İstanbul'un Tarihi Çatısı 'Büyük Valide Han'

Buyuk-Valide-Han-Gezenti-Caner

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir İstanbul.. Her köşesi ayrı bir tarih, her köşesi ayrı bir manzara... İki kıtayı birleştiren bu dünyanın en güzel şehrini, en iyi izleyebileceğiniz yerleri yazmaya başlıyorum bu aralar.. 

Bunlardan ilki son günlerde aslında çok meşhur olan bir yer.. Büyük bir kısmınız eminim ki bu fotoğrafı birçok kişinin sosyal medya paylaşımlarında görmüşsünüzdür. İstanbul'u en güzel izleyebileceğiniz bu nokta tarihi Büyük Valide Han'ın çatısı..


Bu harika çatıda solda Süleymaniye Camii, Eminönü Yeni Camii, Galata köprüsü, Galata kulesi, Boğaziçi köprüsü ve Kızkulesi gibi İstanbul'un en önemli silüetlerini izleme şansına sahipsiniz. 

Özellikle turistler buraya çok fazla ilgi gösteriyor. Belki yaşadığımız şehirde varlığından bile haberdar olmadığımız bu çatıyı her gün onlarca turist ziyaret ediyor. 

Büyük Valide Han

Valide Han (Büyük ValideHan) 17.yüzyılda Kösem Sultan tarafından yaptırılan Mahmutpaşa çakmakçılar yokuşunda bulunan İstanbul'un en büyük hanlarından biridir. Geçmişte kervanların konakladığı Valide Han'da bugün pek çok dükkan yer almaktadır. Bir dönem İranlı tüccarlara ev sahipliği yapmıştır. 



Büyük Valide Han Nerededir? Çatısına Nasıl Çıkılır?

Büyük Valide Han, Mahmutpaşa çakmakçılar yokuşunda bulunmaktadır. Aşağıdaki haritada sirkeci gar ve tramway durağı tarafından gidecek olanlar için yardımcı olacaktır.


Çakmakçılar yokuşunu çıktığınızda sağınızda Büyük Valide Han'ı göreceksiniz. Hanın kapısından yaklaşık olarak 20 metre ilerlediğinizde solda yukarı çıkan merdivenlerden çıkmanız gerekiyor.


                               
Bu merdivenlerin ardından Han'ın içerisinde uzun bir koridora gireceksiniz. Bu koridordan düz ilerleyebilirsiniz. Koridor boyunca atölyeler bulunuyor. İlk bakışta belki size biraz ürkütücü gelse de Han esnafı son derece iyi ve yardımsever. Bu hanı ziyarete gelen herkese yardımcı oluyorlar.


                             
Bu uzun koridoru yürüdüğünüzde karşınıza bu tahta kapı geliyor. Bu kapı genelde kapalı bulunuyor ve bu hanın bekçisi siz oraya gittiğinizde 1TL karşılığında size bu kapıyı açıyor. Yurdum insanı burda da kendine bir gelir kaynağı bulmuş.. Başka bir tabirle arkadaşlar para her kapıyı açıyor :)

(Bu espriye tebessüm eden arkadaşlara teşekkür ediyorum)

Bu kapıyı açacak bekçi abimizi bulamadıysanız handaki herhangi bir esnaf ta size yardımcı olabilir. Giriyoruz kapıdan ve bir merdiven daha çıkıyoruz..


                                                         
Ve sonunda ulaşıyoruz o meşhur çatıya.. Aslında ilk bakışta biraz tehlikeli gibi görünse de dikkatli olduğunuz sürece hiçbir tehlikesi olmadığını göreceksiniz. Sadece o ilerideki meşhur çatı kubbesine çıkarken biraz dikkatli olmanız ve çatının uç taraflarına çok fazla yaklaşmamanızı tavsiye ederim. Yükseklik 18 metreymiş hatırlatırım :)

Bu meşhur han'ın o meşhur bekçisiyle biraz han hakkında laflıyoruz. Abi defalarca sormama rağmen ismini söylemiyor, defalarca rica etmeme rağmen fotoğrafını çekmemi istemiyor. Sanırım biraz gizemli olmayı seviyor.. 

Laf lafı açtıkça olayın en komik kısmı ise bana bir sandalye gösterip "Bu sandalyeyi tanıdın mı?" diyor..

Tabi bunun üzerine 5 saniyelik bir dumur yaşayan ben "yoo kendisiyle daha önce hiç tanışmadık cevabını veriyorum".. 

Meğer o sandalye de meşhurmuş.. Ziynet Sali hanımefendi "Dağınık Yatak" klibini bu handa çekmiş, o sandalye de bir turizm objesi olarak pazarlanıyor vay vay vay.. :)

İşte O meşhur sandalye...

                               
Ve İşte o klip... :)

                                    


Bugün buraya gelirken bu kadar değişik bir gün geçireceğimi tahmin edemezdim. Kısacası efendim kesinlikle Büyük Valide Han'a gidip oradan güzel İstanbul'u seyredip o fotoğrafı çektirin ve fırsat bulursanız da bu hanın güzel esnafıyla tanışın. Veee en önemlisi o muhteşem sandalye ile bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi sakın unutmayın. Çünkü o handa o tahta sandalyeye çok fazla değer veriyorlar.. :)

Sevgilerle

Caner ÇELİK
12.12.2015                   

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
 İSTANBUL - Beyazıt & Eminönü - Galata İSTANBUL - Sultanahmet & Sarayburnu
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda Büyük valide han, Büyük Valide han tarihi, Büyük valide han çatısına nasıl çıkılır, Büyük valide han nerede, Büyük valide han nasıl gidilir, Büyük valide han manzara, istanbul manzaraları, sirkeci gezilecek yerler, eminönü gezilecek yerler, istanbul gezilecek yerler, sirkeci tarihi yerler, eminönü tarihi yerler konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

25 yorum:

  1. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederiz. 1-2 arkadaşım burada fotoğraf çekmişlerdi ve ben burayı çok merak etiyordum. Size bu yazıdan dolayı teşekkür ederim. Umarım bir gün oraya gitme fırsatı bulabilirim.

    YanıtlaSil
  2. Surekli gordugum postlarin uzerine "fotograf cektirilen guzel manzarali" yeri googlelayip bulmustum. Ama gidişim bir karar uzerine degil de spontane gelisen bir gunde oldu. Fotograf cekmek-cektirmenin haricinde saatlerce oturup bu guzel sehri izleyebilirsiniz. Sandalyenin özelliğini senin yazindan ogrendim. Ellerine saglik. Benim gibi herkesin fotograf cektirdigi o yeri merak edenler icin guzel bir yazi olmus. :)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler... www.demirhalil.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim Gizem, teşekkürler Halil bey..

    YanıtlaSil
  6. GÖRMÜŞ KADAR OLDUM.EMEĞİNİZE SAĞLIK :)

    YanıtlaSil
  7. Valide hanın çatısını çok merak ediyordum. Bu yazıyla birlikte bütün meraklarımı giderdiniz çok teşekkür ederim. Çok güzel bir tarif ve anlatımla bilgilendirmişsiniz. Ayrıca o sandalyeyi bile bulduk gittiğimizde :)

    YanıtlaSil
  8. Birkaç arkadaşımın sosyal medya hesaplarında bu fotoğrafı görüncekesinlikle gitmeliyim dedim buraya. Biraz araştırınca yazınızı gördüm. Çok güzel ve başarılı bir anlatım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. espirilerle dolu ve bilgilendirici bir yazı olmuş :) gitmiş kadar oldum sayende... zaten gitsem de ben o çatıya çıkamam korkudan :) emeğine salık caner bey :)

    YanıtlaSil
  10. https://ilanrehberi.net - Sahibinden satılık, kiralık, ikinci el, otomobil, emlak ve her türlü ürün - Türkiye'nin İkinci Büyük ücretsiz ilan ve online alışveriş sitesi.

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar