Siz Hiç Yürüyen Bir Köşk Gördünüz Mü?


Tarih 29 Ağustos 1929. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk İstanbul'dan Bursay'ya gitmek üzere hareket ettiği Ertuğrul Yatı Yalova iskelesine yanaşmak üzereyken sahildeki ulu bir çınar dikkatini çeker. Bu çınar ağacının gölgesinde biraz dinlendikten sonra, ağacın hemen yanına bir köşk yapılmasını ister. İstediği köşk 22 gün sonra kullanıma hazırdır. 

Bu köşkü kullanmaya başladığı ilk zamanlarda çınar ağacının köşk çatısına vuran dalları binaya zarar vermeye başlayınca çalışanlar konuyu Mustafa Kemal Atatürk'e iletip bu çınar ağacını kesmek için izin isterler. Ancak Mustafa Kemal Atatürk bu öneriye karşı çıkıp, binanın kaydırılmasına karar verir ve konuyla ilgili İstanbul Belediyesi'ni görevlendirir.

Yapılan inceleme ve planlamalar sonucunda binanın temeli kazılır ve İstanbul'dan getirilen tren rayları üzerinde bina 3 gün içerisinde 4.80 metre kaydırılır. Bu tarihten sonra bu köşk  "Yürüyen Köşk" olarak anılır. 

Ağacın dallarını kesmek yerine köşkü kaydırmaya karar veren Mustafa Kemal ATATÜRK'ün tabiat ve doğaya duyduğu sevgi burada ölümsüzleştirilmiştir. Yürüyen Köşk, bu olayla ünlenir ve Yalova şehrinin simgesi haline gelir.


Mustafa Kemal Atatürk Yürüyen Köşk'ü çok severdi. Birçok önemli toplantıları burada yapmış, devletin birçok önemli kararlarını burada almış ve birçok devlet büyüğü ve yabancı diplomatı burada ağırlamıştı...


***

Bu haftasonu uzun zamandır gidip görmek istediğim Yürüyen Köşk'ü ziyaret edip derhal sizlerle paylaşıyorum. Yalova İskelesinden yaklaşık 800 metre mesafedeki sahil yolu ile ulaşılıyor. Deniz havası eşliğinde yürümenin çok keyifli olduğu bu yolda yaklaşık 10 dakika yürüyerek Yürüyen Köşk'e ulaşıyoruz. 


Yürüyen Köşk Giriş Ücreti : Bahçeye giriş ücretsizdir. Köşkün içini ziyaret etmek isteyenler rehber eşliğinde her 20 dakikada bir 10 dakikalık bir gezi yapılmaktadır. Köşke Giriş Ücreti 2 TL'dir. Öğrenci 1 TL. Müzekart geçerli değildir.

Yürüyen Köşk Ziyaretçi Saatleri : Pazartesi hariç her gün 09:00 - 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 

Yürüyen Köşk'ün güzel bir bahçesi var. Girişte bir güvenlik kulübesi mevcut ve buradan köşk gezisi için bilet alabiliyorsunuz. Köşkün içini gezmek istemeyenler köşkün bahçesine ücretsiz olarak giriş yapabilirler. 

Köşkün hemen sol tarafında 28 metre boyunda 400 yıllık heybetli çınar ağacı bulunuyor. Köşkün tam önünde ise harika bir iskele ve muhteşem bir deniz manzarası mevcut. 


Köşkün bahçesinde ise Yürüyen Köşk'ün ve tüm milletimizin kahramanı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün büstü bulunuyor. Üzerinde de doğa ile barış içinde yaşamayı öngören harika sözlerinden biri yazıyor atamızın...

 "Tabiata saygı aklın vicdanıdır"
Mustafa Kemal ATATÜRK


Köşkün önünde ise uzunca bir iskele bulunuyor. İskele köşke göre biraz orantısız duruyor. Bunun sebebi ise köşkün kaydırılıp iskelenin köşkle birlikte kaydırılmaması. 


Sıra geldi rehberimiz eşliğinde köşkün içini gezmeye. Burada fotoğraf çekmek yasak olduğundan ve bu tarz yerleri yerinde görmenin çok daha etkileyici olduğuna inandığım için yazılarımda sınırlı sayıda iç mekan fotoğrafları paylaşıyorum. 

Köşk iki katlı olup alt katta toplantı salonu, oturma odası, banyo, servis odası üst katta ise Atatürk'ün dinlenme odası ve yaverlerinin dinlenme odası bölümlerinden oluşuyor. 

Girişte sol kısımda bulunan toplantı salonunun içi dışarıdan da görülebiliyor. 


Salonun camları kristal camlar ile kaplandığı için ses geçirmiyor. Bu yüzden Atatürk birçok önemli toplantı ve görüşmelerini burada yapmış. Ayrıca Atatürk'ün bu köşke geldiği sırada kullandığı kişisel eşyaları bu bölümde sergileniyor. Özellikle çok sevdiği pembe çiçek desenli Türk kahvesi fincanı burarnın en özel parçalarından biri. 

Ayrıca 1928 tarihinde İngiltere'de Atatürk için özel üretilen ve üzerinde Türkçe "Sahibinin Sesi" yazan gramofon da burada sergileniyor. Bu özel gramofonun yanında ise Atatürk'ün buraya geldiğinde dinlediği plak albümleri bulunuyor. Buradan atamızın müzik zevkini de çok iyi bir şekilde anlayabiliyoruz. Kim bilir kaç defa bu gramofondan çalan güzel şarkıları dinledi ve daldı gitti kazandığı zaferlere...

 

Alt katta bulunan tüm eşyalar orjinal olarak saklanıyor. Köşkte mutfak bulunmuyor. Yemekler müştemilatta yapılıp servis odasına getirilerek servis ediliyormuş. 

Yürüyen Köşk aynı zamanda ısıtma sistemiyle de dikkat çekiyor. Burası su dolaştırma sistemiyle ısıtılıyormuş. Burası Cumhuriyet'in ilk yerden ısıtmalı mekanlarından biri olarak biliniyor ve buranın önemi buradan da anlaşılıyor.

Üst kata çıktığımızda Atatürk'e ait bir dinlenme odası ve yaverlerine ait bir dinlenme odası bulunuyor. Odalarda yatak yok. Bunun nedeni ise Atatürk burayı konaklama için kullanmıyordu. Sadece dinlenme ve toplantı amaçlı kullanıyordu. Yalova'ya geldiğinde konaklamasını Termal'deki buranın yaklaşık 10 katı büyüklüğündeki Atatürk Köşkü'nde yapıyordu. 

Üst katta aynı zamanda Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın el işçiliği olan sarı yaldızlı bir yorgan sergileniyor.



Yalova Benim Kentimdir!

Mustafa Kemal ATATÜRK Yalova'yı çok severdi. Çünkü burayı doğduğu, büyüdüğü sahil kenti Selanik'e çok benzetirdi. Belki de çocukluğunun geçtiği Selanik'e olan özlemini burada giderirdi.

Bu yüzden Atatürk Yalova'ya "Yalova benim kentimdir" demiştir.



Yürüyen Köşk Nerede?



Bugün Yalova'nın simgesi haline gelmiş bu güzel ve anlamlı köşkü ziyaret etmenin mutluluğu içerisindeyim. Mustafa KemalAtatürk için bu kadar değerli olan bir mekanda bulunmak, sizlerle paylaşmak ve ulu önderimizin hatıralarını birebir görebilmek beni çok heyecanlandırdı. 

Eğer yolunuz bu tarafa düşerse kesinlikle siz de burayı ziyaret etmeli, Yalova Gezilecek Yerler listenize Yürüyen Köşk'ü eklemelisiniz. 

***

Bir ağaç için köşk yürüten doğa ve tabiat aşığı ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK'ü saygıyla anıyor aynı yaklaşımla yetişecek nesillerin bu ülkenin geleceğini aydınlatacağını umut ediyorum.

*** 

Ayrıca Atamız için bu kadar değerli bir yeri restorasyon ve koruma çalışmaları yaparak ülkemize kazandıran Yalova Belediyesi'ne bireysel olarak teşekkürlerimi sunuyorum. 



Yalova'dan Sevgilerle 

21.01.2017
Caner ÇELİK

Fotoğraflar : Caner ÇELİK

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Yürüyen Köşk, Yürüyen Köşk Yalova, Yürüyen Köşk Atatürk, Yürüyen Köşk Nasıl Kaydırıldı,  Yürüyen Köşk Nasıl Gidilir, Yürüyen Köşk Nerede, Yürüyen Köşkteki Ağaç, Yalova Gezilecek Yerler, Yalova Görülecek Yerler, Yalova Rehberi, Yalova Gezi Rehberi, Yalova Gezi Yazısı, Yalova Gezi Notları konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. çok güzel bir yermiş...mutlaka gitmek ve canlı canlı orayı gezmek isterim... bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim caner bey...

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar