ÖSYM, meslek yüksekokullarındaki "Turizm ve Otel İşletmeciliği"nin adını "Ağırlama Hizmetleri" olarak değiştirince bu bölümleri tercih eden öğrenci sayısı düştü. Adı değiştirilen bölümün programı ve dersleri aynı olduğu halde öğrencilerin bu bölümleri tercih etmekten vazgeçmesi, öğrencilerde “Hizmetçi mi olacağız?” algısına neden oldu. Geçtiğimiz yıllarda adı "Restorasyon" iken bu yıl "Mimari Restorasyon" olarak değiştirilen bölüme ise büyük ilgi oldu. Bunu da öğrenciler, "Mimari de okuyorum diye hava atıyorum" diye açıkladılar...
2008 yılında adı “Turizm ve Otel İşletmeciliği” iken bu bölümü tercihlerinde belirten öğrenci sayısı 326.233 kişiyken, bölümün adının “Ağırlama Hizmetleri” olarak yer aldığı 2009 yılı tercih formlarında ise bu bölümü yazan öğrenci sayısının 90.005 kişide kaldığı belirtiliyor.
Yurdum öğrencisi işte etiket peşinde. Bende Turizm Meslek Lisesi ve ardından Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü mezunuyum. Lise yıllarında bizde de "garson mu olacaksın" diye sorarlardı. Türk turizminin kaliteli garsonlara da ihtiyaçları var arkadaşlar. Okulumuzdan çok başarılı garsonlar, şefler, aşçılar ve hatta müdürler çıktı. Şimdi Türkiye'nin en iyi otellerinde ve acentalarında çalışıyorlar. Çekirdekten yetişmek farklı birşey. Turizme yönelmek isteyen genç kardeşlerimizi sektörden soğutmayalım. Hatta bu bölümü "Turizm ve Otelcilik Mühendisliği" yapın da bakın görün patlamayı :)
Caner ÇELİK
0 Yorum:
Yorum Gönder