Ülkelerin Farklı Kahvaltı Kültürleri ve Alışkanlıkları

Ulkelerin-Farkli-Kahvalti-Kulturleri

Kahvaltı biz Türkler için günün en önemli öğünüdür. Hatta bir öğünden de öte bir kültürel özellik haline gelmiştir Türk Kahvaltısı. Güne güzel bir kahvaltı ile başlamak geleneksel bir zevkimizdir. Bu "Zengin Türk Kahvaltısı" kültürü Anadolu'da halen devam etse de şehir hayatında genelde geçiştirici kahvaltı düzeni hayatlarımiza girmeye başladı maalesef... 

Artık o özlediğimiz bol malzemeli ve zevkle hazırladığımız kahvaltı sofralarını sadece hafta sonları görebilir olduk. Neyse ki bazen çekirdek ailemizle, bazen evimize davet ettiğimiz misafirlerimizle ya da dostlarımız ile bir kahvaltı buluşmasında yaşatabiliyoruz bu güzel kültürümüzü. 

Türk kahvaltı kültürü Türk misafirperverliği ile birleşince de başka bir tat veriyor o kahvaltı bize değil mi?

KahvaltiO zaman dünya ülkelerinin kahvaltı kültürlerinden bahsetmeden önce ilk olarak Türk Kahvaltısını inceleyelim. Türk kahvaltısının en önemli iki besini peynir ve zeytindir. Buna ek olarak domates, salatalık ve reçel çeşitleri de Türk Kahvaltısının olmazsa olmazlarıdır. Ekmek ve yumurta çeşitleri de ayrı önem taşır kahvaltılarımızda. Kahvaltının yanında en çok tüketilen sıcak içecek ise çaydır ülkemizde. Ayrıca biz Türkler kahvaltı sofrasında uzun uzun vakit geçirerek kahvaltıyı bir keyif haline getirmekten büyük zevk alırız.

Türk kahvaltısının özeti öncelikle göz doyurmaktır. Masada boş yer bırakmamacasına sofrayı donatmaktır :)

Tek bir şey eksik olabilir o sofrada, o da kuş sütü :)

Bilgi : Türkiye'de kahvaltısı ile ünlü şehrimiz Van'dır. Van kahvaltısı'da ülkemizin önemli bir kültürel özelliğidir.

Kahvaltı kültürleri bize en yakın millet Yunanlılardır. Onlar da kahvaltıda özellikle peynir ve zeytin ve bol çeşit tercih ederek bize çok yakın bir kahvaltı kültürüne sahiptirler.

Dünyada en ünlü kahvaltı kültürüne sahip olan milletlerden biri İngilizlerdir. İngilizler kahvaltılarında sosis, kırarmış yumurta, mantar, jambon ve fasulye yemeği tercih ederler. Kahvaltının yanında ise sütlü çay, portakal suyu ya da kahve tercih ederler.

ingiliz-kahvaltisi

En soğuk ülkelerin başında akla gelen Rusya'ya baktığımız zaman kahvaltıda yumurta, deniz mahsulleri ve ekmek çeşitleri yediklerini görüyoruz.

Rus-kahvaltisi

Yine Rusya gibi soğuk olan Almanya, Avusturya ve İskandinav ülkelerinde de mısır gevreği, yumurta, yoğurt ve meyve sıkça tercih edilen kahvaltı çeşitlerinden. Bu ülkelerde de kahvaltının yanı sıra çay, kahve, süt ve sıcak çikolata kahvaltılara eşlik ediyor.

iskandinav-kahvaltilari

Uzun kahvaltıların dışında bir de oldukça kısa kahvaltı kültürlerine sahip ülkeler de var. Fransa, İtalya ve Belçika kahvaltılarını kısa keserken, kahvaltılarını genelde kafe tarzında yerlerde yapıyorlar. Güne bizim gibi zeytin ve peynir ile başlamak yerine küçük tatlılar ve ecpresso'larla başlamayı tercih ediyorlar. 

fransiz-kahvalti

Meksika'ya gittiğimizde kahvaltı renginin tamamen değiştiğini görüyoruz. Her şeyde acıyı ve baharatı seven Meksikalılar güne yine acı ve baharatlı gıdalarla başlıyorlar. "Chorizo" adını verdikleri baharatlı sosislerinin yanında genellikle "Tortilla" tercih ederken bir kahve ile kahvaltılarını taçlandırıyorlar. 

meksika-kahvaltisi

Aynı kıtadaki dev ülkelerden Amerika'da ise kahvaltılarda kızarmış yumurta, pastırma ve jambon ağırlıklı besinler tüketiliyor. Genelde ise kahvaltı ile birlikte kahve içiyorlar.

amerikan-kahvaltisi

Asya ülkelerine doğru geçtiğimizde ise kahvaltı alışkanlığının çok farklı bir yöne doğru gittiğini bilmemiz gerekiyor. Hatta bu ülkelerde miğdesi bulandıkları için kahvaltı edemeyen Türkler bile çoğunlukta. 

Japonlar güne deniz yosunu ve balıkla başlıyor. Malezya'da kahvaltı da baharatlı besinlere önem verenlerden. Genelde körü soslu kızartmaları tercih ederken, "noodle" ve fasulyeyi de aperitif olarak tüketiyorlar. 

japon-kahvaltisi

Pirinçli yemekleri ile ünlü olan Çin ise bu geleneği kahvaltıda da bozmayarak güne pirinç pilavı ve çeşitli sebzelerle başlıyor. 

cin-kahvaltisi

Kültürler arası kahvaltı tahlillerine devam ederken bu defa da kadınların güzellikleri ile tanınan Kolombiya ve Peru'ya gidiyoruz. Bu topraklarda ise kahvaltıya genelde tavuk çorbası ve fasulye ile başlanıyor. 

peru-kolombiya-kahvaltisi

***

Son olarak "Kahvaltı" kelimesi Türkçe'de "Kahve-Altı" kelimelerinden türemiştir. Yani kahveden önce yenilen öğün olarak tanımlanmıştır. Burada Türklerin kahvaltıdan sonra Türk Kahvesi içme alışkanlığını da söylemeden yapamayız. 



Baharatlısıyla, tatlısıyla, tuzlusuyla çeşit çeşit kahvaltı lezzetleriyle dönüyor dünya. Bu kadar çok kahvaltı kültürünü anlattıktan sonra bu yazıya bir ekleme de sizlerden alalım. Siz kahvaltıda neler yemekten hoşlanıyorsunuz?

Peynir, zeytin, reçel, tereyağı, yumurta, ekmek... Eee başka..?




Caner ÇELİK


Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Ülkelerin Kahvaltı Kültürleri, Hangi Ülkeler Kahvaltıda Ne Yiyor, Hangi ülke kahvaltıda ne yiyor, Kahvaltı kültürleri, dünya kahvaltıları, ünlü kahvaltılar, dünyaca ünlü kahvaltılar  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. farklı ülkelerin farklı kültürlerin kahvaltı çeşitliliğini anlatmış olmanız şahane olmuş caner bey... malatya ya özgü kahvaltı da olmazsa olmazımız sıcak dumanı üstünde pidedir. hemen hemen her sokakta pide fırını mutlaka bulunur. ve kesinlikle yağlı pideler de vazgeçilmezdir kahvaltı sofrasında... emeğinize bilginize ve de kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar