Uludağ Zirve Tırmanışı

Uludag-Zirve-Tirmanisi

Hayatımızda ilk defa yaptığımız şeyler bize kuşkusuz çok farklı heyecanlar yaşatır. O tarifsiz keşif duygusu, hayallerini gerçekleştirmenin verdiği keyif ve biraz da adrenalin... Güzel şeyler bunlar...

Doğa sevgisi ve şehrin yoğun hayatından kaçma isteği ile yaptığım doğa yürüyüşlerine 'biraz daha aksiyon katma' fikri bana soluğu Uludağ'ın tepesinde aldırdı. Bununla birlikte yıllardır Uludağ'a her gidişimde gözüme takılan o meşhur zirveye de sonunda çok güzel bir ekiple tırmanma şansı yakaladım... Hayatımda yapılacaklar listeme bir artı daha attım.

Ekip liderimiz sevgili Murat Ali KOÇ ile birlikte ilk defa yaşadığım dağ tırmanışı tecrübemi ve güzel insanlar ile birlikte geçirdiğimiz bu harika günü de sizlerle paylaşmak her zamanki gibi benim için büyük keyif olacak. O zaman haydi hep birlikte zirveye...



Öncelikle söylemeliyim ki Uludağ, genel basit dağcılık teknikleriyle tırmanabileceğiniz bir zirve. Yani burada ip, halat, kask gibi dağcılık ekipmanlarına pek ihtiyacınız yok. Doğa yürüyüşü yapanlar için ise bu tırmanışa zor bir hiking parkuru diyebiliriz. Uludağ tırmanışı ile ilgili teknik bilgileri yazının sonunda vereceğim.

Günümüze Uludağ 2.Gelişim bölgesindeki Bonte Baia Hotel'den başlıyoruz. Asfalt yoldan yaylanın bulunduğu alana ulaşıp, bu yükseklikte görebileceğimiz son yeşil bölgenin keyfini çıkarıyoruz. Günümüz her zaman olduğu gibi çok keyifli ve enerji dolu başlıyor...

Uludag-ikinci-bolge-oteller
Uludag-Tirmanisi-Ekibi

Ekibimizin enerjisi de gerçekten harika... yüzler gülüyor...

Yayla yürüyüşümüzün ardından tatlı bir tırmanışa başlıyoruz. Bu bölümde hala yeşil ile vedalaşmamış durumdayız.

Uludag-Zirve-Dagcilik
Uludag-Zirve-Tirmanisi

Biraz daha ilerlediğimizde artık dik tırmanışlara başlıyoruz. Burada aramıza çok sevimli bir misafir de katılıyor. Bu sevimli arkadaşa grup olarak "Yağmur" adını veriyoruz.

Uludag-Sevimli-Misafir
Uludag-Zirve-Tirmanisi

Bu bölümde her 100 metre irtifada ufak bayraklarla belirlenmiş dağcılar için dinlenme noktaları bulunuyor. Biz de bu noktalarda beş dakikalık dinlenme molaları vererek tırmanışımıza devam ediyoruz. Burada 2100 metredeyiz...


Başlangıç noktamızdan yaklaşık üç saat sonrasında Uludağ'ın küçük zirvesi olarak bilinen Keşiştepe'ye ulaşıyoruz. Aslında burası ikinci oteller bölgesinden görünen en yüksek nokta olduğu için birçok kişi tarafından 'Uludağ'ın zirvesi' olarak biliniyor fakat gerçek zirve burası değil.

2486 metre yükseklikteki Keşiştepe'den (küçük zirve) sevgilerle...

Uludag-Kesistepe-Zirve

Bu tepede birde ufak harabe bir bina bulunuyor. Geçmiş dönemlerde burası keşişlerin inzivaya çekildiği yer olduğu için buraya Keşiştepe adı verilmiş. Günümüzde ise bu yapı dağcı sığınağı olarak kullanılıyor.


Buraya ulaşmakla birlikte günümüzün ilk zirve hedefini tamamlamış olduk. Grup liderimiz sevgili Murat Ali KOÇ buraya kadar grubumuzun performansının çok iyi olduğunu ve havanın da büyük zirveye tırmanmak için çok elverişli olduğunu söyledi.

Bütün şartlar gayet olumlu şekilde ilerlerken önümüzde zirveye çıkmak için hiçbir engel bulunmuyordu.

Büyük zirveye ulaşmak için Keşiştepe'den doğu yönüne doğru dağın sırtlarında uzanan patika yoldan yaklaşık 4,5 kilometre daha ilerlememiz gerekiyor. Bu ilerleyiş elverişli mevsim şartlarında yaklaşık 1,5 saat sürüyor.

Bu bölgede artık yeşile rastlamak mümkün değil. Dağın sırtlarının geneli çorak bir araziye sahip.


İnişli çıkışlı bir patika üzerinden yaklaşık olarak bir saat devam ettiğimizde zirvenin olduğu tepeyi uzaktan görüyoruz. Yorgunluğumuzun da en üst seviyeye ulaştığı bu noktada zirve için son olarak dik  bir tırmanış yapmaya başlıyoruz.


Sol tarafımızda harika bir manzara mevcut. Aşağıya baktığımızda Kilimli Göl, Kara Göl ve Aynalı Göl'ü görebiliyoruz. Burası Uludağ'ın tabiatının ne kadar harika olduğunu ispatlıyor bizlere.


Ve işte mutlu son... Uludağ'ın zirvesinde 2543 metre yükseklikteyiz! Buradaki zirve taşının üzerinde şanlı Türk bayrağımız ne güzel de dalgalanıyor. Tabiki 4,5 saat süren bir tırmanışın ardından bu zirvenin tadını çıkarmayı hakettik.


Buradaki manzara gerçekten harika.. Açık havalarda buradan İstanbul'u görmek bile mümkün! İstanbul'dan da açık havalarda bazı bölgelerden Uludağ görülebiliyor. Hatta tarihte çizilmiş İstanbul minyatürlerinde arkada Uludağ'da resmedilmiş.


Zirve taşının hemen yanında bir de zirve defteri bulunuyor. Bu defterde buraya çıkan herkes ismini yazıyormuş. Biz de bu deftere adımızı yazarak bu güzel günü ölümsüzleştirdik.


Evet bu ilk zirve tırmanışı maceramızın sonuna geldik. Bugün Asya Dağcılık grubumuz ile 28 mevcut ile zirveye 4,5 saatte ulaştık. Toplamda 9 saat boyunca 18 km yol yürüdük ve 743 metre irtifa alarak tırmanış yaptık.

Bu çok değişik bir tutku ve inanıyorum ki son da olmayacak. Dağcılık eğitimlerimi tamamlamamın ardından yeni maceralara devam etmek istiyorum. Daha yüksek zirvelerde görüşmek ümidiyle...


Uludağ Hakkında Bilgi - Uludağ ve Kış Turizmi

Uludağ, Bursa şehrinin sınırları içerisinde yer alan 2543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi'nin en yüksek dağı olarak bilinir. 1800 metre yüksekliğinde bulunan Uludağ Kayak Merkezi, ülkemizin en eski ve en önemli kayak merkezidir. Kış turizm sezonunun en hareketli ve yoğun bölgeleri arasında lider konumdadır. Ayrıca Uludağ'da yapılan üniversitesi festivalleri de bu bölgenin en hareketli organizasyonlarından biridir.

Türkiye’nin en büyük gençlik festivali whitefest her yıl olduğu gibi bu yılda Uludağ’ı kasıp kavuracak. Whitefest 2019’a rezervasyon yap Uludağ Festivali’ne katıl.

Uludağ'da Nerede Kalınır? :

Uludağ Kayak Merkezi çevresinde bulunan oteller 1.Oteller Bölgesi ve 2.Oteller Bölgesi olarak iki ayrı bölgeye ayrılmıştır. Otellerin tümü kış sezonunda (Aralık-Mart) hizmet verir. 5 yuldızlı, 4 yıldızlı ve 3 yıldızlı otel konaklaması seçenekleri sunan Uludağ otellerinin tamamı kayak severlerin hizmetine sunulmaktadır.


Uludağ'da Hiking ve Dağcılık Faaliyetleri - Uludağ Zirvesine Nasıl Çıkılır? :

Uludağ yaz ve kış aylarında doğa yürüyüşü (hiking) ve dağcılık faaliyetlerine uygun bir bölgedir. Zengin yürüyüş parkurlarıyla dört mevsim doğa severlerin ilgisini çekmektedir.

Uludağ zirvesi tırmanışı yapmak için basit doğa yürüyüşü ve dağcılık bilgilerine sahip olmanız yeterlidir. Bununla birlikte iyi bir bedensel performans gerektirmektedir. Spor yapmayan, sigara içen, akciğer ya da kalp rahatsızlığı olan kişiler için bu tırmanış zor ve tehlikeli olabilir.

Bunun dışında ekipman olarak; Rahat ve mevsime uygun kıyafet, doğa yürüyüşü ve tırmanışa uygun yürüyüş botu ve iki adet yürüyüş batonu ile tırmanmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca tırmanış esnasında yanınıza en az 1,5 litre su ve atıştırmalık yiyecek almanız önemle tavsiye edilir.

Önemli Not :
Uludağ'da kesinlikle kişisel olarak zirve tırmanışı yapmayı denemeyiniz. Tırmanışları profosyonel doğa & dağcılık kulüpleri ve rehberleri eşliğinde yapınız. Aksi taktirde bu faaliyetlerin çok tehlikeli olacağını unutmayınız.


Uludağ'dan Sevgilerle...

Teşekkürler
Murat Ali KOÇ




Fotoğraflar : Caner ÇELİK, Filiz AKBABA, Murat Ali KOÇ, Altan İŞLEYEN.



Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yazı hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yazının altına yorum yaparak paylaşırsanız çok sevinirim. Ayrıca bölgeye gezi planı yapacaklar sorularını paylaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaktan zevk duyarım.

Gezilerim sırasında anlık paylaşımlarımı yazılardan önce İnstagram'dan yapıyorum. Dilerseniz sosyal medya hesaplarımdan paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

Bu yazıda  Uludağ, Uludağ hikking, Uludağ dağcılık, Uludağ nerede, Uludağ tırmanış, Uludağ doğa yürüyüşü, Uludağ zirve, Uludağ zirvesi nerede, Uludağ zirvesi nasıl gidilir, Uludağ zirve tırmanışı nasıl yapılır, Uludağ konaklama, Uludağ otelleri, Uludağ gezisi, Uludağ turları, Uludağ nerede kalnır, Uludağ kamp, Uludağ kamping konularına yer verdik. Umarım beğenmişsinizdir.

Sosyal Medya Takip
   
Bu Yazıyı Paylaş:  Facebook Twitter Google+

1 yorum:

  1. Murat Ali KOÇ26 Ekim 2018 15:05

    Biz de sana teşekkür ederiz bu güzel yazın ve paylaşımın için��

    YanıtlaSil

En Çok Okunanlar