Maglova Kemeri Doğa Yüruyusu - Maglova Kemeri Nerede


Bugün sizlerle yanı başımızda olmasına rağmen çoğumuzun haberdar olmadığı bir güzelliğe yolculuk yapacağız. Burası su kemerlerinin dünyadaki başyapıtı olan Mağlova Kemeri!


Burası için meşhur Mağlova Kemeri demeyi çok isterdim fakat maalesef burası hiç meşhur değil... Eminim ki başka bir ülkede olsaydı belki de ülkenin sembolü olurdu fakat biz yanı başımızdaki bu görkemli yapıyı bilmiyoruz bile...

***

Tarih boyunca en önemli yaşam kaynağımız olan suyun büyük şehirlere taşınması hep önem arz etmiştir. Bu su su taşıması dünyanın bir çok yerinde su kemerleri ile sağlanmıştır. 

Bizans döneminde kullanılan su kemerinin seller sonucu yıkılmasıyla birlikte  Kanuni Sultan Süleyman kemerin  tadilatı için baş mimarı Mimar Sinan'ı görevlendirmiş. Mimar Sinan ise yaptığı hesaplamalar sonucunda Bizans döneminde yapılan kemerlerin mantık hatalarını bularak Mağlova Kemeri'ni dahiyane bir mimari zeka kullanarak tekrardan yapmıştır.

Bu kemer için kaynaklar "Eğer Mimar Sinan ömründe sadece bu kemeri bile yapsaydı, tarihin en önemli mimarları arasına girerdi" demişlerdir... 

Hayatı boyunca bir çok görkemli yapıya can veren Sinan, Mağlova Kemeri'ni de günümüze kadar taşıyarak hala bile şehrin su ihtiyacını karşılamaktadır. 

***

Bu muhteşem kemer, yıllarca gerek turistik bir proje yapılamadığından, gerekse ulaşım zorluğundan popüler hale gelememiştir. Fakat son bir yılda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kemerburgaz Kent Ormanı'nın halka kazandırılması ise birlikte çevre düzenlemeleri ile kemer keşfedilerek bir cazibe noktası haline geldi.


Mağlova Kemeri'ni gördüğünüzde şaşkınlığınızı ve hayranlığınızı gizleyemeyeceğinize eminim...



Uzaklar Derinler Doğa grubumuz ile birlikte yaptığımız Kemerburgaz - Mağlova Kemeri - Bahçeköy doğa yürüyüşümüzde hem kemere çıkan alternatif yolları keşfettik, hem de çevredeki inanılmaz doğayı yaşama fırsatı bulduk...

Burası kesinlikle İstanbul Doğa Yürüyüşü Rotaları kapsamına girmeli... İstanbul Gezilecek Yerler listenize eklenmeli... 


Ayrıca Kemerburgaz Kent Ormanı içerisindeki harika düzenlemeleri güzel bir hafta sonu aktivitesiyle birlikte keşfetmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Mağlova Kemeri yakınında Seyir Terası'da görülmeye değer... 

Aşağıda yaptığımız keyifli doğa yürüyüşünün videosunu izleyebilirsiniz. İyi seyirler...


Teşekkürler
Emin Mete SİVEREK

Fotoğraflar: Caner ÇELİK, Makbule TAMKAŞ, Uzaklar Derinler Grubu

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
agva-gezilecek-yerler

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Mağlova Kemeri Nerede, Mağlova Kemeri Gezi, Mağlova Kemeri Turları, Mağlova Kemeri Nasıl Gidilir, İstanbul Gezilecek Yerler, Mağlova Kemeri Doğa Yürüyüşü, Mağlova Kemeri Fotoğraf, Mağlova Kemeri Tarihi, Mağlova Kemerini kim yaptı  konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar