Doğanın Muhteşem Hediyesi "Arapapıştı Kanyonu"


Tabiat ülkemize çok bonkör davranmış. Güzel Türkiyemiz sınırları içinde yer alan sayısız doğa güzelliğine sahip iken her geçen yıl da yeni güzellikleri keşfediyoruz.. 

Bu keşiflere özellikle son iki yılda bir yenisi daha eklendi. İsmini söylemenin zorluğu kadar kendisine ulaşmanın da zor olduğu, doğanın bize muhteşem hediyesi Arapapıştı Kanyonu...

Milyonlarca yıllık jeolojik hareketlerin ve Kemer Barajı'nı besleyen Akçay'ın yıllar içerisinde aşındırması ile oluşan Arapapıştı Kanyonu 6 kilometre boyunca uzanarak harika bir doğal güzellik sunuyor.

Özellikle son iki yılda burada çekilen fotoğraflar sosyal medya da büyük bir ilginin uyandırmasıyla birlikte Arapapıştı Kanyonu'nun ziyaretçi sayısı günden güne artıyor. 

"Arapapıştı" İsmi Nereden Geliyor? 

"Arapapıştı" isminin nereden geldiği kesin olmamakla birlikte M.S. 7.yy'da Bizans Hükümdarı Heraklius Dönemi'nde doğudan gelen Arap akınlarından kaynaklandığı sanılıyor. Bir rivayete göre Afrodisias'ı istila eden arap orduları bu kanyona geldiğinde karşıya geçememiş ve "Arapların şaşırıp kaldığı yer" anlamına gelen "Arapapıştı" ismi yerel halk tarafından günümüze ulaşmıştır. 

Bir çok kaynakta burası "İnceğiz Kanyonu" olarak da geçmektedir. Fakat ülkemizde yerel halkın kullandığı "Arapapıştı Kanyonu" olarak ünlenmiştir.

***

Arapapıştı Kanyonu'na geldiğinizde yapmanız gereken iki ana aktivite var. Bunlardan ilki Arapapıştı Kanyonu'nda Tekne Turu. İkincisi ise Arapapıştı Kanyonu Seyir Terası'ndan kanyonu izlemek ve fotoğraflamak.

İlk olarak Tekne Turu aktvitesiyle gezimize başlıyoruz...

Arapapıştı Kanyonu'nda Tekne Turu


Arapapıştı Kanyonu'nda yılın belli dönemlerinde tekne turları da düzenleniyor. Bu muhteşem doğa harikasını tekne ile keşfetmek de harika bir fikir olabilir. Kanyonda bulunan suyun rengi bir harika...

Burada tekne turu için en uygun dönemi yakalamanızı tavsiye ederim. Yılın sadece Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında su seviyesi yeterli olabildiği için kanyona tekneyle girilebiliyor. Diğer aylar ise baraj gölünde tur düzenleniyormuş.

Bölgeye duyulan ilginin giderek yoğunlaşması ve sınırlı sayıda teknenin aynı anda tur yapmasına izin verilmesi sebebiyle önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Turlar 25 kişilik tekneler ile yapılıyor.

Arapapıştı Kanyonu Tekne Turu Rezervasyon : 0542 305 95 85 (Emre bey)

Arapapıştı Kanyonu Tekne Turu Ücreti : 42 TL - Öğrenci 30 TL (2020 Haziran)




Tekne turu programı gidiş-dönüş yaklaşık olarak 2 saat sürüyor. Turun tamamının uygulanabildiği mevsimlerde kanyon içerisindeki mağaraları, gizli kiliseyi ve turun en uç kısmında yer alan kaya mezarını görebilirsiniz.


Kaya mezarının kime ait olduğu bilinmese de 2500 yıllık olduğu ve Pers yapımı bir mezar olduğu sanılıyor. Döneme ait bir yönetici ya da bir kumandana ait olması ihtimali çok yüksek.

Bu kanyonda bulunan mağaraların ve kiliselerin antik dönemde gizli ibadet alanları için kullanıldığı biliniyor. Hatta kanyonda bulunan Gizli Kilise'den Afrodisias Antik Kenti'ne açılan gizli bir tünel olduğu söyleniyor.


Bunları Unutmayın !
* Tekne turu için mutlaka önceden rezervasyon yaptırın ve tur güzergahını önceden teyit edin.
* Turunuzu Nisan, Mayıs, Haziran aylarında planlamaya çalışın.
* Teknelerde yiyecek, içecek ve tuvalet bulunmadığından maksimum iki saatlik tüm ihtiyaçlarınız için hazırlık yapın.

***

Kanyonda yapacağınız tekne gezinizin ardından Akçay kenarında bulunan restoranlarda yorgunluğunuzu atabilir ve yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Tavsiyeler : 
Mammacı Yörük Çadırı Restaurant : Ersin MAMMACI 0541 743 26 84
Kanyonaltı İskele Restaurant : Turgay ATAY 05437425367



Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi

Aslında Arapapıştı Kanyonu'nu son yıllarda popüler hale getiren nokta burası.. Kanyonun yaklaşık 650 metre yukarısındaki seyir tepesi.. Harika bir görüş açısıyla kanyonun muhteşem manzarasını bizlere sunan bu yer gerçekten görülmeye değer.


Bu nokta iskeleden 34 km uzaklıkta. Yolun virajlı ve çakıllı olması sebebiyle yaklaşık 50 dakika sürüyor. Yoldaki çakıl ve mıcırlardan dolayı yavaş gitmenizi tavsiye ederim.

Navigasyonunuza "Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi" yazdığınızda kolayca ulaşabiliyorsunuz. Seyir Tepesi'ne ulaşmak için kestirme bir yol da var. Kemer barajı bendi üzerinden de geçebiliyor muşsunuz. Yolun girişinde "Araç trafiğine kapalıdır" diye bir tabela var ama kullanılabiliyormuş. Ben Denizli tarafından geldiğim için bu yolu kullanamadım ama siz Akçay kenarındaki restoranlara sorarsanız bu yolu size tarif edeceklerdir. 

***

Seyir tepesine ulaştığınızda ilk olarak bungalowları ve kanyon manzaralı çardakları göreceksiniz. Burada gününüzün büyük bölümünü bu harika manzara eşliğinde geçirebilir hatta konaklama bile yapabilirsiniz. Aydın Belediyesi'nin başarılı çalışmasıyla burası gerçekten bir turistik cazibe merkezi olma yolunda...


Bu aşamada buranın en büyük eksiği ulaşım ve yolun durumu. Eğer onu da en kısa sürede çözerler ise olur bu iş...

***

Kanyondan manzara fotoğrafları çekebileceğiniz gibi kendinizi de manzaranın bir köşesine eklemeyi de tercih edebilirsiniz. Çekilen fotoğraflar tamamen sizin hayal gücünüze ve yaratıcılığınıza kalmış. Yükseklik kalp atışınızın ritmini biraz değiştirse de adrenalin seviyorsanız gerçekten çok güzel fotoğraflara sahip olabilirsiniz. Tabi ki çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Çünkü gerçekten tehlikeli noktalar var...


Aylardır hayalini kurduğum işte o manzara... İşte o fotoğraf...
(Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi Yükseklik 650 metre)


Arapapıştı Kanyonu Nerededir? Nasıl Gidilir?

Arapapıştı Kanyonu Aydın şehri sınırları içerisinde yer alır. Kanyonun seyir tepesi ise yine Aydın şehri sınırları içerisinde olmasına rağmen Denizli şehir sınırının kenarındadır. Bununla ilgili bölgede bir Aydın-Denizli rekabeti de gözlerden kaçmıyor.

Denizli'nin İnceğiz Köyü'ne sadece 3 kilometre mesafede bulunan seyir tepesini gösteren yön tabelalarında "İnceğiz Kanyonu" yazıyor. Denizli halkı bu kanyonu İnceğiz Kanyonu olarak sahiplense de kanyonun tamamı Aydın şehri içerisinde kalıyor.
(Seyir tepesinin Denizli il sınırına mesafesi sadece 50 metre 😀)

İskele ve Seyir Tepesi noktaları arası 34 Km (51 dk)


Arapapıştı Kanyonu - Şehirlerden ulaşım mesafeleri:

AYDIN :  
Arapapıştı Kanyonu İskele : 93 Km (1 saat 32 dk) Yenipazar yolu üzerinden
Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi : 99 Km (1 saat47 dk) Yenipazar yolu üzerinden

DENİZLİ : 
Arapapıştı Kanyonu İskele : 140 Km (2 saat 5 dk) Nazilli yolu üzerinden
Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi : 104 Km (1 saat 46 dk) Kale - Tavas yolu üzerinden

MUĞLA : 
Arapapıştı Kanyonu İskele : 81 Km (1 saat 27 dk) Yatağan yolu üzerinden
Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi : 98 Km (1 saat 46 dk) Yatağan yolu üzerinden




***

Yenipazar'da Pide Yemeden Dönmeyin...

Arapapıştı'nın muhteşem cazibesi ve bol oksijeni dönüş yolunda acıktırıyor tabi. Dönüş yolunda Aydın yönüne ilerlerken Yenipazar'a uğruyoruz. Yenipazar'ın pidesi meşhurmuş ve biz de buranın en iyi pidecisi Çağlayan Pide'de açlığımızı bastırıyoruz. Burası kesinlikle bir harika...

Pide çeşitlerinin yanı sıra pidenin yanında çömlekte domates ve soğan ikramı yapılıyor. Kesinlikle uğramadan geçmemeniz gereken bir lezzet durağı... Çağlayan Pide'nin değerli personeline de yakın ilgisinden dolayı teşekkür ederek gitmek isteyenler için kartvizitini buraya bırakıyorum.



Gözümüzü, gönlümüzü, midemizi, ciğerlerimizi doyuran harika bir gezi rotasıydı... 
Bu bölgeye kesinlikle gitmeli ve buranın havasını doyasıya solumalısınız. 
Esnaflara da selamımızı iletirseniz çok seviniriz :)



Arapapıştı Kanyonu'ndan Sevgilerle...

Teşekkürler
Sn. Özlem ÇERÇİOĞLU (Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı)




Caner ÇELİK
22.06.2020

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Makbule TAMKAŞ, Ezgi KUNT, Aydın Büyükşehir Belediyesi

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Arapapıştı Kanyonu nerede, Arapapıştı Kanyonu nasıl gidilir, Arapapıştı Kanyonu kalınacak yerler, Arapapıştı Kanyonu gezi, Arapapıştı Kanyonu gezi yazısı, Arapapıştı Kanyonu blog, Arapapıştı Kanyonu iskelesi, Arapapıştı Kanyonu görülecek yerler, Arapapıştı Kanyonu gezilecek yerler, Arapapıştı Kanyonu tekne turu, Aydın gezilecek yerler konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar