Dünyada sadece Marmaris, Köyceğiz, Fethiye ve Milas bölgesinde yabani olarak saf halde ya da başka ağaçlarla karışık ormanlar oluşturarak yetişen günlük ağacından eczacılıkta, parfüm vekozmetik sanayiinde kullanılan sığla yağı elde edilir.
Sığla Yağı, gri renkli ve bal kıvamında, hoş kokulu, acımsı tadı olan bir maddedir. Bileşiminde uçucu yağ, reçine ve sinnamik asit bulunur.
Yara iyileştirici, asalak öldürücü ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Merhem ya da yakı halinde uyuz gibi bazı deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Çok eski çağlardan beri bilinen sığla yağı, eski Mısır'da mumyalama işlemlerinde de kullanılıyormuş.
Sığla Yağı Nasıl Elde Edilir?
Balsam kıvamındaki sığla yağı ağacın gövdesine açılan yarıklardan dışarı sızar. Akan sıvı kavukla birlikte kazınarak alınır. Kazınarak alınan bu kavuklar su dolu bir kazanda kaynatıldıktan sonra etrafında delikler olan silindir şeklindeki bir kovana doldurulup mengeneyle sıkılır. Bu işlemle sığla yapı kabuktan ayrılıp depolanacağı bölüme akar. Geriye kalan yağı alınmış kabuklar kurutulduktan sonra "bühür" adıyla tütsü olarak kullanılır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.
Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.
Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.
0 Yorum:
Yorum Gönder