Antik Çanakkale Gezisi 2: Assos Antik Kenti - Behramkale


Antik Çanakkale gezimizin ikinci bölümü olan Assos Antik Kenti ve Behramkale yazımızla beraberiz. İlk olarak Çanakkale'nin Truva Antik Kenti'ni gezmiştik. Gezimizin devamında ise yaklaşık 65 km daha güneye ilerleyerek Çanakkale'nin şirin köyü Behramkale'ye ulaşıyoruz.

Behramkale

Osmanlı döneminde kurulan eski bir köy olan Behramkale, paket taşlı sokakları, kendine özgü taş işçiliğiyle ünlü evleri ve tarihi dokusunu koruyan çok şirin bir köy. Behramkale'nin güney ucundaki tepede kurulan antik kent "Assos" ise bu bölgenin tamamına ismini veriyor. Burası halk arasında Assos olarak biliniyor.

Behramkale

Assos Antik kenti yüzünü güneye doğru dönerken, Osmanlı döneminde yerleşimin iç kısımlara doğru ilerlemesiyle bu köy oluşmuş. Cumhuriyet döneminde "Behram" adını almış. Tarihi dokusunu koruduğu için 30 yıldır sit alanı olarak korunuyor.

Behramkale'de birçok ufak pansiyon, cafe ve restoran bulunuyor. Çoğu da yüksek tepeye hakim teraslı ve manzaralı mekanlar.

Behramkale-Gezilecek-Yerler

Burada hem biraz soluklanmak hem de bir şeyler atıştırmak isterseniz Taş Cafe'yi şiddetle tavsiye ederim. Aynı zamanda gecenizi Behramkale'de geçirmek isterseniz de Taşlı Köşk Pansiyon'un şirin odalarında kalabilirsiniz. Behramkale'de nerede kalınır? sorusunun cevabı tam olarak burası...

Behramkale-Nerede-Kalinir

Assos bölgesi Behramkale, Antik Kent ve Antik Liman bölümleriyle kuzey egenin en hareketli turizm merkezlerinden biri olarak göze çarpıyor...

Behramkale sokaklarında gezerken paket taşlarla örülmüş yokuştan tepeye doğru çıkıyoruz. Burada etraftaki şirin cafelerde dinlenebilir ve hediyelik eşya tezgahlarında vakit geçirerek sevdiklerinize buradan çeşitli hediyeler götürebilirsiniz.

Behramkale-Hediyelik-Esya

Keyifli bir tırmanışın ardından Assos Antik Kenti'nin giriş kapısına ulaşıyoruz.

Assos Antik Kenti

Tarihi M.Ö. 6.Yüzyıla kadar uzanan Assos, sönmüş bir volkanik tepe üzerine kurulmuş. Bu şehir antik çağda bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden biriymiş. Şehrin en önemli özelliklerinden biri de tepedeki Andezit taşları arasında kurulmuş olması ve o dönemde şehrin tüm yapılarının andezit taşları ile yapılmış olmasıymış. Doğanın milyonlarca yıl boyunca şekillendirdiği kayalar ile insanoğlunun eklediği yapılan şehirde çok farklı bir yapı karakteri oluşturmuş. Bu yüzden antik kentlerde görmeye alıştığımız mermer yapılardan uzak Andezit ağırlıklı yapılar ile Assos'un çok farklı bir mimari yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz.


Günümüzde hala çok iyi korunmuş yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki şehir surları Assos'u 3 kilometrelik bir alan ile çevreliyor. Deniz seviyesinden 236 metre yükseklikte harika bir manzaraya sahip Assos Kenti, manzara olarak tüm çevreye hakim bir konumda yer alıyor.

Behramkale-Assos

Assos'ta ilk kazılar 1881 yılında Amerikalı bir arkeolog grubu tarafından yapılmış. Bu dönemde çıkarılan bir çok eser her yerde olduğu gibi maalesef yurt dışına kaçırılmış. Yaklaşık yüz yıl sonra 1981 yılında tekrar başlayan kazılar sonucu bir çok eser gün yüzüne çıkarılmış ve günümüzde ören yeri olarak ziyarete açılmıştır. 1995 yılı itibariyle Assos Ören Yeri kazı sponsorluğunu ülkemizin önemli markalarından Efes Pilsen üstlenmiştir.

Assos şehrinin bir diğer özelliği ise dünyaca ünlü filozof Aristoteles ile anılmasıdır. Aristoteles'in bir dönem burada yaşadığı ve bu şehirde çok önemli bir Aristo Felfese Okulu açarak burada eğitim verdiği bilinir.

Hatta bu felsefe okulu bir aşk hikayesi ile anlatılıyor;

Assos kralı Hermias, sınıf arkadaşı olan Aristo'yu kente davet eder. Bu ziyaret sırasında Hermias'ın dünya güzeli kız kardeşi Pythias'a aşık olan Aristo, bir dönem bu şehirde yaşamaya başlar. Bu aşkı öğrenen kral Hermias, Aristo'nun Assos'a bir felsefe okulu kurması şartıyla kız kardeşi ile evlenmesine izin verir. Aşkı uğruna bu teklifi kabul eden Aristo şehire bir felsefe okulu kurar ve M.Ö.348-345 yılları arasında üç yıl burada eğitim verir.

Assos-Aristoteles

Şehirden içeri girdiğimizde bizi şehrin kuzey burçları karşılıyor. Burçların hemen yanında sol tarafta Hüdavendigar Camii bulunuyor. Osmanlı döneminde I.Murad tarafından yaptırılan camii günümüzde de kısmi olarak ibadete açık durumda.


Roma ve Bizans döneminde kullanılan ve sonradan yıkılan ibadethanenin yerine yapılan bu caminin minaresinin olmadığını görenler de kısa süreli bir şaşkınlık yaşayabilirler.

Hafif bir rampayı tırmandığımızda harika bir manzara ile karşılaşıyoruz. Burası gerçekten harika!


Athena tanrısına adanmış olan Assos'un en yüksek tepesinde görkemli bir Athena Tapınağı bulunuyor. Burası ülkemizde günümüze kadar en çok korunabilmiş Athena Tapınaklarından biri. Tapınağın planını çok net şekilde görebileceğiniz gibi günümüze ulaşan 6 adet tapınak sütunu da Assos Şehri'nin simgeleri haline gelmiş.

Athena-Tapinagi-Assos-Antik-Kenti

Athena Tapınağı'nın kutsal odasında bulunan çok değerli tanrıça heykeli 1800'lü yıllarda yapılan ilk kazı çalışmaları sırasında Amerikalılar tarafından çalınmış. Türk hükümetinin yoğun çabalarına karşın bir türlü ülkemize getirilememiş ve şu anda Boston Müzesi'nde sergileniyormuş.

Athena-Tapinagi-Assos

Assos Antik Kenti gezi planınızı akşamüstü saatlerine denk getirmenizi şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu enfes manzarada gün batımını izlemek ve bu harika tabloyu fotoğraflayabilmek gerçekten muhteşem...

Athena-Tapinagi-Gunbatimi

Athena Tapınağı'nı anlatmaya başlamışken buranın yıkılmadan önceki halini gözlerinde canlandırmak isteyenler için de ufak bir tapınak maketi yapılmış. Dikdörtgen planlı yapının uzun kenarlarında 13, kısa kenarlarında ise 6'şar sütun bulunuyormuş. Hey gidi hey...

Athena-Tapinagi-Maketi-Assos

Tapınağın bulunduğu tepenin en yüksek yerinde şanlı bayrağımız dalgalanıyor...

Assos-Zirvesi-Turk-Bayragi-Gezenti-Caner-Celik

Tapınağın üç cephesinde de harika bir manzara var. Bu manzaraların keyfini çıkarırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. Bu yüzden şehrin diğer kısımlarını da gezebilmek adına zamanımızı iyice planlamakta fayda var.

Assos-Antik-Kenti-Manzara

Şehrin alt kısmında Assos şehrine yakışır bir büyüklükte Tiyatro mevcut. Günümüze kadar son derece iyi korunabilmiş bu Amfi Tiyatro aynı zamanda müthiş bir manzaraya sahip. Tahmini olarak 2500 kişi kapasiteli bu tiyatro günümüzde de bir çok festivalde ve bölgesel organizasyonlarda kullanılabilecek şekilde 1500 kişi alabilecek durumda.

Assos-Antik-Tiyatro

Tiyatroya Athena Tapınağı'ndan iniş biraz zahmetli ve zor olduğunu düşünenler olabilir. Bunun için antik kent çıkışında kara yoluyla limana inen yol ile de tiyatro kısmına ulaşabilirsiniz. Tiyatro'ya bu şekilde ulaşmanızı daha çok tavsiye ederim. Tiyatro Assos Antik Kenti sınırlarında yer alsa bile aşağıdaki liman yolu girişinden ücretsiz olarak da giriş yapmak mümkün. Aşağıdaki kapı ziyaretçiler için sürekli olarak açık durumda.

Assos-Anik-Tiyatro-Giris-Kapisi

Tiyatronun hemen yanında Agora bulunuyor. Agora şehrin ticaret merkezi ve çarşısı oluyor. Başka bir deyişle şehrin en önemli ve en hareketli noktalarından. Günümüzde çok iyi şekilde korunamasa da ziyaret etmek ilginizi çekebilir.

Assos-Antik-Kenti-Tiyatro

Assos Antik Kenti Giriş Ücreti : 18 TL. Müzekart geçerlidir.

Assos Antik Kenti Ziyaret Gün ve Saatleri :

Haftanın her günü ziyaret edilebilir.
Yaz Dönemi 08:30 - 19:00
Kış Dönemi 08:30 - 17:30
(Tiyatro bölümü tüm saatlerde ziyaret edilebiliir)

Güncel müze giriş ücretlerine, ziyaret gün ve saatlerine buradan ulaşabilirsiniz



***

Assos Antik Liman

Assos'un en keyifli noktalarından biri de Antik Liman'dır. Antik Liman'a inen kara yolu ile buraya ulaşabilmeniz mümkün. Coğrafi yapısı itibariyle çok küçük bir alan olduğu için pek fazla işletme olmasa da antik liman yokuşundaki cafelerde harika manzarayı izleyip ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Assos-Antik-Liman

Biraz daha vaktiniz varsa eski limanda bulunan birkaç restaurant'ta rakı-balık keyfi yapabilir ve hatta geceyi burada geçirebilirsiniz.

Burada çeşitli büyüklüklerde birkaç tane konaklama işletmesi bulunuyor. Otel, pansiyon ve apart olarak farklı konaklama seçeneklerinde konaklama yapabilirsiniz


Antik Liman'ın yokuşlu ve paket taşlı sokakları çok keyifli. Ayrıca buraya araç girişi de yasak. Araçlarınızı Antik Liman'ın 50 metre yukarısındaki otoparka bırakmanız gerekiyor.

Kadırga Koyu'nu Görmeden Dönmeyin...

Buraya kadar gelip  kendinizi tertemiz ege denizi sularına bırakıp serinlemek isterseniz kesinlikle Kadırga Koyu'nu tavsiye ederim. Assos gezilecek yerler listenizde kesinlikle olması gereken Kadırga Koyu bu bölgenin en ünlü plajı.

Kadirga-Koyu-Assos

Kadırga Koyu'nda deniz suyu sıcaklığı güney sahillerine göre biraz daha soğuk olsa da son derece temiz ve berrak bir suya sahip. Ayrıca burada konaklama yapabileceğiniz küçük işletmeler de mevcut. Dileyenler için Kadırga Koyu'nda Kamp yapma seçeneği de mevcut.

Kadirga-Koyu-Kamp

Koyun ismi de Osmanlı döneminden geliyor. Bilindiği üzere Midilli Adası Osmanlı donanmasının merkezi durumundaydı. Savaştan dönen kadırgaların bakımı ve tamiri için Midilli Adası'nın tam karşısında bulunan bu koya gelen Kadırgalar buraya çekilirmiş. Böylece koyun adı da Kadırga Koyu olarak kalmış.


***

Assos Antik Kenti gezimizin sonunda biraz soluklanmaya ihtiyacımız var. Hafiften karnımız da acıkmış durumda. Bu sırada buranın yerlisi sevgili kardeşim Celal ile tanışıyoruz. Hem bize biraz Behramkale'yi anlatıyor hem de Assos'un meşhur köy tostunun, buz gibi karadut suyunun ve harika dondurmasının tadına bakıyoruz...

Behramkale-Koy-Tostu

Siz de buraya geldiğinizde kesinlikle Celal ile tanışmalı, onun hoş sohbetini ve bu köyün güzel lezzetlerini tatmalısınız. Assos Antik Kenti giriş kapısının hemen yanında Seyr-i Sefa Dondurma... Gittiğinizde benden de bir selam söylerseniz çok sevinirim.. :)

Assos-Dodurma

Assos'tan Sevgilerle...

Caner ÇELİK
11/07/2019

Çanakkale hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler Bilet Bayi Blog'un Çanakkale Görülmesi Gereken Yerler yazısını da inceleyebilirler.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
Canakkale-Truva-Antik-Kenti
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Assos Antik Kenti, Assos Antik Şehri, Assos Gezi, Assos Gezisi, Assos Gezi Yazısı, Assos Gezi Notları, Assos Gezi Rehberi, Assos Günlüğü, Assos Hakkında Bilgi, Assos'ta Konaklama, Assos gezilecek yerler, Assos Antik Kenti Gezi, Assos Antik Kenti Gezi Planı, Behramkale Gezilecek Yerler, Behramkale Gezi Rehberi, Behramkale Gezi Notları, Behramkale Görülecek Yerler, Assos Nasıl gidilir, Behramkale Nasıl Gidilir konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. Makbule TAMKAŞ16 Temmuz 2019 23:43

    Yine gitmeden kendinizi orda hissettitecek ve gitmek için can attiran bir yazı.. tost yanındaki o zeytinler yok mu ah çok leziz:) yemeden dönmeyi ;)

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar