Bugün yine miniklerimizle birlikte yaptığımız Edirne gezisini yazıyorum sizlere. Osmanlı Devleti'ne tam 88 yıl (1365-1453) başkentlik yapmış Edirne, İstanbul'un fethiyle birlikte İstanbul'un başkent olmasıyla değerini yitirmiştir. Edirne Sarayı ise gözden düşen sultanların sürgüne gönderildiği bir yer haline gelmiştir. Fakat Edirne'nin önemi 1.Balkan ve 2.Balkan savaşlarında da büyüktür. Şehirde özellikle Osmanlı dönemine ait birçok eser bulunmaktadır..
***
Miniklerimizle birlikte yapacağımız günübirlik Edirne Gezimiz için sabahın erken saatlerinde İstanbul'dan çıkıyoruz yola. Yaklaşık 3 saat süren yolculuğumuzun ardından Edirne'ye varıyoruz. Edirne'de ilk durağımız Şükrü Paşa (Bey) Anıtı..
Şükrü Paşa Anıtı - Balkan Savaşı Müzesi
Şükrü Paşa, Balkan Savaşı'nın kahramanlarındandır. Savaş sırasında yokluk içinde Edirne'yi savunan Paşa, Kıyık Tabyasında şehit düşmüştür ve buraya kendisine bir anıt yapılmıştır. Edirne halkının Balkan Savaşı sırasında topladığı eşyalardan burada ufak bir Balkan Savaşı Müzesi oluşturulmuştur.
Şükrü Paşa, Balkan Savaşı'nın kahramanlarındandır. Savaş sırasında yokluk içinde Edirne'yi savunan Paşa, Kıyık Tabyasında şehit düşmüştür ve buraya kendisine bir anıt yapılmıştır. Edirne halkının Balkan Savaşı sırasında topladığı eşyalardan burada ufak bir Balkan Savaşı Müzesi oluşturulmuştur.
Şükrü Paşa çok onurlu bir askerdir ve anıtının arkasındaki büyük kitabede şunlar yazmaktadır ;
"Düşman hatları geçtikten sonra ölürsem kendimi şehit olarak kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın. Etimi itler ve kuşlar çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattımız bozulmadan şehit olursam kefenim, lifim, sabunum, çantamdadır. Beni bu mahale gömeceksiniz ve gelen nesiller üzerime bir abide dikeceklerdir"
Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Müzesi gezimizi yaptıktan sonraki durağımız Saray ve II.Beyazıt Külliyesi...
Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Müzesi gezimizi yaptıktan sonraki durağımız Saray ve II.Beyazıt Külliyesi...
Yeni Saray (Saray-ı Cedid)
Edirne Sarayı Sultan II.Murad döneminde 3 milyon metrekare alan üzerine yapımına başlanmış, II.Murad'ın 1451 yılında ölümünün ardından oğlu Fatih Sultan Mehmed tarafından Mimar Şahabettin'e yaptırılarak tamamlanmıştır. 425 yıl süreyle tipik bir Osmanlı Sarayı olarak kullanılmıştır. Edirne Sarayından günümüze ancak sarayda bulunan birkaç bölümden kalıntılar ulaşmıştır.
Adalet Kasrı, bugün Edirne Sarayı'nın günümüze ulaşan tek yapısıdır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1561'de Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Zeminle birlikte 4 katlı olup, üst katında mermer fıskiyeli bir havuz bulunur. Divan-ı Humayun olarak kullanılmaktaydı.
Kırkpınar Ermeydanı
Edirne'nin en önemli organizasyonlarından biri olan meşhur Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı alandır Kırkpınar Ermeydanı.
İki yiğit çıkar meydane, ikisi de birbirinden merdane..
II.Beyazıt Külliyesi
Edirne gezimizde sırada II.Beyazıd Külliyesi var. Sultan II.Beyazıt tarafından 1488 yılında yaptırılmıştır. II.Beyazıt Külliyesi bir Osmanlı Darüşşafası'dır ve günümüzde Sağlık Müzesi olarak hazırlanmıştır. Günümüzde Osmanlı Darrüşşifasını ülkemizde yaşatan tek müzedir.
Bu külliyenin şifahanesinde hastalara bakılmış, medresesinde öğrenciler yetiştirilmiş, camiisinde ibadetler yapılmış, tabhanesinde misafirler ağırlanmış, aşhanesinde fakir fukaralar doyurulmuştur. Burada yıllarca musikinin ve su sesinin huzur verici sesi taş duvarlarda yankılanarak şifaya dönüşmüştür. İbni Sina'dan Farabi'ye; Selçuklulardan Osmanlılara uzanan köklü bir müzik terapisi anlayışı, fiziksel ve ruhsal hastalıkların tedavisi başarıyla uygulanmıştır.
II.Beyazıd Külliyesinin ardından Meriç Nehri'nin karşı kıyısında meşhur Lalezar Restaurant'da öğle yemeği yemeye gidiyoruz. Menüde meşhur Edirne Tava Ciğeri var fakar ben ciğer yemediğim için bu menü bana hiç cazip gelmiyor ben burada genelde köfte yemeği tercih ediyorum.
Herkesin klasik "bu çok değişik bildiğin ciğer gibi değil" cümlesini 743902 defa duymama rağmen ciğer kokusundan hiç haz etmiyorum.. Bu konuda Edirne'den ve Edirneli dostlardan affımı rica ediyorum.. :)
Jandarma Şehitliği
Karaağaç'a doğru giden yemyeşil ve dümdüz bir cadde bulunur. Bu caddenin ismi Lozan Caddesi'dir. Bu cadde üzerinde Bulgar işgali sırasında şehit olan 9 kahraman Jandarma askerinin kahraman öyküsünün anlatıldığı şehitliği bulunmaktadır.
26 Mart 1913 günü bu bölgede "Kara Gün" olarak anılır. Edirne teslim olmuştur. Ama burada düşmanı bekleyen 9 kahraman jandarma askeri komutanlarından yeni emir alana kadar savunmaya devam ederler. Teslim haberlerine aldırmayarak kahramanca savaşırlar ve şehit olurlar. Bu anıt ise 1915 yılında onların anısına tam buraya dikilmiştir.
Karaağaç
Karaağaç'a doğru giden yemyeşil ve dümdüz bir cadde bulunur. Bu caddenin ismi Lozan Caddesi'dir. Bu cadde üzerinde Bulgar işgali sırasında şehit olan 9 kahraman Jandarma askerinin kahraman öyküsünün anlatıldığı şehitliği bulunmaktadır.
26 Mart 1913 günü bu bölgede "Kara Gün" olarak anılır. Edirne teslim olmuştur. Ama burada düşmanı bekleyen 9 kahraman jandarma askeri komutanlarından yeni emir alana kadar savunmaya devam ederler. Teslim haberlerine aldırmayarak kahramanca savaşırlar ve şehit olurlar. Bu anıt ise 1915 yılında onların anısına tam buraya dikilmiştir.
Karaağaç
Karaağaç, yemyeşil ağaçlarla kaplı harika bir kasaba.. Edirne'ye çok yakın olmasıyla birlikte buraya geldiğinizde sanki farkı bir boyuta geçmiş gibi oluyorsunuz. Mis gibi havasının yanısıra son yıllarda ardı ardına açılan cafe ve barlar burayı küçük turistik bir kasaba haline getirmiş.
Lozan Barış Anıtı
1920-1923 yılları arasında Yunan işgalinde kalan Karaağaç, Lozan Barış Antlaşması ile birlikte savaş tazminatı olarak Türkiye'ye verilmiştir. Bunun anısına Karaağaç'ın içerisinde bir Lozan Barış Anıtı bulunmaktadır. Bu anıt ülkemizin bu antlaşmada kazandığı diplomatik zaferi temsil etmektedir. Aynı zamanda Anıtın sol tarafında bir de Lozan Antlaşması'nı imzalayan İsmet İnönü'nün büstü bulunmaktadır.
Lozan Anıtının Anlamı Nedir?
Lozan Anıtı üç uzun sütundan oluşmaktadır. Bu sütunlardan en uzunu 36.45 metre olup Anadolu'yu simgelemektedir. İkincisi ise 31.95 metre uzunluğundadır ve Trakya'yı sembolize etmektedir. Üçüncüsü ise 17.45 metre uzunluğunda olup Karağaç'ı simgelemektedir.
Anıt'ın ortasındaki yuvarlak beton çember birlik ve beraberliği, ortadaki genç kız figürü estetik, zerafet ve hukuku, kızın elindeki güvercin barış ve demokrasiyi, diğer elindeki belge de Lozan Antlaşmasını sembolize etmektedir.
Soldaki fotoğraftaki bizler ise bu güzel ve anlamlı anıtın önünde dostluğu ve kardeşliği sembolize etmekteyiz.. nasıl bağladım ama.. :)
Değerli Burç İnan ve Fatih Durkaya dostlarıma sevgilerimle..
***
Karaağaç Tren İstasyonu
Lozan Barış Anıtının çok çok yakınında bulunan Karaağaç Tren İstasyonu'na geliyor sıra.. Burası uzun bir dönem Edirne tren istasyonu olarak kullanılmış ve bu yıllarda Karaağaç'a büyük bir hareket getirmiş. Sonraları tren yolunun Yunanistan sınırları içerine çekilmesiyle birlikte bu istasyon kapatılmış fakat buranın simgesi olarak korumaya alınmıştır. Burada bir de hatıra treni bulunuyor...
Karaağaç Tran İstasyonu gezimizin ardından Karağaç Sınır Kapısına gidiyoruz. Burada Yunanistan'a açılan kapımıza gelip Yunanistan'ı bi görüp öyle dönelim diyoruz.. Burada Burç abimle bir Yunanistan Hatırası yapıp, yunan askerlerine uzaktan lazer tutan zıpır miniklerimizin yanına koşturuyoruz.. :)
Ülkeler arası diplomatik krize yol açmamak için derhal buradan uzaklaşıyoruz.. :)
Üç Şerefeli Camii
Sultan II.Murat tarafından 1437 yılında yaptırılan Selimiye Cami'nin çok yakınında bulunan ünlü bir Osmanlı eseridir. Dikdörtgen bir yapıda bulunan geniş bir avlusu ve girişi vardır. Diğer camiilere göre farklı minarelerinin üzerindeki farklı işlemelerle ünlüdür. 4 adet minaresi bulunur, minarelerinden biri diğerlerinden daha uzundur ve bu minarede 3 adet şerefe bulunmaktadır. Bu 3 şerefe ise camii'ye ismini verir.
İnanılmaz güzel akustiği olan ve insana çok farklı bir huzur veren çok değişik bir yapı. Buraya geldiğinizde diğer yerlerden çok farklı şeyler hissedeceğinize eminim. Kesinlikle gidilmeli, görülmeli ve hissedilmeli.. :)
Selimiye Camii
Edirne gezimizin sonlarına doğru yaklaşırken geliyoruz Edirne'deki en önemli ve son durağımız olan Selimiye Camii'ne..
Selimiye Camii, Osmanlı Sultanı II.Selim tarafından 1575 yılında Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın 90 yaşında yaptığı ve "Ustalık Eserim" dediği Osmanlı'nın ve Mimar Sinan'ın en önemli eserleri arasında bilinmektedir.
Camii'nin Edirne'ye yapılmasının nedeni o dönem İstanbul'da büyük bir camii'ye ihtiyaç duyulmadığı, Edirne'nin Rumeli'deki Osmanlı egemenliğinin merkezi olduğu ve Selim'in küçüklük döneminden beri bu şehri çok sevmesi olarak gösterilmektedir.
Böylesine büyük kutsal mekanlar her zman ilgimi çekmiştir. Buralarda çok mistik bir hava oluyor ve bu beni çok heyecanlandırıyor. Selimiye Camii'nin içerisine girdiğimde de hayran kaldım. Özellikle yuvarlak şekilde planlanmış sütunların üzerindeki yarım daire detayları ve caminin kubbesi harika...
Selimiye Camii'nin en ünlü özelliklerinden biri de caminin müezzin kısmının mermer ayaklarının birinin altında bulunan ters lale motifi.
Selimiye Camii Ters Lale Motifinin Sırrı Nedir?
Rivayete göre Selimiye Cammi'nin üzerinde bulunduğu alanda önceden lale bahçesi bulunuyormuş. Bu lale bahçesinin sahibi kadın önceleri buraya cami yapılması için izin vermemiş ve arsasını satmamış. En sonunda Mimar Sinan'a cami içerisinde bir lale motifi yapar ise arsasını satacağını söylemiş. Bunun üzerine arsa sahibi kadının yaptığı terslik üzerine Mimar Sinan buraya ters bir lale motifi yapmış. Ayrıca Selimiye Camii içerisindeki çinilerde, bu ters lale haricinde 100 adet lale motifi kullanılmıştır.
***
Selimiye Camii gezimiz ile birlikte Edirne'deki turumuzu bitiriyor ve İstanbul'a geri dönüş yolculuğuna başlıyoruz.
Edirne Şehir Gezisi Rotamız (17 Km)
Parkur Detayı İçin Tıklayınız
Powered by Wikiloc
Caner ÇELİK
Fotoğraflar :
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz İnstagram Hesabımı takip edebilirsiniz. Ayrıca Facebook Sayfamdan da paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım. Beğendiğiniz yazıları lütfen sosyal medya hesaplarınızda paylaşınız. Teşekkürler :)
Bu yazıda Edirne Gezilecek Yerler, Edirne Görülecek Yerler, Edirne Gezi Rehberi, Edirne Gezi Notları, Edirne Seyahati, Edirne gezi Yazısı, Edirne'de Nereye Gidilir, Edirne'de Neresi Gezilir, Edirne Selimiye Camii, Selimiye Camii Ters Lale, Edirne Karaağaç, Edirne Sarayı, Edirne Sarayı Nerede, Osmanlı Eski Sarayı konularına yer verdik umarım beğenmişsinizdir.
Bütün Gezi Yazılarım
Takip İçin
Bütün Gezi Yazılarım
Takip İçin
selimiye caminin içindeki motif detaylarına bayıldım cidden mimar sinan ın da dediği gibi ustalık eseri olmuş hemde 90 yaşında olmasına rağmen... kesinlikle gitmeyi ve canlı canlı görmeyi isterim. emeğinize sağlık caner bey :)
YanıtlaSil