Anadolu'nun Kurtuluş Meşalesi 'Eskişehir'

Eskisehir-gezilecek-Yerler

Özlemişim bu güzel şehri... İki yıl önce soğuk bir kış gününde ziyaret ettiğim Eskişehir'i gezip Yaşanacak Şehir Eskişehir adında bir yazı yazmıştım. Bugün ise Eskişehir Gezilecek Yerler listenize ekleyebileceğiniz iki güzel müzeyi tanıtacağım sizlere...


***

Eskişehir'in en turistik bölgesi olan Odunpazarı, tarihi dokusu, el sanatları dükkanları ve ünlü konakları ile bu şehrin göz bebeğidir. Ayrıca tarihi açıdan da önemi büyüktür. Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşu sırasında verilen mücadeleye tanıklık etmek isteyenler için iki müze Odunpazarı'nda ziyaretçilerini ağırlamaya başladı... Bunlar Eskişehir Kurtuluş Müzesi (Mestanoğlu Halil Konağı) ve Atatürk ile Bir Gün Müzesi (Yeşilefendi Konağı).

İlk önce Kurtuluş Savaşında Eskişehir kentinin rolünden biraz bahsedelim...

Kurtuluş Savaşında Eskişehir

Kurtulus-Savasi-Eskisehir

Osmanlı Devleti ve İtilaf devletleri arasında imzalanan Mondros Müzakeresi sonrasında Anadolu'da İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan ordularının işgalleri başlamıştı. Bu işgallere ilk direniş 15 Mayıs 1919'da İzmir'e giren Yunan askerlerine ilk kurşunu sıkan genç gazeteci Hasan Tahsin tarafından gerçekleştirildi.

Gün geçtikçe güçlenen Yunan ordusunun Anadolu'daki ilerleyişine 19 Temmuz 1921 tarihinde Eskişehir'i işgal etmesiyle birlikte Türk birlikleri Sakarya Nehri'nin doğusuna çekilmek zorunda kalmıştı.

Yunan Kralı Konstantin bu zaferden bir gün sonra Eskişehir'e gelip başkomutanlığı üzerine almıştı. Bu noktadan sonra Yunanlıların tek bir düşüncesi vardı; Büyük bir taarruz yaparak Sakarya nehrini geçmek ve Ankara'ya ulaşmak...!

Son hazırlıklar Eskişehir'de yapıldı... 23 Ağustos 1921 tarihinde Eskişehir'den hareket eden Yunanlılar Sakarya Meydan Savaşı'nı başlatmış oldu. Bu savaş Türkler için bir kırılma noktasıydı. Ankara yolunda korunacak son kaleydi...

Tarih Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın şu sözlerine tanıklık edecekti; "Hatt-ı müdafaa yoktur. Sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz..."

Türk ordusunun Sakarya Zaferi ile Yunanlıları püskürttü ve Eskişehir'den öteye gidemediler. Türk ordusunun Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlattığı taarruz ile 2 Eylül 1922 tarihinde Eskişehir Yunanlıların elinden geri alınmış ve özgürlüğüne kavuşmuştur. Böylelikle Anadolu'nun kurtuluşundaki ilk meşale yakılmıştır.

Eskişehir Kurtuluş Müzesi 

Eskişehir Kurtuluş Müzesi 29 Ekim 2016 tarihinde Mestanoğlu Halil Konağı'nın restorasyon edilmesiyle ziyarete açılmıştır. Bu konak aynı zamanda İsmet İnönü ve Fahrettin Altay'ın kurtuluş savaşı sırasında Eskişehir'de kaldıkları ve karargah olarak kullandıkları konaktır.

Eskisehir-Kurtulus-Muzesi

İki kattan oluşan müzenin alt katında fotoğraf arşivi ve maketlerin olduğu bölüm bulunuyor.

Eskisehir-Muzeleri

Üst kata çıktığınızda ise sizleri o döneme ait gazetelerin sergilendiği salon bölümü karşılıyor. Burada Karikatür bölümü, Eskişehir şehitleri bölümü ve maketlerin olduğu bölüm mevcut.

Odunpazari-Muzeleri

Burada İsmet Paşa ve Fahrettin Paşa'nın planlama yaptığı masa başındaki bir toplantısı canlandırılmış. Ayrıca savaş dönemine ait bir Türk sancağı da sergileniyor.

Eskisehir-Kurtulus-Muzeleri
Eskisehir-Muzesi

Müzenin ilk açıldığı gün burayı ziyarete gelen ve evinde bulunan silah, mermi, kılıç ve madalyon gibi eserleri müzeye bağışlayan sayın Kerem Atılmaz'ın koleksiyonu da burada sergileniyor.

Bu bölümdeki en etkileyici kısımlardan biri ise şüphesiz ki barkovizyon odası. Burada 15 dakikalık bir Kurtuluş Savaşı Belgeseli yayınlanıyor. Eskişehir'in bu savaştaki önemi ziyaretçilere çok etkileyici bir şekilde anlatılıyor. Buraya gelen ziyaretçilerin kesinlikle bu sunumu izlemelerini tavsiye ediyorum.

Son olarak yine müzenin en ilgi çeken bölümlerinde biri ise alt kattaki özçekim odası. Burada ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi önündeki pozunun içerisinde yer alarak güzel bir anıya sahip olabiliyorsunuz.

Biz de kardeşim Uğur ile birlikte bu güzel fotoğrafta Atamızın yanında yerimizi alıyoruz...

Eskisehir-Odunpazari-Muze

Eskişehir Kurtuluş Müzesi ile ilgili çok hoşuma giden bir noktayı da belirtmeden geçmeyeceğim. Müzede görevli rehber arkadaşlar ziyaretçiler ile inanılmaz ilgililer. Herhangi bir bölümü birkaç saniye incelediğinizde derhal yanınızda bitip hemen bilgiler vermeye başlıyorlar. İşlerini severek ve hakkını vererek yapan bu güzel insanlara teşekkürlerimi iletiyorum...

Eskişehir Kurtuluş Müzesi Giriş Ücreti : 6 TL Yetişkin (Müzekart geçerli değildir)




Atatürk ile Bir Gün Müzesi (Yeşil Efendi Konağı)

Yesil-Efendi-Konagi-Eskisehir

Yeşil Efendi Konağı 1890 yılında Odunpazarı'nın sayılı zenginlerinden ve Cumhuriyetin ilk milletvekillerinden Yeşil Efendi lakaplı Halil İbrahim Efendi tarafından yaptırılmıştır. Bu konağın en önemli özelliklerinden biri de Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Eskişehir'e geldiğinde bir gece burada ağırlanmış olmasıdır.

2018 yılında bu konak Atatürk ile Bir Gün Müzesi adıyla ziyarete açılarak Kurtuluş Savaşı sırasında  kullanılan bazı eserler sergilenmektedir.

Ataturk-ile-Bir-Gun-Muzesi
Ataturk-Bir-Gun-Muzesi-Eskisehir

Bu ufak müzenin kuşkusuz en özel kısmı ise Mustafa Kemal Atatürk'ün bu konakta kaldığı oda. Tüm eşyalar orijinal olarak saklanmış ve bu odada sergileniyor. Yatağın üzerinde ise şanlı Türk bayrağımız örtülü...

Ataturk-Muzesi-Eskisehir-Hatira

Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Müzesi Giriş Ücreti : 3 TL Yetişkin (Müzekart geçerli değildir)




Eskişehir'in kurtuluş mücadelesini anlatan bu iki güzel müzeye olan ziyaretim beni çok heyecanlandırdı. Atatürk sevgisi ve Cumhuriyet tutkusunu içerisinde sürekli olarak yaşatan bu güzel şehire bu müzeler çok yakışmış. Emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekir...

Teşekkürler Eskişehir, Teşekkürler Eskişehir'in güzel insanları...

Odunpazarı'na Gelmişken...

Odunpazarı'nın çarşısında gezerken güzel bir dost edinmek isterseniz Tarihi Odunpazarı Tespihçisi sevgili Nurettin Sargın'a uğrayabilirsiniz. Odunpazarı'nın tespih ustası Nurettin abi buranın en çok tanınan ve sevilen esnaflarından...

Odunpazari-Tespihcisi-Nurettin-Sargin

Tespihlere ilgi duymasanız bile tanrı misafiri olarak dükkanına uğramanızı ve bu kocaman yürekli güzel insan ile sohbet ederek iki bardak çay içmenizi tavsiye ederim. Gittiğinizde benden selam da söylerseniz çok sevinirim.. :)

Tarihi Odunpazarı Tespihçisi - Nurettin SARGIN 0544 261 08 35
Odunpazarı Akcamii Mah. Cemalciler Sk. No: 7/A Odunpazarı - Eskişehir




***

Yazımıza Atatürk'ün Eskişehir'i Kurtuluş Savaşı sonrası ziyareti esnasında yaptığı konuşmadan bir bölüm ile veda edelim...

"Efendiler, Eskişehir'i ve Eskişehir Halkını çok iyi tanırım... Yunanlılar İzmir'e çıkmışlardı. Diğer taraftan İstanbul'da halife ve padişah namı altında bulunan zat birçok heyetler tertip ederek, her tarafa saldırdığı gibi buraya da Hamdi Paşa'yı göndermişti ve kent, İngiliz işgali altındaydı... Eskişehir halkı içinde ve yakınında düşman kuvveti mevcut olduğu ve bizim de elimizde kuvvet bulunmadığı zaman çok büyük vatanperverlik ve azim göstermiştir... İşte Eskişehir halkı bu seçkin vasıflara sahip bir halktır... Eskişehir halkı bize çok yardımda bulunmuştur. Bu yardımları ordu ve millet namına tekrar etmek suretiyle vazifemi ifa ediyorum."

Mustafa Kemal ATATÜRK 15 Ocak 1923

Eskisehir-Ataturk-Fotograf

Eskişehir'den Sevgilerle...

Caner ÇELİK
28/10/2018

Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Uğur ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Eskişehir gezilecek yerler, Odunpazarı gezilecek yerler, Eskişehir gezi rehberi, Odunpazarı gezi rehberi, Eskişehir gezi notları, Odunpazarı gezi notları, Odunpazarı müzeleri, Eskişehir müzeleri,  Eskişehir tespih, Eskişehir tesbih, Odunpazarı tespih, Odunpazarı tesbih, Eskişehir'in neyi meşhur, Eskişehir lületaşı konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

0 Yorum:

Yorum Gönder

En Çok Okunanlar