İstanbul'un Gizemli Şatosu "Bulgur Palas"


Bugün sizlerle İstanbul'un Cerrahpaşa semtinde bulunan tarihi ve gizemli bir binaya misafir olacağız. "Bulgur Palas" olarak bilinen bu yer dışarıdan bakıldığında heybetli bir şatoyu andırıyor. Marmara denizi kıyısı boyunca görülebilmesiyle merak uyandırsa da içerisine maalesef girilemiyor. Bu bina heybetli olduğu kadar da tarihi ve hikayesi de oldukça ilginç..  

Bulgur Palas'ın Hikayesi - Neden Bulgur Palas Deniliyor?

Bulgur Palas'ı İttihat ve Terakki'den Bolu mebusu olan Mehmet Habib Bey'in 1912 yılında İtalyan mimar Guilio Mongeri'ye kendisi için yaptırmış. Mehmet Habib bey aynı zamanda bir tüccarmış ve o dönemde fahiş fiyatlarda bulgur alım satımı sonucunda yolsuzluk ile yapıldığı düşünüldüğü için buraya halk arasında "Bulgur Palas" denilmiş. 

Fakat Mehmet Habib bey yaptırdığı bu görkemli binada hiç oturamamış. Daha inşaat bile tamamlanmadan oluşan yüklü borçlar sonucu 1926 yılında dönemin Osmanlı Bankası binaya el koymuş. 

Bir dönem hastane ya da sanatoryum yapılması düşünülen bina yeterli kaynakların sağlanamamasından dolayı uzun yıllar boyunca boş ve bakımsız olarak kaderine terk edilmiş. Çevrede pek sempati duyulmayan bir yapı olduğundan mıdır bilmem ama tabir-i caizse tarih boyunca bu bina kimseye yar olmamış...


Osmanlı Bankası'nın 2001 yılında Garanti Bankası'na katılarak varlığına son verdirilmesi sonucu burası Garanti Bankası mülkiyetine geçmiştir. Bir süre Garanti Bankası'nın arşiv deposu olarak kullanılmış ve günümüzde yine işlevsiz bir şekilde kaderine terk edilmiştir. 

***

Bulgur Palas bugün yüksek duvarların arkasındaki yemyeşil bahçenin tam ortasında denize karşı gizemli bir şekilde ayakta duruyor. Bankanın görevlendirdiği bir görevli tarafından korunuyor. İçeri girmek ve ziyaret etmek yasak olsa da bu yasağı belirli şartlar çerçevesinde delip bahçesine adım atabildik. 


Bu yemyeşil gizli bahçe içerisinde bulunan müştemilat bölümü buraya ayrı bir gizem katıyor. Duvarın üzerinde bulunan 8 köşeli yıldız simgeleri ayrı bir merak konusu...


Evin içerisine giremesek de bahçesinde dolaşma fırsatı bulabiliyoruz. Arka bahçe deniz tarafına bakıyor ve bol bol ağaç mevcut. Ağaçlar arasında bu kırmızı tuğlalı şato gerçekten çok güzel duruyor. 


Burası ileriki yıllarda nasıl kullanılacak, nasıl değerlendirilecek bilinmez ama restore edilerek topluma faydalı bir amaç uğruna kullanılması tek dileğim.   

***

Bulgur Palas'ın kapılarını bizlere açan görevli Selahattin beye ve bu güzel geziyi gerçekleştiren değerli abim Emin Mete SİVEREK'e teşekkürlerimle. 


Bulgur Palas'tan sevgilerle

Caner ÇELİK
20.01.2020

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Makbule TAMKAŞ, Emin Mete SİVEREK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
hababam-sinifi-muzesi-gezibaris-manco-evi-muzesi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Gezi Yazıları, Bulgur Palas,Bulgur Palas Nerede, Bulgur Palas Nasıl Gidilir, Bulgur Palas Nasıl Girilir, Bulgur Palas Hikayesi, Bulgur Palas Hakkında Bilgi  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. 5 Mayıs 2021, İstanbul Büy. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şatoyu tadilat ettirerek İstanbulluların kullanabileceği bir kültür ve sanat merkezine dönüştürmeye başladı.

    YanıtlaSil
  2. Sonunda Ekrem Başkan Bulgur palası İstanbulluların hizmetine açtı, artık içinide gezebilirsiniz. 👍🏻

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar