Barış Manço Evi Müzesi



"Bir insan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o zaman ölmüş sayılır" 
Barış Manço


Barış Manço

Milyonların sevgilisi diye bir tabir vardır ya hani.. İşte öyle biriydi Barış Manço. Ünü dünyaya yayılmış müziği, sanatı, karakteri, duruşuyla mükemmel bir insandı. Hepimizin çocukluk kahramanıydı o. Adam olacak çocuklarıydık Barış abimizin. Arabanın ön koltuğunda oturmamayı öğretti bizlere, şarkılar söyletti. Ne söylersek söyleyelim hep 10 puan verirdi bizlere...

Gençlik zamanlarımızda onun şarkılarıyla sevdik, sevildik... Dönence ile ağlattı, Arkadaşım Eşek ile güldürdü.. Domatesten, biberden, patlıcandan şarkılar yaptı... Çok sevdik. 

Ne mutlu biez ki onunla aynı dönemde yaşadık, onu tanıdık, sevdik...

Sonra 1 Şubat 1999'da göçtü gitti aramızdan...


Barış Manço'nun aramızdan ayrılmasının ardından Manço ailesi ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle uzun süren bir çalışma sonrasında sanatçının ve ailesinin yaşadığı Moda'daki köşk müzeye çevrildi. Barış Manço'nun anısı bugün sevenleri tarafından bu müzede yaşanıyor ve yaşatılıyor.

Şimdi sizlerle hep birlikte Barış Manço'nun hayatına doğru güzel bir yolculuğua çıkıyoruz.

***

Barış Manço Evi Müzesi

Moda semtinde Yusuf Kamil Paşa sokağa girip 5 numaraya geldiğimizde kapıda karşılıyor Barış abimiz o çok sevdiği Adam Olacak Çokcuklarıya birlikte...


Evin bahçesinde Barış Manço'nun kullandığı araba da bir camekan içerisinde sergileniyor. Plakasıyla da dikkat çekiyor araç. 34 BM 777.


Evin bahçesine girdiğimizde çok hoş bir detay karşılıyor bizleri. Bahçede bulunan Domates, Biber ve Patlıcan maketleri çok sevimli olmuş. Burada Barış Manço'nun "Domates Biber Patlıcan" şarkısından esinlenerek çok güzel bir çalışma yapılmış. Kimin fikriyse tebrik etmek gerekir. 


Ayrıca eve girerken gördüğümüz Eşek maketiyle de "Arkadaşım Eşek" şarkısı yaşatılmış. 


Eve girdiğimizde ilk olarak sağ taraftaki salon kısmına giriyoruz. Girer girmez bizi ev sahibi Barış abi karşılıyor piyanosunun başında. O kadar güzel yapılmış bir balmumu heykeli ki, gerçek gibi. Keşke gerçek olsa...


Evin salonu da çok güzel döşenmiş. Sanatçıya hediye edilen bazı biblolar burada sergileniyor.


Salonun sol bölümünde ise sanatçının hayatı boyunca aldığı ödüller sergileniyor.


Salonun yan kısımdaki odada sanatçının kişisel eşyaları sergileniyor. Hele ki sanatçının ajandası insanı hüzünlendiriyor...


Bu odanın yan kısmındaki küçük bölümde ise sanatçının giydiği sıra dışı kıyafetler sergileniyor.


Bu katı gezmeyi bitirdikten sonra üst kata çıkıyoruz. Üst katta sanatçının yatak odası ve misafir odası bulunuyor. Barış Manço'nun yüzük merakı herkes tarafından bilinir. Burada özelilkle sanatçının yüzük koleksiyonu sergileniyor. 


En üst kata çıktığımızda 3 adet oda karşılıyor bizleri. İlk odada sanatçının kişisel eşyaları sergileniyor. 


Odalardan diğer ikisi ise sanatçının oğulları Doğukan Manço ve Batıkan Manço'nun odaları. Batıkan Manço'nun odası "Adam Olacak Çocuk Odası" olarak düzenlenmiş. Barış Manço ile özdeşleşen bu programdan bi konsept yaratılmış. Ayrıca programın çekildiği kameralardan biri de bu odada sergileniyor. Odadaki televizyondan ise sürekli olarak programdan bazı kesitler yayınlanıyor.

Doğukan Manço'nun odasında ise yine sanatçının kişisel eşyaları, takıları ve yaptığı bazı çalışmalar sergileniyor. 


Şimdi en üst kattan en alt kata iniyoruz. Girişin altındaki katta Kış bahçesi ve Şovalye Odası bölümlerini gezeceğiz. 

Bu arada merdivenlerdeki piyano detaylarını ve Barış Manço şarkılarının notalarıyla süslenen duvarlardan da bahsetmek gerekiyor. Son derece ince düşünülmüş detaylar. 


Barış Manço'ya Belçika tarafından "Şovalye" lakabı takılmış. Bunun üzerine sanatçı evinin en alt kısmında kendine bir Şovalye Odası hazırlamış. Bu odayı sanatçı aynı zamanda çalışma odası olarak da kullanıyormuş. 

Bu odada daha bir duygulanıyor insan. Sanki her an çıkıp gelecekmiş gibi hissediyorsunuz Barış ağabeyi...


Müzede son bölümümüz ise "Kış Bahçesi". Bu bölümde Barış Manço'nun uzun yıllar birlikte müzik yaptığı grup "Kurtalan Ekspress" canlandırılmış.


Burası ayrıca kafeterya olarak düzenlenmiş. Müze gezisi sonrasında isteyenlerin dinlenebilmesi için masalar koyulmuş.

Tam burada diyorum ki keşke bir hediyelik eşya bölümü olsaydı. Ziyarete gelenler Barış Manço'dan hatıra kalacak ufak anılar ile dönerlerdi hemde müzenin giderlerini karşılamak amacıyla bir ek gelir desteği oluşturulabilirdi.

Bunun dışında herşey çok güzel.. Herşey yerli yerinde.. Herşey tamam.. Bir o eksik...

Müzenin ziyaretçi defterine de yazdığım gibi ;

"Adam olacak çocukların büyüdü, kocaman oldu ve seni çok özledi Barış abi..."




Seni Asla Unutmayacağız
Barış Manço'ya Saygı ve Sevgilerimle.



Caner ÇELİK
22.11.2016

Barış Manço Evi Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri : Pazartesi hariç haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arası ziyarete açıktır. 

Barış Manço Evi Müzesi Giriş Ücretleri : Tam Ücret 6 TL, İndirimli 4 TL (Müzekart Geçerli Değildir)

Giriş ücretleri ve ziyaret şartları dönemsel olarak değişiklik göstermektedir. 

Barış Manço Evi Müzesi Ziyaret Nerede? : Barış Manço Evi Kadıköy Moda Mahallesi Yusuf Kamil Paşa Sokak No:5 adresinde bulunuyor. Kadıköy rıhtımından yürüyerek gelinebilir yakınlıktadır.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
hababam-sinifi-muzesi-gezi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Barış Manço Evi Müzesi, Barış Manço Evi Müzesi Nerede, Barış Manço Evi ve Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri, Barış Manço Müzesi Giriş Ücretleri, Barış Manço Müzesi Nasıl Gidilir konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. İstanbula uzak olduğumuzdan dolayı müzeye gelebilmemiz mümkün değil. Fakat bu yazıyı okuyunca gezmiş kadar olduk. Bu detaylı yazı ve güzel anlatım için çok teşekkür ederiz. Barış mançoyu saygıyla anıyorum

    YanıtlaSil
  2. canlı canlı orayı gezmek isterdim... ama sayende gelmiş gibi hisserdin caner bey çok teşekkür ederim bunun için size... emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar