Porselen ve Çini Diyarı 'Kütahya'


Bu hafta sonunu değerlendirmek için çinileri ve seramikleri ile meşhur olan Kütahya'ya geldim. Son yıllarda büyük gelişime uğrayan ve konaklar diyarı olarak bilinen Kütahya'yı gezip, sizlerle paylaşıyorum. Bugün gezimizi kardeşim Uğur ÇELİK ile birlikte yapıyoruz, umarım beğenirsiniz.

İlk önce biraz Kütahya'nın tarihinden bahsedelim..

Kütahya'nın Tarihi

Kuruluşu M.Ö. 3000 yıllarına dayanan şehrin antik çağdaki isimleri Kotiaeon, Cotiaeum ve Koti olarak geçer. Bu topraklarda Hititler, Frigler, Makedonyalılar, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar yaşamıştır. 

Türklerin 1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu'ya girmesiyle birlikte Kütahya Selçuklu egemenliğine girmiştir. 1097 Haçlı saldırılarında kaybedilen Kütahya, II.Kılıç Aslan tarafından geri alınmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılma sürecinde bu bölgede Germiyanoğlulları Beyliği hüküm sürmüştür. Kütahya daha sonra Osmanlı egemenliğine geçerek sancak merkezi olmuştur.

***

Vazo

Ve başlıyoruz Kütahya'yı gezmeye.. Gezimize ilk olarak şehrin simgesi olan Vazo'dan başlıyoruz. Burası şehrin merkezi olarak kabul ediliyor. Kütahya Belediyesi'nin şehirde birçok altyapı ve yenileme projesinin kapsamında burası da mevcut. O yüzden biraz bakımsız kalmış meşhur vazo. Sanırım 1 yıl içerisinde burasıyla alakalı trafiğe kapatma ve yürüyüş parkı yapma gibi bir düşünce var. Şehrin her tarafında bir yenileme ve inşaat çalışmasına denk geliyoruz. Bu geziyi 1 yıl sonra yapsak karşımızda bambaşka bir Kütahya bulacağız çok belli. Şehirdeki gelişmelerden haberdar edeceğim sizi :)


Sevgi Yolu

Vazo'dan devam ettiğimizde şehrin en meşhur caddesi olan "Sevgi Yolu" olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi'ne giriyoruz. Hani her şehirde "İşte burası da buranın İstiklal Caddesi" denilen bir cadde bulunuyor ya burası da orası :)




Burası trafiğe kapalı bir yürüyüş yolu olarak düzenlenmiş ve şehrin en hareketli caddesi. Cadde boyunca birçok mağazalar ve dükkanlar mevcut. Sevgi Yolu'nun görsel açıdan daha da iyileştirilmesi için birçok süs havuzu ve çevre düzenlemesi çalışmaları yapılıyor. 


Dönenler Camii (Kütahya Erguniyye Mevlevihanesi)

Yaklaşık 700 yıllık tarihi olduğu tahmin edilen Dönenler Camii, Germiyanoğlulları döneminde asıl olarak bir Mevlevihane olarak yapılmıştır. O dönemde Kütahya Erguniyye Mevlevihanesi adıyla bilinen mekan, kare planlı iki katlı bir yapıdır. İç bölümü daire şekilde olup bu kısım ibadet ve sema gösterisi alanıdır. Burada yapılan semaları anlatmak amacıyla yapının önüne bir semazen anıtı bulunmaktadır. 

Erguniyye Mevlevihanesi

Kütahya Erguniyye Mevlevihanesi 125 yılında çıkarılan kanun ile birlikte kapatılarak ot deposu olarak kullanılmış, 1959 yılında restore edilerek camiye dönüştürülmüş ve Dönenler Camii adıyla  ibadete açılmıştır. 

Kütahya Mevlevihanesi

Ortasından Su Çıkan Cami!

Dönenler Cami'nin daire şeklinde bulunan ibadet kısmının tam ortasında halının altında bir kuyu bulunuyormuş. Bu kuyudan çıkan suyun halk arasında şifalı olduğuna inanılıyor. İşin ilginci buranın kapalı olduğu zamanlarda kuyu suyunun çekildiği ve tekrar ibadete açıldığında suyun geri geldiği söyleniyor. 


Eğdemir Hamamı (Elvan Bey Hamamı)

Dönenler Camii'nin hemen yanında ise Eğdemir Hamamı bulunuyor. Bu yapının herhangi bir kitabesi bulunmadığı için tam olarak yapım zamanı bilinmiyor fakat 15.yy'da yapıldığı tahmin ediliyor. İri taşlarla yapılmış olan hamam, Kütahya'nın en eski hamamı olarak biliniyor. Halk arasında Elvan Bey Hamamı olarak da tanınıyor. 


Eğdemir Hamamı sonrasında gezimize Kütahya Arkeoloji Müzesi ile devam ediyoruz.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezinde Ulu Camii yanındaki Vacidiye Medresesi olarak bilinen yapı, Kütahya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Medrese binası 1314 yılında Germiyan beylerinden Umur Bin Savcı tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan yapı Selçuklu mimarisini yansıtmaktadır. 1965 yılında müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır. 


Müzede Geç Miyosen döneminden itibaren, Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler sergilenmektedir. Müzenin en önemli eserleri müzenin tam ortasında sergilenen Amazonlar Lahdi'dir. Çavdarhisar-Ainzoi antik kenti kurtarma kazılarında bulunan lahit yüksek kabartma tekniğine göre yapılmıştır. Lahit üzerinde Grekler ve Amazonlar arasında yapılan savaşları anlatan kabartmalar mevcuttur. Dünya üzerinde bulunan sayılı Amazon lahitleri arasında en sağlam durumda olanlarındandır. 


Kütahya Arkeoloji Müzesi Ziyaretçi Günleri :  Pazartesi hariç hergün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müzekart geçerlidir.

Kütahya Ulu Camii


Kütahya Ulu Camii şehirde bulunan en büyük camiidir. Şehzade Yıldırım Beyazid, Germiyan beyi Süleyman Şah'ın kızı Devlet Hatun ile evlendiğinde Kütahya valisi iken bu camiyi yaptırmaya başlamıştır. Fakat seferden sefere koşması ve Ankara Savaşı sonrası Timurleng'e esir düşmesi ve daha sonra esir düşmesi sebebiyle camiyi bitirmek 1410 yılında oğlu Mustafa Çelebi'ye nasip olmuştur. 


Kanuni Sultan Süleyman Han 1522'de Rodos seferine giderken Kütahya'da ordusu ile birlikte konaklamış ve Mimar Sinan'a bu güzel camiyi tamir etmesini emretmiştir. 1534'te Kanuni Irak seferine çıktığında yine burada kalmış ve namazlarını burada kılmıştır. II.Selim şehzadeliğinde Kütahya Valisi iken (1558-1566) babasının vefatını öğrendiğinde 27 Eylül 1566'da Cuma Hutbesi'ni kendi adına okutulmasını emretmiş ve böylece padişahlığını bu camiden ilan etmiştir. Cuma namazı sonrasında İstanbul'a hareket ederek tahta çıkmıştır. 


Kütahya Çini Müzesi


Ulu Camii'nin hemen yan tarafında bulunan İmaret Mescidi, uzun süre boş kaldıktan sonra günümüzde 1999 yılı itibariyle Çini Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Germiyanoğlu II.Yakup Bey tarafından 1411 yılında yaptırılan İmaret Mescidi, medrese, kütüphane ve hamam'dan oluşan külliye'ye ait yapılardan tek ayakta kalanıdır. Müzenin güneyinde II.Yakup Bey'in sandukası bulunup, yanında eşi Kerime Hanım gömülüdür. 


Kütahya Çini Müzesi Ziyaretçi Günleri : Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kütahya Çini Müzesi Giriş Ücreti : Müze giriş ücreti 5 TL'dir ve Müzekart geçerlidir. 

Müzenin hemen arka sokağında  inşaat yapımı sırasında tesadüfen bulunan kemerler mevcut. Bu kemerler tel örgülerle çevrilmiş. Burası hakkında bir araştırma yaptım fakat maalesef yeterli bilgiye ulaşamadım. 


Kütahya sokaklarında dolaşmaya başladığımızda konakların olduğu kısıma doğru ilerliyoruz. Burada ufacık, sevimli bir ev görüyoruz üzerinde "Çinili Köşk Kültür ve Sanat Evi" yazıyor :)


Çinili köşkün olduğu sokakta biraz ilerleyip sola doğru döndüğümüzde bizi "Macar Sokağı" karşılıyor. 



Kossuth Evi Müzesi (Macar Evi)


Macar Sokak'ta bulunan Şeyh Bedrettin Efendi'nin evidir burası. 1849 yılında ülkesinin bağımsızlığını ilan eden ve geçici sıfatıyla ilk cumhurbaşkanı olan Lajos Kossuth, Avusturya'ya karşı verilen savaşı Rusya'nın Avusturya'nın yanında yer almasıyla kaybetmiştir. Macar Özgürlük Savaşı önderlerinden avukat Lajos Kossuth 1850-1851 yıllarında Osmanlı Devleti'ne sığınarak ailesiyle birlikte burada yaşamıştır. Ayrıca Kossuth Macar anayasası'nın taslağını da bu evde yazmıştır. 



Bu ev 1982 yılında müzeye çevrilmiştir. Müzede Kossuth'un özel eşyaları ve Macar kültürüne ait objeler sergilenmektedir. 2 katlı ve 7 odalı olan bu evin geniş bir de bahçesi mevcuttur. Günümüzde evin bahçesinde Lajos Kossuth'a ait bir büst bulunmaktadır. 

Müze pazartesi günleri hariç 08:30-12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ücretsiz olarak gezilebilmektedir.

Kossuth Evi Müzesi'nden çıktığımızda merkeze doğru geri dönerken konakların olduğu bir sokaktan geçiyoruz. Burada bir konak dikkatimi çekiyor ve bu konağın ismini ben koyuyorum: Fenerli Konak :)

Yaşarım ben bu konakta...


Germiyan Sokağı

Kütahya'nın en meşhur konaklarının olduğu meşhur bir sokak Germiyan Sokağı.. Bu sokaktaki restore edilip özel işletmeler şeklinde işletilen konaklar cafe, restaurant ve butik otel olarak hizmet veriyor. Ayrıca bu konaklarda Anadolu'nun ahşap mimarisini keşfedip, doya doya yaşayabiliyorsunuz.


Konakların kapısını çalıyorsunuz. Kapı açılıyor. "Gezebilirmiyim?" diyorsunuz konak çalışanları ya da yetkilileri size büyük bir zevkle konakları gezdiriyor. Birşey yiyip, içmenize, para ödemenize gerek yok. Şaşırtıcı bir misafirperverlik!

Bu mükemmel misafirperverlik ve hizmet anlayışı karşısında oturup bari 2 çay içelim diyoruz, bize konağın bir odasını tahsis ediyorlar ve dışarıdan o odaya kimseyi almıyorlar. Ne kadar güzel değil mi?

Ayrıca konakların odalarını ve salonlarını özel organizasyonlarınız için kiralayabiliyor, misafirlerinizi, arkadaşlarınızı burada sanki evinizdeymişsiniz gibi sıcacık bir ortamda ağırlayabiliyorsunuz. 

Biz Uğur'la birlikte ilk olarak Hanedan Konağı'nı gezip birer çay içiyoruz. 



Hanedan Konağı'ndan sonra onun tam karşısındaki Ispartalılar Konağı'nın kapısını çalıyoruz. Orada da kapıyı bir hanımefendi açıyor. Bize konağı gezdiriyor. Burası aynı zamanda butik bir otel olarak da işletiliyor. Gelmişken buranın odalarını bile gezme imkanımız oluyor. 



Germiyan Sokağı'nda son konak gezimiz ise sokağın ve bölgenin ismini taşıyan Germiyan Konağı'na oluyor. Yine kapıyı çalıyor, içeri giriyor ve gezmeye başlıyoruz. Alıştım artık :)



Germiyan Sokağı'nda birçok konağı gezebilir ve vakit geçirebilirsiniz. Biz bugün 3 tanesini geziyoruz. Germiyan Konağı, Ispartalılar Konağı ve Hanedan Konağı yetkililerine gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum.

Şimdi biraz tepelere çıkma zamanı. Hıdırlık tepesine çıkıyoruz ve yol üzerinde Çinili Cami'ye uğrayacağız.

Çinili Cami



Burası tam da Kütahya'nın çini kültürünü İslamiyet ile birleştiren güzel bir eser. Türkiye'de başka eşi benzeri olmayan bu yapı sekizgen olup Selçuklu ve Orta asya mimari stiline göre yapılmıştır. Dış yüzü tamamen çini ile kaplıdır. Kütahyalı meşhur ressam Ahmet Yakupoğlu'nun 1973 yılında yaptırdığı bu cami günümüzde maalesef bakımsız durumdadır.

Kütahya şehrine iki farklı tepeden bakabiliyorsunuz. Şİmdi biz de bu iki tepeye çıkıyoruz. Bunlar Kütahya Kalesi (Hisar) ve Hıdırlık Tepesi.

Kütahya Kalesi (Hisar)



Kütahya şehrine hakim en yüksek iki tepeden biri olan Hisartepe'de Kütahya Kalesi bulunuyor. Bu kale 3.500 m çevreye sahip olup 70 adet burçu bulunmaktadır. Kale İç hisar, yukarı kale, aşağı kale olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Kalenin hiçbir yerinde herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Bu yüzden yapılış tarihi bilinmez. Ama bizans döneminde yaptırıldığı tahmin edilmektedir. 

Kalenin içerisinde günümüzde Döner Gazino isimli bir işletme bulunur. Burası cafe ve restaurant olarak hizmet vermektedir. Yuvarlak ve etrafı camlarla kaplı panaroma yapısıyla Kütahya şehrinin manzarası eşliğinde güzel zaman geçirebilirsiniz.



Hıdırlık Tepesi

Şehri tepeden gören Hisartepe'nin karşısındaki bir diğer tepe ise Hıdırlık Tepesi'dir. Burası mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Çay termosunu kapanın geldiği, Kütahya manzarası eşliğinde çayını yudumladığı yerdir. Hafta sonlarında hava da güzel ise Kütahya'nın en popüler piknik adresidir Hıdırlık Tepesi. Burada Kütahya'ya bakmak da etkileyici!



Bu kadar gezmeye tabiki karnımız da acıkıyor. Aşağı doğru indiğimizde tantuni yeme kararımızın arasına sucuk fikri giriyor. Kardeşim bana Kütahya'nın ünlü sucukçusu Asım abi'den ve onun muhteşem sucuklarından bahsedince bende anında yelkenleri suya indiriyorum :)

Kütahya çarşı içinde tabelası bile olmayan ufacık bir dükkanda sucuk satan Asım abi, lezzetli sucukları kadar tavırlarıyla da ünlü...



İçeri girdiğinizde öyle kafanıza göre sipariş veremiyorsunuz. Siz masaya oturacaksınız ve Asım abi size ne istediğinizi sorana kadar kesinlikle ses çıkaramazsınız. Asım abi sormadan sipariş verirseniz kesinlikle muhattap alınmazsınız.. :)

Kütahya'nın en "cool" esnafı olan Asım abi siparişinizi aldıktan sonra "abi bizim sucuklar nerde kaldı" filan gibi bir soru sorarsanız da kim olduğunuz hiç önemli değildir, alacağınız cevap aynıdır "patlama geliyo".. :) Bu güzel esnafı sizlerle tanıştırmak isterdim ama Asım abi tüm ısrarlarımıza rağmen fotoğraf çektirmek istemedi...

Sucuklara gelince... Tadımlık 250 gr sucuk yedik ve mükemmeldi. Sizler de Kütahya'ya gelip Asım abiyle tanışmak ve onun lezzetli sucuklarının tadına bakmak isterseniz şiddetle tavsiye ederim. Asım abinin mütevazi dükkanını çarşı da kime sorsanız gösterirler.. :)



Sucuklar tadımlıktı, şimdi sıra geldi karnımızı doyurmaya.. Derhal Tantuni'nin Kütahya'daki tek adresi Amir Tantuni'nin yolunu tutuyoruz. Amir Tantuni Kütahya'da çok ünlü ve 3 şubesi bulunuyor. Biz "Sevgi Yolu" şubesine gidiyoruz. Burada et ve tavuk tantuni yiyebilme seçeneğiniz var. Ayrıca tantuninizin garnitürlerinizi kişiye özel bir şekilde seçebiliyorsunuz.



Tantuni'lerimizin tadına bakınca o meşhur Mersin tantunisini çok bariz gölgede bıraktığını söyleyebilirim. Bu lezzet kesinlikle kaçırılmamalı bence.



Güzel Tantunileriyle bizlere güzel bir lezzet sunan ve ağırlayan Amir Tantuni'ye ve değerli personeline teşekkür ederim. Ayrıca şube müdürü Nurullah bey'e ilgilerinden dolayı ayrıca teşekkür ederim.



Kütahya Amir Tantuni'den Sevgilerle...

Caner ÇELİK

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Uğur ÇELİK

Kütahya Gezisi Rotamız (6,5 Km)

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda Kütahya Gezilecek Yerler, Kütahya Görülecek Yerler, Kütahya Tarihi Yerler, Kütahya Gezi Rehberi, Kütahya Gezi Yazısı, Kütahya Gezi Notları, Kütahya Rehberi, Kütahya Konakları, Kütahya Tarihi, Kütahya Şehir Rehberi, Kütahya Sevgi Yolu, Kütahya Vazo, Kütahya Ulu Camii, Kütahya Dönenler Camii, Kütahya Arkeoloji Müzesi, Kütahya Çini Müzesi, Kütahya Kalesi, Kütahya Hisartepe, Kütahya Hıdırlık Tepesi, Kütahya Amir Tantuni, Amir Tantuni Telefon, Amir Tantuni Sipariş, Kütahya Sucukçu Asım, Kütahya Meşhur Sucukçu konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 
Lütfen yazıya yorum yapınız ve eğer beğendiyseniz paylaşınız. Teşekkürler :)

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. güzel bir paylaşım olmuş özelliklere konaklara bayıldım ne güzel restore edilip günümüze sunulmuş... teşekkürler caner bey :)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar