Marmaris Kalesi Müzesi

Marmaris-Kalesi

"Marmaris" denince yemşeşil bir doğanın masmavi bir denizle buluştuğu harika bir cennet geliyor akıllara. Tertemiz bakir koyları, eşsiz doğasıyla ülkemizin en popüler tatil beldelerinden biridir Marmaris.

Marmaris'e geldiğinizde yapabileceğiniz bir çok aktivite ve gezilecek çok fazla yer bulabilirsiniz. Marmaris'in çevresinde düzenlenen günlük turlara katılabilir ve dar sokaklarında harika bir gezinti yapabilirsiniz. 

Marmaris-Sokaklari-Old-Town

Marmaris'in Kemeraltı Mahallesi olarak bilinen kısmı kentin tarihi ve en hareketli bölgesidir. Burada bir çok cafe, restoran ve bar işletmeleri bulunuyor. Marmaris Yat Limanı da buradadır. Marmaris'in sokaklarında gezerken görmeden dönmemeniz yerlerden biri de Marmaris Kalesi'dir. 

Yat limanının hemen yanı başındaki ufak bir tepe üzerinden bizlere gülümser Marmaris Kalesi.

Marmaris-Kalesi-Yat-Limani

Marmaris Kalesi Tarihi

Burada ilk olarak İyonyalılardan kalan bir kale varmış. Evliya Çelebi ünlü seyehatnamesinde buranın 1522 yılında yapılan Rodos Seferi öncesinde askeri üs olarak kullanıldığını yazmıştır. Kanuni Sultan Süleyman kalenin ufak olması sebebiyle bu kalenin büyütülmesinin emrini vermiştir. 1522 yılında Rodos'u fethedip buraya geri döndüğünde kalenin istediği kadar büyümediğini görünce "mimarı as" emrini vermiştir. Marmaris isminin de "mimarı as" kelimesinden geldiği rivayet edilir. 

Marmaris Kalesi Arkeoloji Müzesi

1980-1990 yılları arasında Marmaris Kalesi geniş çaplı bir restorasyon görmüştür. 1991 yılında ise Marmaris Kalesi Arkeoloji Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.

Marmaris Kalesi, çok güzel bir manzaraya sahip olmasıyla birlikte gezilmeye ve görülmeye değer küçük, şirin bir kale. O zaman biz de derhal başlıyoruz gezmeye...

***

Kaleye çarşı içerisinden yukarı doğru çıkan dar sokaklar ile ulaşıyoruz. Bu sokaklardaki yönlendirmeleri takip ederek rahatça bulabilirsiniz. 

Marmaris-Kalesi-Muzesi

Marmaris Kalesi mütevazi bir kapıyla karşılıyor bizi. İçeri girdiğimizde ise ilk olarak kalenin avlusu çıkıyor karşımıza.

Bu kısımda bu çevrede yapılan kazı çalışmalarında bulunan sunaklar açık alanda sergileniyor.

Marmaris-Kalesi-Avlu

Kale gezimizi gezi krokisi üzerinden yapmakta fayda var. Böylece daha verimli ve programlı bir gezi yapabiliriz.

Marmaris-Kalesi-Gezi-Rota-Kroki

Giriş kısmından sağ tarafa doğru ilerlediğimizde ilk olarak Knidos Salonu'nu gezebiliriz (1). Bu salonda Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan Knidos isimli antik kentten çıkarılan eserler sergileniyor.

Not : Knidos Antik Kenti ileilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.


Marmaris-Kalesi-Knidos-Salonu
Marmaris-Kalesi-Knidos-Salonu

Knidos, özellikle İskender zamanında deniz ticaretinde çok önemli bir şehirdi. Ünlü Knidos Şarabı en popüler ihracat maddesiydi. Bu yüzden bu şarabın ticareti de amforalar içinde yapılırdı. İki büyük limana sahip Knidos'ta yapılan kazı çalışmalarında bu yüzden çok sayıda amfora bulunmuştur ve bir kısmı bu bölümde sergilenmektedir.

Knidos'ta tarih boyunca bir çok yüzyıl içerisinde kendine ait sikkeler ve özel kandiller üretilmiştir. Bu da Karia bölgesinde bulunan Knidos kentinin ne kadar önemli bir ticaret merkezi olduğu konusunda bir örnektir.

Knidos Salonundan sağ tarafa doğru ilerlediğimizde kaleye ait dev küpleri görüyoruz. Bu küpler çoğunlukla su stoğu için kullanılırmış.

Marmaris-Kalesi-Kupler

Ayrıca bu bölümde büyük bir gemi çapası ve savaş topları da sergileniyor.

Marmaris-Kalesi-Capa-Ve-Toplar

Sağ üst kısımda Burgaz - Emecik Salonu mevcut (2). Bu salonda Marmaris yakınlarında bulunan Burgaz ve Emecik antik kentlerinde bulunan eserler sergileniyor. Bunlar genellikle pişmiş topraktan yapılan figürler ve ünlü burgaz seramikleri.

Marmaris-Kalesi-Burgaz-Emecik-Salonu

Emecik Salonu'nun tekrar alt kısmına geldiğimizde Marmaris Amforaları (5) bölümüne geliyoruz. Bu bölümde Karia bölgesinde üretilen ve yapılan kazı çalışmalarında bulunan bir çok amfora modelleri sergileniyor ve amfora kültürü hakkında bilgiler veriliyor. Burada bir çok amfora türünü yakından inceleme fırsatı bulabiliyorsunuz.


Amfora Nedir? 

Yunanca "Amphi"; karşılıklı ve "Phoras"; taşımak kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş, "iki tarafından tutulup taşınabilen" anlamına gelen bir kelime olan Amfora, iki ya da üç kulplu, kilden yapılmış, sıvı ve katı maddeleri taşıma ve depolamaya yarayan kaplardır. Sadece dekoratif amaçlı yapılmış olanları da vardır. Başta şarap, zeytinyağı, salamura balık ve balık sosu taşımak amacı ile üretilen amforaların içerisinde sebze, meyve ve diğer kuru gıdaların da taşınmış olduğu bilinmektedir.

Marmaris-Kalesi-Amforalar-Bolumu
Marmaris-Kalesi-Amforalar-Bolumu

Bu bölümden üste doğru çıktığımızda Marmaris Çevresi Salonu (3) ve Taş Eserler Salonu'na (4) geliyoruz.

Marmaris Çevresi Salonu'nda bu bölgede kullanılan sikkeler, pişme topraktan yapılmış kaplar ve cam saklama kapları sergileniyor. Ayrıca Roma döneminde cam yapım teknikleri hakkında bilgiler veriliyor.


Merdivenler ile inilen Taş Eserler Salonu'nda (4) ise mezar stelleri ve heykeller sergileniyor.


Avlunun içerisindeki ağaçlar kaleye bambaşka bir ambiyans katıyor. Bu fotoğraftaki en güzel detay ise şüphesiz ki surlar üzerinde dalgalanan şanlı Türk Bayrağımız...


Kalede göreceğimiz son kısım ise avluda bulunan Osmanlı dönemi mezar taşı örnekleri. Bu mezar taşlarında ölen kişinin mensup olduğu din ve sosyal grubu temsil eden kavuk, takke, fes gibi başlıklar örnek olarak sergilenmektedir.

Marmaris-Kalesi-Osmanli-Mezar-Taslari

Marmaris Kalesi'nin burçlarına ve sur duvarlarına çıkmak ayrı bir keyif. Buradan harika bir Marmaris panaromik manzarası görmeniz mümkün. Burada bol bol fotoğraf çekeceğiniz garantidir :)

Marmaris-Kalesi-Manzarası
Marmaris-Kalesi-Manzarası

Marmaris Kalesi Arkeoloji Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri :

Marmaris Kalesi Müzesi pazartesi hariç her gün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Marmaris Kalesi Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti :

Marmaris Kalesi Müzesi giriş ücreti 8 TL olup, Müzekart geçerlidir.
(Bilgiler 2017 yaz sezonu bilgileridir. Güncel bilgi için resmi web sitesinden yararlanınız)

Marmaris Kalesi Nerededir?


Marmaris Kalesi, Marmaris Gezilecek Yerler listenizde kesinlikle olmalıdır. Marmaris çevresinde yapacağınız gezi planları ve etkinlikler ile alakalı bilgileri İletişim bölümünden alabilirsiniz. 

Gezenti-Caner-Celik-Marmaris-Kalesi

Marmaris'ten Sevgilerle...

Caner ÇELİK
18.10.2017

Fotoğraflar : Caner ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Marmaris Kalesi, Marmaris Kalesi Nerede, Marmaris Kalesi Tarihi, Marmaris Gezilecek Yerler, Marmaris Görülecek Yerler, Marmaris Kalesi Turu, Marmaris Kalesi Gezi Rotası, Marmaris Rehberi, Marmaris Kalesi Giriş Ücreti, Marmaris Kalesi Ziyaretçi Gün ve Saatleri  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

4 yorum:

  1. çok güzel bir kale. geçen yaz marmaris tatilimde ziyaret etmiştim. tabi biz genelde fotograf çekinmekle geçirdiğimiz için bazı detayları gözden kaçırmışım. bilgilendirici güzel bir yazı olmuş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı beğenmenize sevindim Serra hanım. Düşünceleriniz ve yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. Cennet Marmaris den süper detaylarla güzel bir gezi olmuş emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar