İstanbul'un En Tatlı Müzesi "Pelit Çikolata Müzesi"


Bir parça çikolata bile bazen ne çok mutlu eder bizi. Üstelik bilimsel olarak kanıtlanmış bir mutluluktan bahsediyoruz. Vücuda mutluluk hormonu salgılatan, enerji veren ve antidepresan özelliği bulunan bu tatlı mucizeye kim hayır diyebilir ki?

Küçük bir parça çikolatanın etkisini düşündüğümüzde tamamı çikolatadan oluşan bir müzeyi ziyaret etmeye ne dersiniz?

İstanbul'da tarihi ve kültürel temalı onlarca müze var. Fakat burası biraz farklı. Ee tabi bol çikolatalı bir müze denildiğinde İstanbul müzeleri arasında bir hayli dikkat çekiyor. Özellikle de çocukların...

Pelit Çikolata Müzesi İstanbul'da çocuklar ile gidilecek yerler listenizin favori mekanı olmaya aday. Eminim ki çocuklar da burayı çok sevecek...


Pelit Çikolata Müzesi Hakkında

1957 yılında kurulan Türkiye'nin en büyük çikolata markalarından biri olan Pelit'in üretim fabrikasında kurduğu bu müze çikolata aşkını sanatla buluşturan harika bir yer olmuş. 2014 yılında fabrikanın bir bölümünde açılan Pelit Çikolata Müzesi, özellikle çocuklar başta olmak üzere birçok kişinin ilgisini çekerek beğenisini kazanıyor. Ayrıca İstanbul'un en ilginç müzeleri arasına da girmeyi çoktan başarmış...

Pelit Çikolata Müzesini Geziyoruz


Haydi bakalım hep birlikte başlıyoruz gezmeye...

Müze çeşitli bölümlerden oluşuyor. İlk bölüm Ana Salon. Burada sizlere Türk usulü bir karşılama yapılıyor. Girişte bulunan çikolata şelalesinde "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım" dercesine yukarıdan akan sıcacık çikolatayı kaşıklamak suretiyle kendinizi mutlu edebiliyorsunuz.

Karşılamadaki bu güzel jest, benden kesinlikle tam not aldı... :)


İlk bölümün konsept olarak "Eski İstanbul Sokağı" olarak hazırlanmış. Çikolatadan yapılmış Osmanlı esnafları; simitçi, kestaneci, macuncu, şalgamcı, mısırcı gibi eserler bu bölümle çok güzel bir uyum sağlamış.


İkinci bölüm ise "İstanbul" bölümü. Çikolatadan yapılmış Kızkulesi, Boğaziçi köprüsü, Sultanahmet ve diğer eserler... Eminim ki İstanbul'u hiç bu kadar tatlı görmemiştiniz.. 


Özellikle beyaz çikolatadan yapılmış Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanatkapı eseri çok fazla iştah kabartıyor ve kendine hayran bırakıyor.


Müzenin ikinci bölümü ise "Türk Büyükleri". Burada Türk tarihine yön vermiş birçok büyüğümüzün çikolatadan yapılmış büstleri bulunuyor. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Mevlana, Osman Gazi gibi eserler ile Türk büyüklerimiz anılmış.


"Sanat-Bilim" bölümünde ise dünya sanat tarihine yön veren bir çok sanatçının ve bilim adamının çikolata tadında eserleri bulunuyor. 


Bu kısmın son bölümü ise "Medeniyetler" bölümü. Burada Hitit, Antik Yunan, Bizans ve Osmanlı'yı sembolize eden birçok yapıt ve figürlere yer verilmiş. Ayrıca duvarlarda tablo şeklinde hazırlanan çikolatalar da kilolarca ağırlıkta olduğu söyleniyor. 


Bu bölümde en çok ilgi gören kısım ise şüphesiz ki İstanbul'un fethinin canlandırıldığı bu kısım...


Bu müzeyi gezerken belki de aklınıza takılan en ilginç sorulardan biri "nasıl erimiyor bu çikolatalar?"

Müzeye gitmeden önce içerisinin bir hayli soğuk olduğunu tahmin ediyordum ve düşündüğüm gibi olmadığını görünce ben de şaşırdım. Müzenin ısısı gayet normal. Oda sıcaklığından biraz daha düşük bir seviyede olduğunu söyleyebilirim. Bu da demek ki eserlerin muhafazası için yeterli bir sıcaklık.

Çikolataların olduğu bölümden bir kat aşağıya indiğinizde ise şekerlemelerin olduğu bölüme geliyorsunuz. Burada birçok çizgi film ve masal kahramanlarının şekerlemelerden yapılmış heykelcikleri bulunuyor. Hatta aralarında hareketli olanları da var. Müzik eşliğinde hareket eden figürler çok şirin görünüyor.


Şekerleme bölümünde ufak bir sahne kurulmuş ve burada ülkemizin sanat tarihine damga vurmuş en sevilen sanatçıların çikolatadan heykelleri bulunuyor.


Müzenin son bölümü ise "Mısır Çarşısı". Adından da anlaşılacağı gibi İstanbul'un en çok turist çeken yerlerinden biri olan Mısır Çarşısı'nın bir minyatürü kurulmuş. Buradan sevdiklerinize çikolata, lokum, şekerleme gibi hediyeler götürebilir, müzeye ait küçük hatıralar satın alabilirsiniz.




Çikolata Müzesi Rehberlik Hizmeti

Pelit çikolata müzesi bireysel ziyaretçilere açık olmakla beraber çok sayıda okul gruplarını da bünyesinde ağırlıyor. Okul gezilerinizde burayı programınıza almak istiyorsanız önceden rezervasyon yaptırarak gezi saati için randevu almanız gerekiyor. Okul grupları için müzede görevli özel rehberler yaklaşık 45 dakikalık bir tur ile sizlere hizmet veriyor. Bireysel gezilerde ise maalesef ki rehberlik hizmeti yok. 

Çikolata Müzesi Ziyaretçi Gün ve Saatleri

Müze haftanın her günü 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Çikolata Müzesi Giriş Ücretleri

Çikolata Müzesi giriş ücreti yetişkinler için 60 TL, öğrenciler için ise 50 TL'dir. 0-1 yaş ücretsiz olup müzekart geçerli değildir.

Çikolata Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Çikolata Müzesi İstanbul'un Esenyurt ilçesinde 25.000 metrekarelik bir alana kurulmuştur. Toplu ulaşım olarak çok zengin bir seçenek olmasa da 142A ve 144M hatlı otobüslerle müzeye ulaşabilmeniz mümkün. Ayrıca Avcılar'dan kalkan Karaağaç minibüsleri de müzenin önünden geçiyor.




İstanbul'da tatlı bir gün geçirmek isteyen herkes buraya kesinlikle uğramalı. Eminim ki geldiğinize pişman olmayacaksınız. Çocuklar ise burayı anlata anlata bitiremeyecek... :)


İstanbul'un En Tatlı Müzesi'nden Sevgilerle...

Teşekkürler
Global Connect Travel


Caner ÇELİK
12/05/2019

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Makbule TAMKAŞ

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
hababam-sinifi-muzesi-gezi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Pelit Çikolata Müzesi, Pelit Çikolata Müzesi Nerede, Pelit Çikolata Müzesi Nasıl Gidilir, İstanbul Çikolata Müzesi, Pelit Çikolata Müzesi Giriş Ücreti konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar