüde etkilemişlerdir. 

Asansör'ün yapılış hikayesi de bir musevi ailesine dayanmaktadır...

İzmir fiziksel özellik olarak çok yamaçlı bir şehirdir. Bazı mahallelerin arasındaki yükseklik farkı uzun merdivenler ve dik yokuşlar ile ulaşım sağlanır. Bugünkü adlarıyla Halil Rıfatpaşa ve Mithatpaşa Caddeleri arasında da durum böyledir. 55 metre yüksekliğe sahip bu iki semt arasında eskiden 155 basamaklı dik bir merdiven ile ulaşım sağlanıyormuş. Bu merdivenler İzmir halkı tarafından Karataş Merdivenleri olarak adlandırılıyormuş. 

Bu bölgede yaşayan Devidas isimli köklü musevi ailesinin bir büyüğünün bu merdivenlerde düşüp ayağını kırmasıyla birlikte, merdivenlerin aşağısında yaşayan Devidas ailesinin yakın dostu musevi Nissim Levy isimli bir vatandaş 1907 yılında buraya bir asansör yapılması için girişimlerde bulunur.

İtalyan ve Fransız mühendislerin çalışmaları sonucu proje çizilir ve bugünkü asansör kulesinin ve asansörün yapımı gerçekleşir. 1983 yılına dek özel mülk olarak hizmet veren Asansör, bu tarihte İzmir Büyükşehir  Belediyesi'ne bağışlanmıştır. 

izmir-tarihi-asasnsor-kitabe

Tarihi Asansör'ün giriş kapısının üzerinde bulunan kitabesinde ibranice ve fransızca olarak "Asansör 1907 yılında Nissim Levy tarafından inşa ettirilmiştir" yazmaktadır. 55 metre yüksekliğindeki  kulenin  tuğlaları Fransa'nın Marsilya şehrinden özel olarak getirtilmiştir. 

Tarihi asansör iki adet kabinden oluşuyor. Üst kısıma ücretsiz olarak çıkabiliyorsunuz. Asansörden yukarıya çıkarken Dario Moreno'nun ünlü "Deniz ve Mehtap" şarkısını dinlemek de bi hayli keyifli...

Asansör'ün teras kısmı sanki İzmir'in balkonu gibi... Buradan bütün İzmir'i izleyebileceğiniz harika bir manzara mevcut. Ayrıca burada özel bir cafe&restoran işletmesi var. Fiyatları da bu manzaraya göre çok pahalı sayılmaz.

Tarihi-Asansor-Manzara
tarihi-asansor-manzara-caner-ugur-celik

Bu manzaradan ayrılmak pek kolay olmasa da daha gezeceğimiz çok yerler olduğu için vaktimizi programımızı aksatmayacak şekilde kullanmalıyız. 

Tarihi Asansör, aşağısında bulunan Dario Moreno Sokağı ile bambaşka bir cazibeye sahip. Yazımızın başında da bahsettiğimiz dünyaca ünlü musevi asıllı İzmir aşığı müzisyen Dario Moreno, 1940'lı yıllarda 4 kardeşi ve annesiyle buradaki evlerinde yaşamış. 1992 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu ev müzeye çevrilmiş ve bu güzel sokağa Dario Moreno Sokağı adı verilmiş.


Bu sokaktaki butik ve şirin cafeler buraya harika bir hava katıyor. İzmir gezisine başlamak için gerçekten harika bir nokta seçmişiz... 

Dario Moreno sokağından ayrıldıktan sonra Mithatpaşa Caddesi üzerinden yürüyerek sahile paralel olarak gezimize devam ediyoruz. Yolumuzun üzerinde İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Etnografya Müzesi, Oyuncak Müzesi ve Resim & Heykel Müzeleri var. Fakat bugün programımıza müzeleri almadık. İzmir'in sembol bölgelerini gezmeyi planladık. 

Yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüşün ardından işte İzmir'in gözbebeği olan Konak Meydanı'na ve ünlü Saat Kulesi'ne ulaşıyoruz.

izmir-saat-kulesi-konak-meydani

İzmir'in en önemli şehir simgesi haline gelen Saat Kulesi, Osmanlı Padişahı II.Abdulhamid'in tahta çıkışının 25.yıldönümü anısına 1901 yılında Konak Meydanı'nda yapılmıştır. Kulenin uzunluğu yine 25 yılı temsil etmek amacıyla 25 metredir.

Kulenin saati Alman İmparatoru II.Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Eskiden kulenin üzerinde bir Osmanlı tuğrası da bulunmaktaymış fakat Osmanlı İmparatorluğunun yıkılıp cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte Osmanlı tuğrası kulenin üzerinden kaldırılmıştır.

Kulenin en önemli özelliklerinden biri de dört tarafındaki çeşmelerdir. Bu çeşmeler kuleye çok estetik bir görünüm katıyor.

izmir-saat-kulesi

Konak Meydanı'nın önemli simgelerinden birisi de Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı'dır. İzmir'in yunan işgali sırasında direniş hareketinin başlangıcı olarak bilinen ve 15 Mayıs 1919 tarihinde şehre ayak basan yunan askerine ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin'in anısına dikilmiştir. Anıt İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından heykeltraş Turgut Pura'ya yaptırılmış ve 1974 yılında yaptırılmıştır.

ilk-kursun-aniti

Hasan Tahsin adıyla bilinen milli kahramanımızın gerçek ismi Osman Nevres'tir. 1888 Selanik doğumludur. Paris'te Siyasal Bilgiler bölümünü itirmiş ve kurtuluş döneminde İzmir'e yerleşmiş ve arkadaşlarıyla birlikte bir gazete çıkararak halka kurtuluş mücadelesi sırasında moral vermeyi amaçlamıştır. 15 Mayıs 1919 yılında yunan işgal kuvvetlerine kurşun sıkmasının ardından şehit edilmiştir. Onun bu cesur hareketi İzmir halkının direnişini başlatmıştır.


Konak Meydanı'nı süsleyen en güzel eserlerden biri de semtin güzel minyatür camisi olan Konak Yalı Camii. Küçüklüğü ve sekizgen planıyla dikkat çeken caminin bir diğer özelliği ise üzerinde ve içerisinde bulunan zarif çinileri.


Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen caminin 1750'li yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Cumhuriyet döneminde birkaç defa restore edilen bu güzel camii günümüzde hala ibadete açık.

Konak Meydanı'nın en önemli yapılarından birisi de İzmir Hükümet Konağı.


İzmir Hükümet Konağı'nın tarihte çok büyük bir önemi var. 15 Mayıs 1919 günü İzmir'i işgale gelen yunan kuvvetleri çok kanlı bir işgal gerçekleştirmişler. Teslim olan silahsız osmanlı askerlerinin büyük çoğunluğunu öldürüp, direniş gösteren Türk halkına çok şiddetli müdahalelerde bulunmuşlar.

İşgal kuvvetleri komutanı Aristidis Stergiadis İzmir Hükümet Konağının kapısından Türk bayrağının üzerine basıp geçmiştir... İşgal süresince bu konakta yunan bayrağı dalgalanmıştır. 

9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e giren Türk ordusu yunan işgaline son vermiş ve İzmir'in kurtuluşu gerçekleşmiştir. İzmir Hükümet Konağı ve Kadifekale'ye Türk bayrağı çekilmiştir. 

Ordu kumandanı Mustafa Kemal paşa İzmir Hükümet Konağı'na gireceği sırada üzerine basması için yere serilen yunan bayrağını görünce "Bayrak bir ulusun namusudur, derhal bayrağı kaldırınız" diyerek yunan bayrağına basmayı reddetmiştir. Hükümet konağının balkonundan Türk halkını selamlayarak, bu şehrin sonsuza dek özgür kalacağını müjdelemiştir.



Konak Meydanı'ndan Kemeraltı Çarşısı'na içeri doğru giriyoruz. Burası İzmir'in meşhur tarihi çarşısı. Çarşıda genelde hediyelik eşya, giyim, baharat dükkanları mevcut. Ayrıca gıda dükkanları ve nargile kafeler yoğunlukta. 


Kemeraltı Çarşısı içinde birkaç han bulunuyor. Bu hanların çoğu nargile cafeler olarak işletiliyor. Bunlardan en ünlülerinden biri ise Kızlarağası Hanı. Kemeraltı Çarşısı'na geldiğinizde buraya uğramanızı şiddetle tavsiye ediyorum. 


Bu bölge İstanbul'un Eminönü semtini andırıyor. Kemeraltı Çarşısı ise İstanbul'un Mısır Çarşısı'nın aynısı diyebilirim. 

Kemeraltı Çarşısı'na gelip karnımızı doyurmadan dönmek istemiyoruz. Buranın güzel işletmelerinden biri gözümüze çarpıyor. Burası Kemeraltı Çarşısı'nın en iyi İskender yapan mekanıymış. Yemeklerimiz geldiğinde bu tavsiyelerin ne kadar haklı olduğunun da farkına varıyoruz.


Bizleri harika İskenderi, birbirinden güzel lezzetleri, ikramları ve sıcak sohbeti ile ağırlayan Özev Kebap Salonu ve değerli personeline teşekkür ediyoruz. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir işletme...

Özev Kebap Salonu (0232) 483 77 57 - 853 Sokak No:8 Kemeraltı / İZMİR


Not : İskender Kebabı ile ilgili vizyonsuz bir insan olduğumu kabul ediyorum. Yani bana tırnak pidenin üzerine marketten alınmış döneri koyup iskender diye önüme verseniz onu da severek yiyebilirim :) Şu ana kadar herhangi bir yerde İskender yiyip beğenmediğim olmadı fakat buranın İskender'i gerçekten Bursa İskenderleri kıvamındaydı. Çok başarılıydı... 

***

Öğleden sonraki gezi programımızda Kordon var. Konak - Pasaport - Alsancak kordon boyunda harika bir yürüyüşle gezimiz devam ediyor...

Alsancak Cumhuriyet Meydanı'na geldiğimizde burada karşımıza güzel bir Atatürk heykeli çıkıyor. Ulu önder şahlanmış atı üzerinde büyük taaruz emrini vermiş ve Anadolu'nun kurtuluş rotasını çizerek hedefi İzmir olarak belirlemiş...

"Ordular! İlk hedefiniz Akdenizdir. İleri!"


Anıtın üzerinde "Büyük kurtarıcıya İzmir'in minnet ve Şükranı" yazmaktadır. Bizden de sana teşekkürler İzmir. Her köşende Mustafa Kemal Atatürk'ü yaşattığın için.


Gezimize kordon boyunca ilerliyoruz. Burası buram buram özgürlük kokuyor. Güzel İzmir manzarası eşliğinde çimenlere oturan İzmirliler sohbetlerini ediyor, gitarlarını çalıyor, içeceklerini içiyor...

Tabi ki kordon boyunca bir çok mekanda oturup deniz havası almak da tercih edilebilir. Alsancak kordonda ilerlemeye devam ettiğimizde sağ tarafta İzmir Atatürk Müzesi'ne ulaşıyoruz. 

Bu bina 1875-1880 yılları arasında halı tüccarı Takfor tarafından ev olarak yaptırılmış. 9 Eylül 1922'de sahibi tarafından terk edilince hazinenin mülkiyetine geçirilmiştir. Türk ordusunun İzmir'e girişiyle birlikte bu karargah olarak kullanılmıştır. 13 Ekim 1926'da bu ev İzmir Belediyesi tarafından satın alınıp bazı yeni eşyalar alınarak Atatürk'e hediye edilmiştir. 1926-1934 yılları arasında Atatürk İzmir'e her gelişinde bu evde kalmıştır. 

Atatürk'ün vefatı ile birlikte ev kız kardeşi Makbule Baysan'a veraset yoluyla intikal etmiştir. 11 Eylül 1941 tarihinde ise bu bina Atatürk Müzesi olarak halka açılmıştır. 

ataturk-muzesi-izmir

Bina dört kattan oluşuyor. Mermer plakalarla döşenmiş bu zevkli yapının birinci katta da bir cumbası bulunuyor. İçeri girdiğimizde üst kata çıkan merdivenlerin iki yanında tunçtan şovalye heykelleri ve merdivenlerin tam ortasında ise Atatürk'ün İzmir'de kullandığı kayık sergileniyor.


Müze içerisinde Atatürk'ün kıyafetleri, kişisel eşyaları, portreleri ve balmumu heykelleri bulunuyor. İzmir'e gelindiğinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir müze.

İzmir Atatürk Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri :

* Müze pazartesi hariç haftanın her günü 09:00-12:30/13:30-17:30 saatleri arası ziyaretçilere açıktır.
(Yaz sezonunda saat 19:00'a kadar açıktır)

İzmir Atatürk Müzesi Giriş Ücretleri :

* İzmir Atatürk Müzesi'ni ücretsiz olarak ziyaret edebilisiniz.

Not : Bilgiler 2017 yılı bilgileridir. Müze hakkındaki güncel ziyaretçi ve giriş ücreti bilgilerini lütfen resmi web sitesinden teyid ediniz. 

Atatürk Müzesi'nin ardından gezimize kordonda devam ediyoruz. Tam karşıda görünen Özgürlük Anıtı da Alsancak'ın sembollerinden.


Sıra geldi Alsancak'tan şehrin karşı yakası Karşıyaka'ya geçmeye... Buranın yerlilerinin değişiyle ise rotamız 35.5 :)


Güneş yavaş yavaş batarken Alsancak-Karşıyaka vapurunda İzmir'in en güzel manzarasıyla buluşuyoruz. İzmir'in tam karşısında tüm güzelliğiyle batan güneş ve Türk milletinin asla batmayacak güneşi şanlı Türk Bayrağımız!

izmir-gun-batimi-turk-bayragi

Yazımızın başlığında da söylediğim gibi bu şehrin taşı toprağı Cumhuriyet ve Atatürk kokuyor... Nereye baksanız Türk bayrağı ve Atatürk.. Karşıya'da ise bizleri 1881 Atatürk isimli tekne karşılıyor.

Böyle bir şehirde yaşadıkları için İzmirlileri gerçekten kıskanıyorum... 


Karşıyaka'nın bambaşka bir havası var İzmir'de. Kordonu, çarşısı ve insanlarıyla İzmir'in en yaşanılası yerlerinden biri. Akşam olmasıyla birlikte büyük bir hızla Karşıyaka'nın en önemli noktasında gezimizi bitiriyoruz...


Burası Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarı. Harika bir parkın içerisinde bulunan bu mezar Türk milleti için büyük önem taşıyor. Yıllardır buraya gelmek için çabaladım ve neyse ki bu güne kısmet oldu. Burada olmak çok huzur verici. Atatürk'ün en değerli varlığı olan annesini  Karşıyakalılar'a emanet edişiyle birlikte burada bu kutsal emanete en güzel şekilde sahip çıkıldığını görmek mutluluk verici. 

Türk milletinin anası Zübeyde Hanım'a milletçe şükran ve minnet duyuyoruz. 

izmir-zubeyde-hanim-anit-mezari

İzmir gezimizi burada bitirirken biraz da İzmir'in dil kültürüne göz atalım...

İzmir'e Özel Lezzetler ve Yiyecek İsimleri : 


Kuşkusuz ki İzmirli arkadaşlarınız ile konuşurken bazı isimleri değişik kullanmaları dikkatinizi çekmiştir. Hele ki İzmir'de iseniz bunları öğrenmenizde yarar var çünkü bu konuda çok net ve takıntılıdır İzmir halkı...

Bu konunun üzerine giderseniz izmirli arkadaşlarınızı kızdırırsınız ve şöyle bir diyalog yaşanabilir;

"Bak İstanbullu dostum öncelikle onun adı bu şehirde çekirdek değil Çiğdem... Simite biz burda Gevrek deriz. Ayrıca Kumru burada bir kuş değildir! İncir değil Yemiş, mısır değil Darı... Bir de sizin bilmediğiniz Boyöz diye bir lezzetimiz var onu da bir ara anlatırım..." 


Bu güzel lezzetleri sıralamışken İzmir'de midye yemeyi de unutmayın derim. Burası midyenin anavatanı olduğundan birçok yerde yediğinizden daha lezzetli midyeleri çok çok ucuza afiyetle yiyebilirsiniz. Özellikle kordonda seyyar midyecilerden ünlü Seyyar Şakir ve Alsancak'ta Kemal'in Yeri midye müdavimlerine tavsiyemdir. 


İzmir yazımızı bu şehre bir mühür gibi vurulan gerçekle bitirelim. 

"Bütün cihan işitsin ki efendiler, artık izmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı 
kutsal bir topraktır!"

Mustafa Kemal ATATÜRK 1925


İzmir Gezisi Rotamız (8,4 Km)
Parkur Detayı İçin Tıklayınız

Powered by Wikiloc

Caner ÇELİK
22.09.2017

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Uğur ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  İzmir Gezilecek Yerler, İzmir Görülecek Yerler, İzmir Gezi Rehberi, İzmir Şehir Rehberi, İzmiriz Lezzetleri, İzmirlilerin Değişik İsimleri, İzmirin Değişik Yemek İsimleri, İzmirde Nereler Gezilir  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. Çok güzel, aydınlatıcı ve tam rehber olacak bir yazı olmuş. Emeğinize, ayağınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  2. gerçekten süper anlatım olmuş... izmir gidilesi gezilesi hatta yaşanılası şehir... Atatürk sevgisini sonuna kadar yaşattıkları için çok teşekkür ederim... şahane bir paylaşım olmuş caner :)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar