Çocukların Gözdesi "İstanbul Oyuncak Müzesi"


Bugün sizlerle İstanbul'da harika bir müzeye misafir oluyoruz; burası İstanbul Oyuncak Müzesi... İlk başta kulağa sadece çocukların ilgi alanına girebilecek bir yer gibi gelse de burada muazzam bir tarihe şahit olacaksınız. Burada oyuncakların dünyaya ve tarihe nasıl yön verdiğini göreceksiniz ve eminim siz de benim gibi çok şaşıracaksınız.

Haydi başlıyoruz... 

Müze 23 Nisan 2005 yılında ünlü yazar ve şair sevgili Sunay AKIN tarafından kendi mülkü olan 4 katlı köşk içerisinde oluşturulmuş. Mahallede oluşan kentsel dönüşüme baş kaldıran bu güzel tarihi köşk, Sunay beyin inanılmaz çaba ve gayretleriyle de harika bir tarihe de ışık tutuyor. 


Müzede 1990 yılından itibaren koleksiyonerlerden toplanılan oyuncaklar ile harika bir derleme yapılmış. Her oda farklı bir konseptte oluşturulmuş, ses efektleriyle desteklenerek harika bir müze ortaya çıkmış. 


1800'lü yıllarda Almanlar ile başlayan oyuncak ekolü dünyanın tüm oyuncak algısını yönetmiş. Bu pazarda İngilizler, Amerikanlar da yerlerini alma çabasına girişmişlerse de başarılı olamamışlar...


Bu yüzden müzeyi gezerken çoğu oyuncağın Alman yapımı olduğunu göreceksiniz. Oyuncakların kalitesi ve detaylarını görünce gözlerinize inanamayacaksınız. 


Oyuncak deyip geçmeyin... Alman Hitlerin çocuklara savaş psikolojisini aşılamak için ürettiği oyuncaklar ile oynayan çocukların, yıllar sonra kendilerini o savaşın içerisinde bulmaları asla bir tesadüf değil... 


Gerçek bir savaşı çocukların bilinçaltına aşılayan hitlerin 1900'lü yılların başlarında sürekli asker ve savaş oyuncakları üretmelerinin de tesadüf olmadığı gibi...


Hatta yine hitlerin Türkiye'yi 2.Dünya Savaşı'na katmak amacıyla ürettiği elinde Türk bayrağı bulunan asker oyuncaklar üretmesi de oyuncakların o dönem sadece çocukların keyifli vakit geçirmesi için değil, oyuncak üzerinden nasıl bir siyasi hamle ve algı yapıldığının da göstergesi...


Bu müze başta da söylediğimiz gibi sadece oyuncakların vitrin içerisinde sergilendiği bir yer değil. Bu yüzden çok detaylı ve anlayarak gezmenizi tavsiye ediyorum...


Müzenin içerisinde bir çocuk gözüyle gezmeniz de çok keyifli olacak. Hatta geçmişte oynadığınız oyuncakları tanıdığınızda çok heyecanlanacak ve çocukluğunuza geri döneceksiniz...


Peluş bebekler ve kuklalar, teneke arabalar ve uçaklar, plastik askerler, tahta at arabaları gerçekten müthiş... 


Müzenin en ilginç bölümlerinden biri de tren bölümü. Burada genellikle 1900'lü yıllarda yine Almanların demiryolu alanındaki başarısı oyuncaklara da yansımış. Çok sayıda üretilen tren oyuncakları trend haline gelmiş. Bu oyuncakları Sakarya Vagon fabrikasından getirilen tren koltuğuna oturup, gerçek bir tren camının arkasından izlemek ise çok keyifli... 


Müzede yine en ilgi çekici bulduğum yerlerden biri ise Ay'a giden ilk Türk bayrağı. Düşünsenize bu bayrak bugüne kadar en fazla yukarıya çıkmış ve Türkiye'den en uzağa giden Türk bayrağı olmuş. 

1971 yılında "Apollo 15" aya gidiyor. Mürettebatta bulunan 3 astronot yanlarında götürdüğü bir albüm içerisinde bulunan tüm ülke bayrakları arasında bu bayrak da mevcut. 

Tarih boyunca en uzun yolculuğunu yapan şanlı Türk bayrağımız 41 yıl sonra ülkesine geliyor ve bugün İstanbul Oyuncak Müzesi'nde sergileniyor... Müthiş değil mi? 


Yazımızın başında oyuncakların tarihinden bahsetmişken Alman ekolüyle başlayan oyuncak ekölü 1960'lı yıllarda artık Çin'e doğru kayıyor... Günümüzde de hemen hemen tüm oyuncakların altında "Made in China"  yazdığını görüyorsunuz. Oyuncak tarihi sahnesinde biz Türkler olarak pek yer alamasak da müzede yine az sayıda Türk yapımı oyuncaklar da mevcut. Çocukluğumuzda bunlarla oynayanlar eminim ki vardır...


Müzenin en büyük keyfi de şu; düşünsenize üç kuşak burayı geziyorsunuz ve birbirinize dönemin oyuncaklarını anlatıp hatta belki de "bak bundan bende de vardı" diyebiliyorsunuz... 

Müzenin aynı zamanda çocuklar için bir boyama atölyesi, cafe alanı, hediyelik eşya alanı ve bahçesi de mevcut. Çocuklar boyama atölyesinde keyifli vakit geçirirken sizler çayınızı kahvenizi içebilirsiniz. Ya da bahçede bulunan dev satranç takımı ile çocuklarınızla keyifli bir satranç maçı yapabilirsiniz.


En alt kısım ise bir denizaltı şeklinde oluşturulmuş. Buraya bambaşka bir ambiyans katmış. Burası çocukların çok hoşuna gidiyor.. :)


Kısaca şunu söylemek gerekir ki bir köşk ancak bu kadar keyifli bir Oyuncak Müzesi haline dönüştürülebilirdi. Bu konuda sevgili Sunay Akın'ı gerçekten tebrik ediyorum. 

Aslında bu şirin müze içerisinde anlatılacak ve yazılabilecek çok şey var fakat ben sizlerin bunları yerinde görmenizi ve yaşamanızı istediğimden yazıyı bu kadar ile kısıtlıyorum. En kısa zamanda yaşınız kaç olursa olsun kesinlikle bu müzeyi gezin. 

Hatta sevgili ebeveyn ve öğretmenlerden ricam buraya çocuklarınızı, öğrencilerinizi kesinlikle getirin. Çünkü burası kesinlikle İstanbul'da Çocuklar ile Gidilebilecek Yerler listenizin üst sıralarında olması gereken yerlerden biri. Sizler ve çocuklarınız burada harika vakit geçireceksiniz. 

İstanbul oyuncak müzesi Göztepe'de bulunuyor. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 11:00-18:00 saatleri arasında bu müzeyi gezebilirsiniz. 

Erenköy Marmaray durağından yürüyerek sadece 7-8 dakika sürüyor. 

İstanbul Oyuncak Müzesi Giriş Ücretleri : Yetişkin 18 TL, Öğrenci-Öğretmen 12 TL (Müzekart geçerli değil)

***

Müze gezimiz esnasında sevgili Sunay Akın ile tanışma ve sohbet etme imkanı da bulabildik. Kendisi bizlere bazı oyuncaklar ve tarihte oyuncağın gücü hakkında çok ilginç ve detaylı bilgiler verdi. Bu müzeyi ülkemize kazandırdığı ve güzel misafirperverliğinden dolayı sevgili ustaya çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız...


İstanbul Oyuncak Müzesi'nden Sevgilerle...

Teşekkürler

Sunay AKIN


Caner ÇELİK
14.10.2020

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Makbule TAMKAŞ, İstanbul Oyuncak Müzesi, Sözcü Gazetesi

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
hababam-sinifi-muzesi-gezibaris-manco-evi-muzesi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  İstanbul Oyuncak Müzesi, Oyuncak Müzesi Nerede, İstanbul'da Çocuklar ile Gezilebiliecek Yerler, Çocuklar için gezi planı, Oyuncak Müzesi Nerede  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar