Yaşanacak Şehir 'Eskişehir'


Eskisehir-Gezenti-Caner

Ülkemizin örnek gösterilecek modern yapısı, kültürel ve sanatsal dokusuyla kendine hayran bırakan yaşanacak bir şehir Eskişehir.. 

Kütahya-Eskişehir gezi rotamızda bugün Kütahya'dan trenle Eskişehir'e ulaşıp şehri gezmeyi planlıyoruz. Yine kardeşim Uğur ÇELİK ile çıkıyoruz yola. İlk olarak Kütahya Tren Garı'na gelip trenimizi bekliyoruz...





Uzun zamandır trenle böyle uzun bir yolculuk yapmıyordum. Özellikle trenin en ön tarafında yolculuk yapmak çok keyifliydi :) Bu keyifli yolculuğun birkaç saniyesini sizinle de paylaşmak isterim.


Eskişehir Tren Garı

Yaklaşık 1,5 saatlik keyifli bir tren yolculuğu sonrasında Eskişehir Tren Garı'na varıyoruz. Orada bizi Esat'ın karşılamasını beklerken Nasrettin Hoca karşılıyor. Bu Nasrettin Hoca heykelleri "2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir" temasıyla şehrin her yerini süslüyor.. 


 Gar'ın içerisinde arkadaşım Esat ÖZDEMİR ile buluşuyoruz. Eskişehir'i Esat ile birlikte gezeceğiz...


Eskişehir'e gelir gelmez inanılmaz bir soğuk hava dalgası karşılıyor bizi. Sezonun en soğuk gününe denk gelmişiz meğer. Esat'ın yüzünde "gelecek başka gün bulamadın mı" ifadesi var.. Karnımız aç.. Çok zor başlıyor günümüz.. :)

Şehri gezmeye başlamadan önce ilk önce bir şeyler yemeye karar veriyoruz. Menümüzde Eskişehir'in meşhur lezzeti 'Çiğbörek', adresimiz ise meşhur 'Papağan'... 

Papağan Çiğbörek


Eskişehir'in en meşhur yiyeceğini en meşhur yerde yiyince tadına da doyum olmuyor tabiki. Şehre gelen her ünlü burada bu çiğböreğin tadına bakmış. Arkamızdaki ünlüler köşesinde fotoğrafı olmayanı yok maşallah. Buranın en büyük müdavimlerinden biri de Beyazıt Öztürk'müş..

Sizin de yolunuz birgün Eskişehir'e düşerse Papağan'da çiğbörek yemeden dönmeyin...

Karnımızı doyurduktan sonra Odunpazarı tarafına doğru yürüyoruz ve Yılmaz Büyükerşen'in Balmumu Heykel Müzesi'ni geziyoruz. 

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Burası kesinlikle Eskişehir'e geldiğinizde gezmeniz gereken en önemli noktalardan biri. Eskişehir'in efsane belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen'in muhteşem eserlerinin sergilendiği harika bir müze. Çeşitli dönemlere ve meslek gruplarına göre düzenlediği heykelleri izlemek çok keyifli. Müzeyi gezerken hayretler içerisinde Sayın Yılmaz Büyükerşen'i takdir ederken burada eğlenceli vakit geçiriyoruz.. :)


Müzede 100'den fazla balmumu heykeli bulunuyor. Hepsi de birbirinden güzel ve başarılı. İçeride birçok bölümde fotoğraf çekmek serbest. Sadece "Demokrasi" ve "Dünya Liderleri" bölümlerde fotoğraf çekmek yasak. Bazı bölümlerde ise sadece müzenin fotoğrafçısına çektirebiliyor, bu çekilen fotoğrafı da 5 TL'ye satın alabiliyorsunuz. 

Müzede sergilenen heykelleri özellikle azını paylaşmayı uygun buldum. Çünkü "emeğe saygı" konusunda biraz hassasım. Bu eserleri yerinde ve canlı şekilde görmenizde fayda var... :)

Balmumu Heykeller Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri : 
Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma 10:00-12:00 ve 14:00-17:00 saatleri arası,
Cumartesi ve Pazar günleri 10:00-12:00 ve 14:00-18:00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.
Pazartesi günleri kapalıdır.

Balmumu Heykeller Müzesi Giriş Ücreti :
Müze giriş ücreti 5 TL'dir. İndirimli bilet ise 2 TL'dir.



Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi'nin hemen ardından Odunpazarı Evleri'ni gezmeye geliyor sıra. Zaten müzenin hemenyan tarafında olduğu için 2 dakika sürüyor ulaşmamız. 

Odunpazarı Evleri


Odunpazarı Evleri, Eskişehir'in ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı'ndaki Osmanlı Devleti döneminden kalma evlerdir. Unesco tarafından koruma altına alınmıştır. Evler Safranbolu, Beypazarı, Mudurnu bölgelerindeki tipik Osmanlı mimarisi özelliğini taşırlar. 

Osmanlı örneklerini koruyan semt, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları ve ahşap süslemeli bitişik evleri ile bir bütün olarak günümüze kadar gelmiştir. 


Burası Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında restore edilip Osmanlı kültürü yaşatılmaktadır. 

Odunpazarı Evleri'nin sokaklarına girdiğinizde iç tarafta bir de Odunpazarı Belediyesi El Sanatları dükkanları bulunuyor. Burada dostlarınıza değişik hediyeler alabilirsiniz. Benim küçük biblo hastalığım olduğu için burayı anında talan ediyorum.. :) Bu arada Eskişehir'in ünlü Lüle Taşı oymalarıyla yapılan çeşitli hediyelikler de burada mevcut. Lüle Taşları el işçiliğiyle yapıldıkları için çok pahalı şekilde satılıyor. Diğer ürünlerin çoğu fabrikasyon ürünler olduğu için uygun fiyatlarla alabilirsiniz. 


Odunpazarı'na geldiğinizde uğramadan dönmemeniz gereken biri var; Tarihi Odunpazarı Tesbihçisi Nurettin abi. Hayatını tesbih kültürüne adamış ve dükkanında yüzlerce çeşit tesbih bulabileceğiniz dünya tatlısı bir insandır kendisi. Eğer tesbihe merakınız var ise bu dükkanda başınız dönebilir.. Tesbihe merakınız yok ise merakınız uyanabilir ya da Nurettin abiyle tanışıp karşılıklı sohbet eder, 1 bardak çay içersiniz. Bizden de bir selam söylersiniz...


Odunpazarı'ndan çarşıya doğru yürüyerek dönüyoruz. Bu sırada Eskişehir'in soğuğu da giderek kendini hissettirmeye başlıyor.

Reşadiye Camii

Merkezde büyük bir cami görüyoruz, Esat buranın tarihi olduğunu söylüyor. Cami'nin yapılış tarihine baktığımda 1978 yazıyor. "Olum baya bir tarihiymiş" dediğimde "38 yıl abi işte az değil cevabını alıyorum... :)


Sonradan araştırınca Esat'ın çok da haksız olmadığını anladık. Bu cami'nin yerinde Sultan Reşad tarafından 1916 yılında yaptırılan ahşap bir cami varmış. Daha sonra o cami yıkılıp yerine Osmanlı mimarisine uygun olarak 1978 yılında bu cami yapılmıştır. İsmi de Sultan Reşad'ın yaptırdığı ilk cami'den geliyormuş. Cami'nin mimarı da Cevat ÜLGER'dir.


Eskişehir Heykelleri

Eskişehir'in her tarafı heykeller ile süslenmiş. Adım attığınız her yerde sanatsal objeler bulunuyor. Üstelik bu heykellerin hemen hepsi Eskişehir'in efsane belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen'e aittir. Böyle sanat sever bir başkana sahip olması Eskişehir için büyük bir şans. 


Eskişehir'de dolaşırken, Eskişehir'i anlatırken bu şehrin futbol tutkusundan bahsetmemek olmaz. Eskişehir'de Eskişehirspor tutulur.. Kırmızı ve Siyah hakimdir tüm şehre.. Tabi hal böyle olunca da Eskişehir'in futbol mabedini de ziyaret etmemek olmazdı. Tabi biz işi biraz da abartıp sahaya kadar girdik.. ;)


Eskişehir Atatürk Stadyumu'na ziyaretimiz sonrasında Sazova'ya doğru gitmeye hazırlanıyoruz. Stadyum'un yan tarafındaki minibüs duraklarından Sazova'ya 16 ve 38 nolu minibüsler ile gidebiliyorsunuz. Yol yaklaşık 10 dakika sürüyor. 

Sazova Bilim Sanat Kültür Parkı


Sazova Parkı, 400.000m2 alan üzerine kurulu tesisiyle Türkiye'nin en güzel eğlence komplekslerinden biri. Park içerisinde yer alan bir çok yapı ve etkinlik alanları burayı olabildiğince cazip kılıyor. Şehirde yaşayanların yanı sıra, gezmek için gelenlerin de Eskişehir gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alması gereken bir yer burası. 

Aslında keşke daha güzel bir havada gelseydik de daha güzel vakit geçirebilseydik diyoruz ama yine de burada bulunmak bile güzel. Çünkü park içinde bulunan dev göl ve çevre düzenlemesi tam güzel havalarda çimlerin üzerine yatmalık ve deli gibi koşturmalık. 

Park içerisinde bir çok bölümde hoşça vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca bahar ve yaz aylarında park çevresince şirin bir tren ile park içinde yolculuk yapabilirsiniz.


Korsan Gemisi

Parkın en çok ilgi gören kısımlarından biri de Korsan Gemisi. Göl kenarındaki geminin güverte, kaptan köşkü, kamara, zindan ve kiler kısımlarını gezdiğinizde gerçekten içinizdeki korsanı dışarı çıkarabilirsiniz.. :) Korsan gemisine giriş ücreti 2 TL.


Masal Şatosu

Sazova Parkı'nın en çok dikkat çeken yapısı ise şüphesiz ki Masal Şatosu.. İlk bakıldığında Moskova'daki Aziz Vasil Kathedrali'ni andıran yapı, Türkiye'nin en ünlü kulelerinin birleşimiyle tasarlanmış ve buna uygun olarak bir şato şeklinde yapılmıştır. Şatodaki kulelerin en büyüğü İstanbul'daki meşhur Galata Kulesi'dir. 


Masal Şatosu, çocukların ilgisini çekebileceği gibi yetişkinlerin de çok hoşuna gidecek şekilde hazırlanmış. Burada çocuklara ve yetişkinlere özel turlar düzenleniyor. İçeride çeşitli öyküler ile çocuklara masal dünyasında muhteşem bir serüven yaşatılıyor. Ünlü masallara göre dekore edilmiş çeşitli bölümler çocukların çok ilgisini çekiyor. Ayrıca yetişkinler ve çocuklar için hazırlanmış seyir terasları da görülmeye değer. Fakat bizim gittiğimiz zamanda seyir terasları kapalı olduğu için maalesef ki bu bölümleri gezemiyoruz.


Masal Şatosu'nu ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Fakat özel tura katılmak isterseniz bunların ücreti yetişkinler için 2 TL, çocuklar için ise 1 TL'dir. 

Bilim Deney Merkezi


Sazova Parkı'na ismini veren Bilim Deney Merkezi çocuklara ufak yaşlardan itibaren teknoloji ve bilimin önemini anlatmak için kurulmuş bir tesistir. Pazartesi günü hariç her gün ziyaret edebildiğiniz Bilim Deney Merkezi, belirli saatlerde özel gösterimler yapılıyor. Giriş ücreti yetişkinler için 2 TL, çocuklar için ise 1 TL'dir. 

Sabancı Uzay Evi


Bilim Deney Merkezi'ne bağlı lan Uzay Evi, hem yetişkinlerin hem de çocukların eğlenceli vakit geçirebilecekleri bir tesis. Sabancı sponsorluğunda yapılan bu Uzay Evi'ndeki 96 kişi kapasiteli salonda evren, uzay, galaksi, dünya ve diğer gezegenlerle ilgili eğlenceli ve bilgilendirici 3 boyutlu sunumlar yapılıyor.  Pazartesi günü hariç her gün ziyaret edebildiğiniz Sabancı Uzay Evi'ne yetişkinler için giriş ücreti 5 TL, çocuklar için ise 2 TL'dir. 

Hayvanat Bahçesi


Hayvanat Bahçesi'nde çocukların ilgisini çekecek birçok hayvanları görebilirsiniz. Burası çocukların hayvanlarla tanışması ve onlarla yaşamayı öğrenmesi açısından çok önemli bir bölüm. Hayvanat Bahçesi içerisindeki Sualtı Dünyası'da görülmeye değer. 

Eti Sualtı Dünyası


Sazova Parkı'nın en ilgi çekici alanlarından biri olan Sualtı Dünyası, içerisinde 84 farklı türden 2150 adet balığın yer aldığı akvaryumdan oluşur. Birçok balık türü ile tanışabileceğiniz bu akvaryumda bir tünel içerisinden geçerken sualtı dünyasının bütün güzelliklerine şahit olabilirsiniz. 

Bu sualtı tesisi İstanbul ve Antalya'daki benzerlerine göre biraz küçük ve basit kalsa da çok ekonomik giriş ücretiyle Sazova Parkı'nı gezenler için çok güzel bir alternatif. Pazartesi günü hariç her gün ziyaret edebildiğiniz Sualtı Dünyası'na yetişkinler için giriş ücreti 3 TL, çocuklar için ise 2 TL'dir. 


Not : Sazova Parkı'nda bölümlerin bilet ücretleri mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. 

***

Adalar


Sazova Parkı gezimizin sonrasında Eskişehir Çarşı'ya geri dönüyoruz. Akşam saatlerimizi Eskişehir'in en hareketli kısmı olan Adalar'da geçiriyoruz. Burası Eskişehir'in en ünlü cafe ve restaurant'larının bulunduğu bölge. Özellikle yaz aylarında cıvıl cıvıl olduğu söyleniyor. 

Biz iyice bastıran kar yağışıyla birlikte kapalı mekanları tercih ediyoruz. Akşam yemeğimizi yemek için şehrin tek AVM'si Espark'a gidiyoruz.


***

Eskişehir gezimiz biraz soğuk hava engeline takılsa da bu güzel şehirde çok güzel bir gün geçirdik. Porsuk çayında gondol gezintisi yapmadan Eskişehir'den dönmek istemezdik ama bu da bu güzel şehirin bize bir borcu olsun. Daha güzel bir havada tekrar geleceğiz Eskişehir...


Eskişehir'den Sevgilerle...

Caner ÇELİK

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Uğur ÇELİK, Esat ÖZDEMİR

Eskişehir Gezisi Rotamız (7,3 Km)
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
Eskisehir-Gezilecek-Yerler
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda Eskişehir Gezilecek Yerler, Eskişehir Görülecek Yerler, Eskişehir Tarihi Yerler, Eskişehir Gezi Rehberi, Eskişehir Rehberi, Eskişehir Gezi Notları, Eskişehir Seyahat Rehberi, Odunpazarı Eskişehir, Odunpazarı Evleri, Odunpazarı Tarihi, Odunpazarı Tesbih, Tarihi Odunpazarı Tesbihçisi Nurettin Sargın, Eskişehir Balmumu Müzesi, Eskişehir Yılmaz Büyükerşan, Eskişehir Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi, Balmumu Heykeller Müzesi, Eskişehir Balmumu Müzesi Giriş Ücreti, Eskişehir Balmumu Müzesi Ziyaretçi Saatleri, Eskişehir Papağan, Eskişehir Sazova Parkı, Sazova Parkı Nerede, Sazova Parkına Nasıl Gidilir, Sazova Korsan Gemisi, Sazova Masal Şatosu   konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir. 
Lütfen yazıya yorum yapınız ve eğer beğendiyseniz paylaşınız. Teşekkürler :)

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. şahane bir gezi olmuş...özellikle heykellerine bayıldım...masal şatosu benlik...tüm detayları da atlamadan bilgilendirmen ayrı bir önem arzetmiş. en yakın zamanda canlı canlı gezmek ümidiyle... emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Funda hanım beğendiğinize çok sevindim. Eskişehir'i kesinlikle gezmelisiniz bencede :)

      Sil

En Çok Okunanlar