Akdeniz'de Bir Yavru Vatan "Kıbrıs"

Akdenizde-Bir-Yavru-Vatan-Kibris

Uzun zamandır gitmek isteyip gidemediğim Kıbrıs'a nihayet 2017 Aralık ayında ayak basabildim. "Yavru vatan" olarak bilinen küçük kardeş Cumhuriyetimizin Girne ve Lefkoşa şehirlerini gezme fırsatı buldum. Bu yazıda sizlere Kıbrıs hakkında genel bilgiler vereceğim. 
Öncelikle söylemeliyim ki Kıbrıs tatili ile Kıbrıs gezisi arasında çok büyük bir fark var. Çünkü bu adada çok ciddi bir tarih, yıllarca süren savaşlar, diplomasiler ve çok alışılmadık bir yaşam mevcut. Kıbrıs'ı yeniden keşfetmek isteyenler için bu yazımın sonundaki Lefkoşa ve Girne yazılarımı da okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. 

Kıbrıs Adası'nın Tarihi

İlk olarak adanın tarihinden biraz bahsedelim. Kıbrıs adasının ilk yerleşim hikayesi 1192-1489 yılları arasında adayı yöneten Fransız hanedanı Lüzinyanlılar dönemine dayanır. O dönemde Lüzinyan kralı Katerina Kornaro adında bir Venedik soylusuyla evlenir. Kral 1489 yılında öldüğünde ada hakimiyeti Venedikliler'e geçer. 

Zamanla Kıbrıs adası Doğu Akdeniz'deki Osmanlı gemilerine saldıran hristiyan korsanların sığınağı haline gelir. 

Piri-Reis-Kibris-Haritasi

Kıbrıs, Sultan II.Selim hükümdarlığında Lala Mustafa Paşa komutasındaki ordu ve Piyale Paşa komutasındaki donanma tarafından 1571 yılında tamamen fethedilerek Osmanlı himayesi altına girer. Adaya ilk Türkler bu tarihte yerleşmişlerdir.

1877-1878 yıllarında yapılan Osmanlı-Rus savaşında ruslara yenilen Osmanlı daha fazla ödün vermemek için adayı Britanya İmparatorluğu'na kiralamıştır. Ada Osmanlı mülkiyetinde fakat İngiliz yönetimine girmiştir. 1914 yılında ise İngilizler adaya tamamen el koymuştur. 1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti adadaki İngiliz yönetimini kabul ederek büyükelçi yollamıştır. 

Bu tarihten sonra yaşanan sayısız diplomatik kriz ile birlikte Kıbrıs "paylaşılamayan bir ada" haline gelmiştir. 

1960 yılında imzalanan Kıbrıs Anayasası ile İngilizler adadan üslerinin kalması şartıyla çekilmiştir ve ada Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla bağımsızlık kazanmıştır. Adaya Yunan ve Türk birlikleri yerleştirilmiştir. 1974 tarihinde yaşanan Yunan darbesinin ardından Yunanlılar adadaki Türk birliklerine ve Türk köylerine saldırarak soykırım girişiminde bulunmuşlardır. 

1974 yılında Türk ordusunun adaya çıkarma ve hava indirme operasyonu ile Yunan ordusu püskürtülerek adanın %37'si Türk hakimiyetine geçmiştir.

1983 yılında adanın Türk kısmı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adını aldı. Fakat dünyada Türkiye hariç tüm ülkeler bu adayı Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanıyorlar. Kıbrıs rum kesimi Türk kesimini de kapsayan sınırlarla Avrupa Birliği'ne Kıbrıs Cumhuriyeti olarak kabul edilmiştir. Yani anlayacağınız Kıbrıs karmaşası günümüzde bile halen devam etmekte...

Kıbrıs Nerededir?

Akdeniz'in doğu kısmında yer alan Kıbrıs, Türkiye'nin güney kıyısına 65 km uzaklıktadır. Doğusunda 112 km ile Suriye267 km ile İsrail, 162 km ile Lübnan; güneyinde 418 km ile Mısır; kuzeybatısında ise 965 km uzakta Yunanistan yer alıyor. 


Kıbrıs'ta Günlük Yaşam ve Kıbrıs Halkı Hakkında Bilgi

1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanının ardından Kıbrıs Türklerinin haricinde adaya Türkiye'den gelen Türklerin de yerleşmesiyle demografik yapı bir hayli değişti. Kıbrıs Türkleri olarak bilinen halkın yanı sıra Türkiye Türkleri de adada yoğunlaştı. Ayrıca Kıbrıs'ta Türk parası kullanılıyor.

Uzun yıllar İngiliz sömürgesinde kalan Kıbrıs'ta hala değişmeyen İngiliz sistemi devam ediyor. Bunun en belirgin kısmı adadaki trafik. Türkiye'ye göre tersten akan trafikte sağ tarafta direksiyonu bulunan arabalar kullanılıyor. Bu değişikliğe ayak uydurmak bir hayli zor olsa da birkaç gün ezilme tehlikesi geçirmenin ardından alışıyorsunuz :) Neyse ki Kıbrıslılar bizim çektiğimiz bu yabancılığa alışkınlar. Trafikte bizim yaşadığımız kısa süreli kaosu fark edip yayalara sürekli yol veriyorlar :)

Diğer bir ingiliz alışkanlığı ise İngiliz prizleri. Adada hala elektrik prizlerinde İngiliz usulü prizler kullanılıyor. Bu yüzden yanınıza dönüştürücü priz götürmenizi tavsiye ederim. Tabi bu prizlerin üst boşluğuna anahtar vs. gibi şeyler sokarak da kullanmak mümkün. Bu da sizlere ufak bir tüyo olsun :)

Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa şehri ikiye bölünmüş durumda. Şehrin yarısı Türklere, diğer yarısı ise Rumlara ait. Bu özellik ile dünyada tek olan Lefkoşa şehrinde yaşam da haliyle biraz garip oluyor. Kıbrıs halkı için bu durum günümüzde artık gayet normal bir hal aldıysa da buraya turistik amaçlı gidenler için biraz ilgi çekici bir durum. Bu konuda detaylı bilgiyi Lefkoşa gezi yazımda bulabilirsiniz. 


Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarınn Kıbrıs'a Girişi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne T.C. vatandaşları vizesiz olarak sadece kimlikle girebiliyor. Sadece size ülkeye girerken bir "hudut giriş çıkış formu" doldurtuluyor. Bu formu Kıbrıs'ta kaldığınız süre boyunca kaybetmemeniz gerekiyor. Pasaportunuz ile K.K.T.C.'ye girmeyi tavsiye etmiyorum çünkü K.K.T.C.'yi Türkiye dışında hemen hemen hiçbir ülke tanımadığından dolayı K.K.T.C. giriş mühürü bulunan pasaport ile başka hiçbir ülkeye giriş yapamıyorsunuz. 

Türk Tarafından Rum Tarafına Geçiş


16 Mayıs 2015 tarihi itibariyle KKTC ve Rum kesimi arasında geçiş için belge gereksinimleri kalkmış durumda. Yani KKTC vatandaşları vize ve mühür gereksinimi olmadan Rum tarafına geçebiliyor. Sadece kimliğini görevli memura gösterip ayıt yaptırması yeterli oluyor. Kıbrıs adasının tamamı Avrupa Birliği'ne üye olarak sayıldığı için adanın yerlileri için geçiş gayet kolay.

Fakat durum biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için biraz farklı. Biz K.K.T.C'den Rum kesimine kesinlikle giremiyoruz. 

Rum Tarafından Türk Tarafına Geçiş

Rum tarafının yerlileri ve turistler de vizesiz olarak Türk tarafına rahatlıkla geçebiliyorlar. Hatta günübirlik turlar düzenleniyor. Özellikle Rum kesiminde Casino'ların yasak olması sebebiyle günübirlik kumar turizmi Rum tarafından Türk tarafına geçişlerin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Kıbrıs'ta okul ve iş için gün içinde sürekli Rum tarafından Türk tarafına ve aksi yönde geçişler oluyor. Bu da Lefkoşa'nın ne kadar garip bir sınır şehri olduğunun göstergesi. 

Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler

Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler konusunda en popüler 3 şehir Girne, Magosa (Gazimağusa) ve Lefkoşa'dır. Bu bölgeler hem yaz turizmi, hemde tarihi ve kültürel açıdan önemli bölgelerdir.


Lefkoşa

Lefkosa-Gezilecek-Yerler

KKTC'nin başkenti olan Lefkoşa'nın surlar içi bölümü çoğunlukla tarihi binalarla dolu, dışı ise canlı bir şehir merkezi durumunda. Lefkoşa gezilecek yerler arasında Barbarlık Müzesi, Girne Kapısı, Bedesten, Slimiye Camii (St.Sophia Katedrali), Venedik Sütunu, Büyük Han, Etnografya Müzesi ve Arabahmet Mahallesi bulunuyor. Lefkoşa gezisi için ayrıntılı yazıma buradan ulaşabilirsiniz; Lefkoşa Gezi Notları

Girne


Girne-Gezilecek-Yerler

Kıbrıs'ın modern bir sahil şehri olan Girne lüks otelleri ve uzun sahilleriyle meşhurdur. Bunların yanı sıra tarihi açıdan da büyük önem taşıyan eserler mevcut. Girne gezilecek yerler arasında Girne Kalesi, Batık Gemi Müzesi, Beylerbeyi (Ballapais Manastırı), St.Hilarion Kalesi, Bufavento Kalesi, Mavi Köşk gibi eserler bulunuyor. Ayrıca antik liman kısmındaki turistik restoranlarda vakit geçirmek çok keyifli. Girne gezisi için ayrıntılı yazıma buradan ulaşabilirsiniz; Girne Gezi Notları

Gazimağusa


Gazimagusa-Gezilecek-Yerler

Gazimağusa Kıbrıs'ın doğu sahilinde bulunan en güzel ve popüler şehirlerinden biri. Burada çok sayıda tarihi ve turistik eserler mevcut. Gazimağusa gezilecek yerler arasında Lala Mustafa Paşa Camii (Aziz Nicholas Kathedrali), Salamis Antik Kenti harabeleri, Namık Kemal Hapishanesi ve Müzesi, Kertikli Hamam, Magosa Surları, Othello Kulesi, Canbulat Müzesi, Mağusa Limanı, Francis Kilisesi, Aziz Barnabas Manastırı gibi eserler bulunuyor. 

Kıbrıs'tan Hediye Olarak Ne Alınır?

Girne, Lefkoşa ve Gazimağusa Kıbrıs'ın turistik şehirleridir. Bu şehirlerin çarşılarında birçok hediyelik eşya dükkanları bulunur. Bunun dışında Kıbrıs'tan alabileceğiniz hediyelerin arasında buranın meşhur hellim peynirini sayabilirim. Ayrıca Kıbrıs'ta alkol vergileri çok düşük olduğu için ucuz fiyata alkol almanız mümkün. Kıbrıs'tan dönüşte hediye olarak dostlarınıza alkol de götürebilirsiniz. 

Kıbrıs'a Nasıl Gidilir? Kıbrıs'ta Ulaşım

Kıbrıs'a en kolay şekilde hava yolu ile ulaşabilirsiniz. Lefkoşa Ercan Havalimanı'na yapılan seferler ile ulaşım gayet kolay. İstanbul'dan Ercan Havalimanı'na uçuş süresi yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika. Havaalanı'ndan tüm şehirlere ulaşım mevcut. Ayrıca Girne - Taşucu (Mersin) arası çalışan deniz otobüsleri ile de deniz yoluyla Kıbrıs'a ulaşmak mümkündür.
Kıbrıs'ın Ünlü Yemekleri

Kıbrıs yemek kültürü olarak da gayet zengin. Kıbrıs mutfağında damağınıza uygun değişik lezzetler bulabilirsiniz. Kıbrıs gezinizde mümkün olduğu kadar bu lezzetlerden tatmanızı tavsiye ederim. Kıbrıs mutfağının başlıca yemekleri arasında Şeftali Kebabı, Magarina Bulli, Hellim Izgara, Hırsız Kebabı (Küp Kebabı), Pirohu'yu sayabiliriz.


Seftali-Kebabi-Kibris
Magarina-Bulli-Kibris

***

Lefkoşa ve Girne gezilerimi detaylı olarak iki farklı yazı şeklinde yayımladım. Umarım beğenirsiniz. Haydi gelin Kıbrıs'ı gezmeye başlayalım... 





Kıbrıs Hakkında Merak Edilenler
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Kıbrıs gezi rehberi, Kıbrıs gezi notları, Kıbrıs gezilecek yerler, Kıbrıs görülecek yerler, Kıbrıs gezisi, Kıbrıs gezi yazısı, Kıbrıs tatili, Kıbrıs tarihi yerler, Kıbrıs turistik yerler, Kıbrıs hakkında bilgi, Kıbrıs tarihi, Kıbrıs nerede, Kıbros'a ulaşım, Kıbrıs'a nasıl gidilir?  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. Detaylı bir anlatım olmuş...Kıbrıs ın tarihinin de karışık olması üzücü... Çok akıcı ve süper bir üslupla yazmış olduğunuz gezi yazısı için çok teşekkür ediyorum caner bey emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. siteniz çok güzel teşekkür ederim www.ariveyasam.com adresine beklerim :)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar